Откриха рисунка на голата Мона Лиза?

Самият Леонардо да Винчи е участвал в създаването й
29 сеп 2017 12:15, Елка Василева
35
Откриха рисунка на голата Мона Лиза?
Снимка: Twitter

Специалисти откриха ескиз на гола жена, която вероятно е Мона Лиза от едноименната картина на Леонардо да Винчи, съобщиха Лента и Уест острелиън.

Нарисуваният с въглен портрет е съхраняван в музея "Конде" в Шантии, Франция от 1862 година. През цялото време експертите са мислели, че е дело на друг художник.

След поредица от експертизи на специалисти в "Лувъра" обаче се появили основания да се смята, че самият Леонардо да Винчи е участвал в създаването му успоредно с рисуването на Джокондата. И двете картини са с еднакви размери и има прилика в изображенията на лицата и ръцете.

"Това почти със сигурност е подготовката за живописта с маслени бои", каза кураторът Матийо Делдик.

"Не е бледо копие. Гледаме картина, по която той е работил успоредно с "Мона Лиза" в края на живота си", добави специалистът.

Сътрудникът на "Лувъра" Брюно Мотен потвърди, че ескизът е нарисуван по времето на Леонардо да Винчи и е с много високо качество.

По думите му обаче част от рисунката не е дело на четката на великия майстор, защото е направена с дясната ръка, а Да Винчи е рисувал с лявата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръцете са на мъж.силни, мускулести. Горката Мона Лиза!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този, Леонардо, все ги изтипосва такива травестити, е вижте и Юда от "Тайната вечетя", с лявата ръка
29
3
 
4
 
! Отговори
нали преди 6 години
маестрото е рисувал и с дясната, лявата ръка е била заета с инструмента му
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми е ясно, защо тази картина е сочена като най-великото постижение на изобразителното изкуство!? Някой специалист може ли да обясни по-подробно? Сякаш преди нея, а и след това, е нямало по-качествени произведения?
27
5
 
1
 
! Отговори
11 преди 6 години
Аве, пeeразка работа. Аз не мога да разбера кво й се аресва на тая мумия мона лиза дет ... ми облиза. Ама тва отдясно си е откровена железопътна греда.
26
1
 
10
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Не е бил гей, а бисексуален. Бил е твърде любопитен към света да се ограничи с един пол. Това според мен е микс м/у двата пола. Нещо, което той си е представял за добра идея и красиво.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, не е тайна, че Леонардо е бил гей. Не е изключено това да е портрет на някой от младите му помощници с които е бил постоянно заобиколен.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че това прилича на рисунка на мъж...
23
4
 
3
 
! Отговори
важно преди 6 години
е с тая мона лиза голема работа къде са шедьоврите на художниците от 21век изобретенията им не модерните чалга алкохол и ментета
22
7
 
1
 
! Отговори
,,кат шифъра,, преди 6 години
,,лео кат ванга,, ментета
21
6
 
1
 
! Отговори
глупости преди 6 години
не е шедьовър менте
20
1
 
11
 
! Отговори
Удожник преди 6 години
"ескизът е нарисуван по времето на Леонардо да Винчи и е с много високо качество."Това ако е съвременна рисунка на гимназист от художествена гимназия ще почнат едни критики и поправки, обаче щом като е рисувано по времето на Леонардо да Винчи и недай си боже и самият той да е намесен, веднага рисунката е с много високо качество.
19
1
 
13
 
! Отговори
Nippon преди 6 години
Има и 3та картина от Да Винчи, докато Мона си прави селфи.Тя къде е?
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛУФАЛИРАЛИЯ МУЗЕЙ СЕ ОПИТВА ДА ИЗКАРА НЯКОЙ КИНТ!!!НА РАЗГОЛЕНОТО ПЛАТНО ЯСНО, ЧЕ ВИЖДА, ЧЕ Е РИСУВАНА ГОРГОНАТА МЕДУЗА :D КЪДЕ ПРИ ДЖУКОНТАТА ВИЖДАТЕ ТАКАВА КЪДРАВА КОСА СЪС ЗМИЙ ПРЕПЛЕТЕНИ В НЕЯ!!!НА КОМЕНТАРИТЕ ДЕТО ДАВАТ МНЕНИЕ, ЧЕ БИЛО НА ДАВИНЧИ ЩЕ ИМ КАЖА, ЧЕ СА КРЪГЛА 0 :D
17
3
 
8
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Силуетът на ескизът е на мъж, съвсем определено!
16
2
 
20
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Не предендирам въобще да съм експерт, обаче това, че Леонардо Да Винчи бил рисувал с лявата ръка, изобщо не означава, че не е можел да рисува и с дясната!
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на скицата тялото има мъжка осанка. Скицирал я е с идеята да оформи тялото като женско, като му е придал крайното излъчване в картината мона лиза. Отдавна има такива спекулации, че е нарисувал приятеля си. Истинската Лиза не е изглеждала така. Тази скица определено помага на тая теория.
14
6
 
5
 
! Отговори
65 преди 6 години
На мен тази картина винаги ми е причинявала дискомфорт.
13
21
 
9
 
! Отговори
Голата яМаха преди 6 години
Кой беше Леонардо!?Една от костенурките-нинджа ли?
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горд съм че съм българин. Нацията вече има толкова много познавачи на Да Винчи и изобразителното изкуство. Браво ***, разпилей западните евро****сти, ти си най във всичко. Наш *** е за президент на света вече годен. Ще му казват някакви си недочели експертчета кой е драскал, ха , аматьори. *** прави и графологическа експертиза за 3 мин. и химически анализ на платното за още 2. ФАКТ!!!!