Краят е близо! Апокалипсисът започва до края на века

Масово изчезване на животински видове е в ход, причината - количеството въглеродни емисии
23 сеп 2017 07:40, Красимир Ангелов
90
Краят е близо! Апокалипсисът започва до края на века
Снимка: Reuters

Масово изчезване на животински видове в края на настоящия век ще застраши живота на Земята, предупреди геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт.

Причината ще се окажат количеството въглеродни емисии, което се отделя в атмосферата.

През последните 540 милиона години е имало общо 5 момента на масово изчезване на животински видове, а шестият такъв период е съвсем близо, смятат учените. Прогнозата им се основава точно на данните за нарушенията в естествения водороден цикъл на планетата в последните 540 милиона години.

Така според прогнозата, публикувана на сайта на Масачузетския технологически институт, към 2100 година натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще предизвика шестото поред измиране на видовете. Учените все пак отчитат, че това няма да стане от раз, а вероятно изчезването на дивите видове животни и растения ще продължи няколко хиляди години.

"Резултатите не значат, че ще катастрофата ще стане на следващия ден, а че ако не се предприемат мерки, въглеродния цикъл ще навлезе в нестабилно състояние и последиците трудно могат да бъдат предвидени. Такива моменти в геологическото минало са свързани с масово измиране", обобщава Дениъл Ротман.

Въпреки мрачната прогноза, това далеч не е най-черният сценарий, който се чертае за бъдещото на Земята. Според някои учени шестото масово измиране на животински видове вече е започнало и тези процеси няма как да бъдат обърнати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЙоанНикой не казва, че технологиите са лоши, а че има разрив между техническия прогрес и социалния такъв=причината е в това, че развитието на т.н.технологии, вече в пъти изпреварва естественото развитие и нужди на човека.замисляш ли се от колко неща, които ползваш по инреция и по рекламно внушение, реално нямаш практическа, жизнена необходимост, и ги ползваш само от "глезотия".все повече се усеща, че човечеството "бърза за някъде", а с това все повече изтощава и себе си, и околната среда
40
1
 
6
 
! Отговори
Ванга преди 6 години
Коги падне Сирия и русото *** отвъд големата вода умре света ще възкръстне за нов живот
39
1
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Точно така, някои се опитват обвържат деморализацията с технологиите, само защото и едното е ново и другото. Но те не са свързани, научният напредък не е резултат от това, че Сузанита пръска сексапил на 14 години. Старите цивилизации, които още не сме достигнали в някои отношения, се крепят на строг морален кодекс. Който не им е пречел да строят пирамиди и да учат геометрия, математика, астрономия, музика, медицина, да имат знания за отвъдния свят и да ги записват с най-сложното образно писмо.
38
1
 
3
 
! Отговори
Йоан преди 6 години
Никой не казва, че технологиите са лоши, а че има разрив между техническия прогрес и социалния такъв. По-точно, че се разкъсват социални структури, които не се заменят с нищо. Между двете, разбира се, може да има баланс и те да се развиват в синхрон. Така е, например в далекоизточните общества, макар че и те са претърпяли огромни обществени промени, навлизайки от Традицията в Модерната. И ако Европа не излезе от тази остра социална криза просто ще бъде обезличена от други по-жизнени социо-култ
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Йоан и някои други.Прогресът не е задължителен. Само до преди 20 г, домашните компютри и GSM-те бяха голяма рядкост. До преди 50-60 г са били рядкост телевизорите,хладилниците,автомобилите. Предо 150 г не е имало електричество.Като сте такива големи разбирачи,защо не се откажете от всичко това. Спрете си електричеството, изхвърлете всичките си уреди.Не ползвайте вода до канализацията.И защо пишете в интернет? Това е част от лошите технологии.
36
1
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Вие му мислете.Аз съм се записал за колонизирането на Марс.Чакам повиквателна.
35
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Те и белите мечки трябваше да са умрели според Ал Гор, ама си живеят доста добре и даже се увеличават. Освен това до сега 95-98 % от всички животински видове са изчезнали. Това на глобалното затопляне, климатините промени, климатичната пауза или там както и да го наричат се дължи ?
34
1
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Т.е., за твоите качества се съди по делата на ръцете ти. Дали си унищожител, вреден, опасен като вирус, който само смуче и уврежда живота или можеш да се впишеш. Ако се впишеш тук, ще се впишеш и отвъд. Имаме да пазим не само земята, но и човешкия си образ, в който сме създадени, телата си, душите си. Дава ни се технология за живот и технология за смърт, човек си избира, така определя себе си като пригоден или непригоден за самата вечност. Така го виждам аз.
33
1
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Всяко нещо, което има начало, има и край, анонимен, без учените да доказват края на света, той е сигурен. Ако нещо се е родило, то ще умре. В човека има елемент, който принадлежи към вечността, самият ни живот, ние му викаме душа, ама е по-сложно. Животът няма начало и край, дава се на човека и се връща към първоизточника си. Ние не пазим земята, защото е вечна, а защото самите ние се нуждаем да докажем, че можем да принадлежим на вечността, спазвайки нейните закони, като едни почтени настойници
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово изчезване на животински видове е в ход, причината - количеството въглеродни емисии...причината - братята! Всичко друго е следствие ...
31
2
 
