Най-недоносеното оцеляло бебе в света стана на 3 годинки

При раждането си то било дълго 26 см и тежало 410 гр
11 ное 2017 14:56, Елка Василева
8
Най-недоносеното оцеляло бебе в света стана на 3 годинки
Снимка: архив, Reuters

Като свидетелство за чудесата, които прави медицината, момиченцето, което оцеля, въпреки че се роди в 22-ата седмица на бременността, навърши три години и е с нормални двигателни и когнитивни умения, съобщи Сайънс алърт.

Майката Кортни Стенсръд ражда в Методистката детска болница в Сан Антонио, Тексас. Неонатологът Кашиф Ахмад я информира за нищожните шансове на бебето, но тя пожелава да се опитат да я спасят.

"Когато майката поиска да направим всичко възможно, макар и да нямаше причина да мислим, че бебето ще оцелее, аз реших да започна енергична реанимация - разказа д-р Ахмад. - Започнахме да я затопляме, заслушахме се и чухме сърцето й, макар и да не го очаквахме. Започнахме да я обдишваме, да й подаваме кислород, и много бързо пулсът й започна да се ускорява. Цветът й от син бавно ставаше розов, тя започна да се движи, а след няколко минути и да диша".

Миниатюрното бебе било дълго 26 см и тежало 410 гр. Родителите й са я снимали с венчалните си пръстени, поставени на ръчичките й като гривни. Момиченцето дишало с апарат 56 дена. От болницата я изписали чак 126 дена след раждането.

Въпреки трудното начало на две години детето било напълно нормално от когнитивна и двигателна гледна точка.

Майката родила толкова рано заради бактериална инфекция.

Износените деца се раждат на около 40 седмици. Ако бебето се появи преди 37-ата седмица от бременността, се води преждевременно родено. Шансът за оцеляване на бебе на 23 седмици е едва 4,5 процента.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: недоносено бебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Мила ми Венето.... преди 6 години
До Венета Библията май не кара човек да се замисля, а да изпълнява...То ако се замисли човек най-добре е да се стопли с някоя по-дебела библия.
6
1
 
4
 
! Отговори
Хей, маймуняк мил, преди 6 години
И най образованият има какво да научи от най-дебилния. Виж Дарвин е друго блудкаво питие... Но някои обичат блудкавото!
5
0
 
5
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Много неуки човеци има по тоя свят, кво да ги правя....не знам !?!
4
0
 
3
 
! Отговори
Венета отговор преди 6 години
Естествено, че не трябва да се вярва буквално на написаното, но това не прави Библията по-малко ценна за мен: въпреки нейното манипулиране, защото унищожаването на по-голямата част от евангелските и други текстове от някой си папа е чиста манипулация. Що се отнася до Ездра и края на времената, определено става въпрос за очовечаването на хората като цяло и пътя, който трябва да се измине.
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е трябвало вместо на апарат да е оставят вкъщи и господ щял да и помогне според невежата от комент уно !
2
3
 
3
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До ВенетаБиблията е написана за определени хора, не вярвай на написаното...поне не буквално! 98099
1
10
 
6
 
! Отговори
Венета преди 6 години
Това е една от личбите, за които Господ казва на Ездра, че ще предхождат края на времената. Книгата на Ездра от Библията е изключително интересна. Всеки път, когато чета част от нея, откривам по нещо ново и съществено: неща, които ме карат да се замисля.