Химици с мисия: Тайната на идеалните палачинки

Според американски химици тя е в лимонов сок и маслото
27 сеп 2017 22:10, Боряна Павлова
8
Химици с мисия: Тайната на идеалните палачинки
Снимка: архив Reuters

При толкова много рецепти за палачинки, изборът за идеалната декадентска неделна закуска е труден. Американски химици обаче определиха тайните съставки, които ще направят произведението идеално - лимонов сок и масло, съобщи в. "Дейли мейл".

Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дълго разбиване на тестото, защото това ще го направи жилаво и на буци.

Лимоновият сок трябва да е 1 супена лъжица на чаша мляко. Добре е сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб, отбелязва БТА. Тази комбинация гарантира мехурчета газ, които надигат тестото, докато се готви. Така палачинките стават леки и пухкави. От содата за хляб те ще покафенеят апетитно.

Ефектът се дължи на реакцията на Маяр, която е между аминокиселините в протеините и захарите. Именно на нея се дължи вкусната миризма на печеното. Тя протича между 140 и 160 градуса Целзий и създава букет от аромати и вкусове. Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.

Малко стопено масло в сместа също подсилва реакцията на Маяр. То забавя и освобождаването на глутена, от който палачинките стават жилави. Що се отнася до количеството му, химиците препоръчват да се експериментира. Повечето рецепти посочват четвърт чаша масло на две чаши мляко


8
Още по темата: палачинкихимици
Още от
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Винаги съм се възхищавал на учените. Откритията направени от тях в 99,9 % са от особенно значение за човешката раса. Особенно от учените на нашето време. ( Абсолютни нехранимайковци харчещи пари за безподобни глупости.)
Едно време е имало учени и откриватели и хора изобретяващи уникални неща. Сегашните разчитат на стари непоказвани досега открития. Сигурно има и истински учени,но те не се афишират така. Открил лимона в палачинкит.... Да те .... у учения ПОР
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майка ми ги прави винаги с мая и после се мажат с масло! Стават страхотни. От содата имат доста неприятен вкус. Но може да се сложи малко швепс /фанта портокал, вместо сода и пак стават страхотни.
5
2
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 4 месеца
До там я докарахме че химиците да ни хранят.Толкова много Е-та ,овкусители и консерванти ,всевъзможни химикали ни тровят ежедневно. Хранително вкусовата промишленост се превърна в Химическа такава!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
50:50 прясно юляко:вода, стайна температура. Щипка сол + щипка сода за хляб в брашното и две чаени лъжички олио. Една нощ е хладилника. Толкоз.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дълго разбиване на тестото, защото това ще го направи жилаво и на буци."

Следващото велико откритие на химиците ще е, че палачинките прегарят ако ги оставиш по-дълго на загрят тиган.
2
1
 
12
 
! Отговори
До Man преди 4 месеца
Поне са уцелили правилната снимка.
1
1
 
18
 
! Отговори
Men преди 4 месеца
Само дето американските палачинки няма нищо общо с нашите...