Климатичният колапс идва! 3 сценария за катастрофа на Земята

Американските учени обаче успокояват, че има още 80 г.
19 сеп 2017 11:00, Красимир Ангелов
70
Климатичният колапс идва! 3 сценария за катастрофа на Земята
Снимка: Reuters

Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа на планетата към 2100 г., съобщава Лента.
 
В рамките на изследване е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на планетата. Разгледани са три възможни сценария.

В съответствие с първия сценарий, смятан за "опасен", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса Целзий ще предизвика увеличаване на броя и интензивността на ураганите и наводненията, както и по-честа суша на земята.
 
Повишаването на температурите с 3-5 градуса Целзий ще предизвика пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония, а под угрозата от горещините и глада ще са над 7 милиарда души.

При най-тежкият възможен сценарий средногодишните температури ще се покачат с над 5 градуса Целзий, а в този случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси, по-специално на прясна вода. Все пак на този етап учените не предричат в близките години чак толкова драстично развитие.

Известно е, че през последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата с 0,012 процента и предизвика покачване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами очевидно е, че ако по някакъв начин не бъдат елиминирани поне 7 милиарда души, катастрофата е неизбежна. Дано скоро има световна война.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A ZASHTO NE DOGODINA,A TRYABVA DACAKAM 100 G.
2
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лобито на Ал Гор е дало някой лев на някакви истерици.И кво - средните температури ще се вдигнат с 3-4 градуса и всички ще умрем от глад и жажда.?! Няма ли просто да стане малко по-топло? Да вероятно някакви в Африка и Азия и може би Индия ще имат известен недостиг на храна и вода ама те си живеят така от милион години.Като се научат да правят по 1,2 деца вместо по 20-30 от няколко жени ще има храна за всички.Защо никой не желае да признае тая истина?Просто са прекалено много.
1
1
 
20
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа не е зле! повечето да ги наречем "умни" хора по света дори незнаят какво е климат! Другите не ги интересува такива неща! Но това е начин земята да се отърве от хората и да почне отначало! Лошото е, че преди това ще има толкова много воини и смърт, че дори тия най-големи непокисти-*** ше им стане ясно какво е климат и има ли почва у нас!