Халба бира, чаша вино и... чуждите езици ни идват отръки

Алкохолът развързвал езика на хората и им помагал да се отпуснат
Обновена: 19 окт 2017 19:31 | 19 окт 2017 19:24,
6
Халба бира, чаша вино и... чуждите езици ни идват отръки
Снимка: архив Reuters

Изпиването само на една халба бира помага на хората да се избавят от притесненията си и по-уверено да говорят чуждия език, който са научили, установи изследване, цитирано от в."Дейли мирър".

Проучването било дело на екипи от университетите в Ливърпул, Маастрихт и лондонския "Кингс колидж", пише БТА. Те тествали въздействието на малки дози алкохол върху езиковите способности на 50 немскоговорящи студенти, следващи в холандски университет.

Холандският бил втори език за тях и те го били усвоили неотдавна.

На участниците в експеримента били предлагани или ниски дози алкохол или безалкохолни напитки, след което трябвало да говорят на холандски в продължение на няколко минути.

Оказало се, че алкохолът "развързва" езиците им. В малки дози той влияел положително върху паметта им, върху концентрацията и ги карал да преодолеят неудобството при допускане на грешки.

Мозъчните изпълнителни функции са много важни при упражняването на език, който не ни е майчин, изтъкват учените. Пилите алкохол по време на тестовете се оказали и с по-добро произношение от останалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: алкохолчужди езици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Ехе, че това го знаят още древните римляни!Особено когато е трябвало да разпитват шпиони.Докато не измислят серума на истината са използвали вино.
5
1
 
1
 
! Отговори
друг мераклия преди 6 години
ОК, съгласен! Значи за мен тогава следващата до нея - втората отляво!Разбрахме се :-)
4
1
 
0
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
"Пилите алкохол по време на тестовете се оказали и с по-добро произношение от останалите."Аш, някъде на шештата, шедмата рррракия ми ше оправя пржоижношшшението и штава перррфек-хлъц-тно!!! Наждраве!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ливърпул, Маастрихт и лондонския "Кингс колидж", пише БТА.............снимка от Октобър фест от Германия
2
1
 
3
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Познавам /вие също/ хора,които след втората ракия проговарят на непознат за околните език. При това не са го изучавали в езикови курсове преди. Ние сме си надарен народ!
1
1
 
2
 
! Отговори
мераклия преди 6 години
пу за мен тази най от ляво