Химици с мисия: Тайната на идеалните палачинки

Според американски химици тя е в лимонов сок и маслото
27 сеп 2017 22:10,
8
Химици с мисия: Тайната на идеалните палачинки
Снимка: архив Reuters

При толкова много рецепти за палачинки, изборът за идеалната декадентска неделна закуска е труден. Американски химици обаче определиха тайните съставки, които ще направят произведението идеално - лимонов сок и масло, съобщи в. "Дейли мейл".

Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дълго разбиване на тестото, защото това ще го направи жилаво и на буци.

Лимоновият сок трябва да е 1 супена лъжица на чаша мляко. Добре е сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб, отбелязва БТА. Тази комбинация гарантира мехурчета газ, които надигат тестото, докато се готви. Така палачинките стават леки и пухкави. От содата за хляб те ще покафенеят апетитно.

Ефектът се дължи на реакцията на Маяр, която е между аминокиселините в протеините и захарите. Именно на нея се дължи вкусната миризма на печеното. Тя протича между 140 и 160 градуса Целзий и създава букет от аромати и вкусове. Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.

Малко стопено масло в сместа също подсилва реакцията на Маяр. То забавя и освобождаването на глутена, от който палачинките стават жилави. Що се отнася до количеството му, химиците препоръчват да се експериментира. Повечето рецепти посочват четвърт чаша масло на две чаши мляко

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: палачинкихимици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм се възхищавал на учените. Откритията направени от тях в 99,9 % са от особенно значение за човешката раса. Особенно от учените на нашето време. ( Абсолютни нехранимайковци харчещи пари за безподобни глупости.)Едно време е имало учени и откриватели и хора изобретяващи уникални неща. Сегашните разчитат на стари непоказвани досега открития. Сигурно има и истински учени,но те не се афишират така. Открил лимона в палачинкит.... Да те .... у учения ПОР
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майка ми ги прави винаги с мая и после се мажат с масло! Стават страхотни. От содата имат доста неприятен вкус. Но може да се сложи малко швепс /фанта портокал, вместо сода и пак стават страхотни.
5
2
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
До там я докарахме че химиците да ни хранят.Толкова много Е-та ,овкусители и консерванти ,всевъзможни химикали ни тровят ежедневно. Хранително вкусовата промишленост се превърна в Химическа такава!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50:50 прясно юляко:вода, стайна температура. Щипка сол + щипка сода за хляб в брашното и две чаени лъжички олио. Една нощ е хладилника. Толкоз.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дълго разбиване на тестото, защото това ще го направи жилаво и на буци."Следващото велико откритие на химиците ще е, че палачинките прегарят ако ги оставиш по-дълго на загрят тиган.
2
1
 
12
 
! Отговори
До Man преди 6 години
Поне са уцелили правилната снимка.
1
1
 
18
 
! Отговори
Men преди 6 години
Само дето американските палачинки няма нищо общо с нашите...