6
 
! Отговори
Йоан преди 6 години
И без това светът, или поне т.нар. развит свят е стигнал до развитие на пост-пост модерно общество. Накъде повече? Трябва да се случи нещо, което да върне оборотите назад, по възможност в доиндустриалното общество. Иначе с това главоломно развитие на технологии, но не и на обществени структури, по-точно с разпадането на последните цивилизацията, към която принадлежим уверено върви към своята гибел. И ще бъде заменена от други, изоставащи технически, но пък със здрави традиц. родови връзки.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната статия за края на света. Как не им писна не знам. То не беше 2000, после имаше някакви метеорити, дето щяха да ни изтрият от лицето на Земята от 2005 до 2010, после 2012 пък на маите им свършвал календара и затова светът свършвал. И всеки път като мине пророкуваната дата мишоците дето са се тупали в гърдите и са го обяснявали на целият свят изчезват вдън земя. И веднага след тях се появява следващата вълна "спецове", дето започват да предупреждават за следващата дата.
29
0
 
4
 
! Отговори
Журналя преди 6 години
"нарушенията в естествения водороден цикъл"ВОДОроден, ВЪГЛЕроден - се ВГЗ...
28
5
 
18
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Вътрешното е по-важно от външното, понеже ще го надживее. Земята може да се възстанови, душата няма възстановяване, основният проблем на човечеството е, че откакто е стъпило на земята, върви от човек към нечовек. А от себе си не можеш да избягаш, човек всъщност прекарва времето си със собствените си демони. Без значение какъв бит може да си осигури някой, онези ще го бодат отвътре. Имаме ръст на самоубийства, убийства, насилие, невежество, порнография, депресии, болести, измами. Апокалипсис!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но пък океана ще предлага готова супа от полимери. Трябва да сме доволни от прогреса. Естествен подбор при разнообразни условия.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалено мрачна прогноза.Някои видове ще изчезнат а други ще се адаптират и ще се развиват.За щастие хората са все по-малко зависими от тези промени.100-200 години не са малко време.Доста неща ще се случат през това време.Преди 50-60 години по времето на Студената война бъдещето е било доста по-несигурно и невъзможно.Дори малки деца са ходели на учебни занятия какво да правят по-време на атомна война.А то освен,че нямаше ами и почнаха да се разоръжават.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имало общо 5 момента на масово изчезване на животински видове-Смях!
24
1
 
11
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Сега ако измислят начин да живеем по още 100 години ще се получи леко неприятно... Всички, които са дрискaли без да мислят ще си сърбат помията. Сега е лесно да кажеш 'аз няма да съм жив какво ме интересува'.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли смисъла на думата "апокалипсис"? Значи откровение. Това е още от Библията.Нищо общо няма с това което си представяме сега. Но така е и с много други думи.Например в древния Рим длъжността "диктатор" е била официална и за кратък срок а не пожизнена. Такава я е направил Юлий Цезар.Също така друг смисъл е имала и думата "симпозиум". Просто римляните са се събирали на лаф и са се черпели с вино и тънки мезета.
22
11
 
19
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Какво е Апокалипсиса в сравнение с режима на пожарникаря? След като оцеляхме при режима на пожарникаря, ще преживеем някак си и апокалипсиса!