ЮНЕСКО с признание за... пицата по неаполски и германския орган

Тестеният продукт вече е истинско съкровище
7 дек 2017 14:42,
4
ЮНЕСКО с признание за... пицата по неаполски и германския орган
Снимка: архив Reuters

Приготвянето на пица по неаполски и германският музикален инструмент орган бяха включени в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, предадоха световните информационни агенции.

Решенията бяха взети по време на среща на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура в остров Чеджудо, Южна Корея, посочва БТА.

Пицата е известна навсякъде по света, но Неапол претендира да е домът на оригиналния й вариант. В специално ръководство за приготвянето й пише, че готвенето трябва да е "единствено на пещ на дърва при температура от 485 градуса Целзий" и времето за печене "не трябва да превишава 60-90 секунди".

Оригиналната неаполитанска пица е тънка с изключение на външната й коричка, която след печене се издува като малка велосипедна гума. Има две класически разновидности - Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин) и най-известната Маргарита (с домати, моцарела, зехтин и босилек), които включват цветовете на италианското знаме червен, бял и зелен.

Маргаритата е създадена през 1889 г. от местен готвач в чест на кралица Маргарита, която посетила града, разположен на тиренското крайбрежие в Италия.

Германските производители на орган ликуват, след като в списъка с нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО беше добавено тяхното творение и музиката, която звучи от него. Те са уникална гилдия, която предава знанията и уменията си през поколенията.

Има около 50 000 тръбни органа в Германия, които се намират главно в църкви и концертни зали.

Други от новите културни ценности в списъка на ЮНЕСКО са карнавалът в Базел, Швейцария, и конструирането на традиционни лодки в Индонезия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Е.К. Визионер преди 6 години
Какво нещо е информацията в днешните смътни времена! Аз да си помисля за пица с тревопасен прашец, на фона на германски, третополов, политически орган, а то какво се оказва.... Сметайте до къде ни докараха кокорбашиите на света. А нявга бях нормален човек, а не елкторална единица...
3
9
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Примитивните и неoбразовани хора построиха 7-те чудeса на света и oще много неща. Модерните и образовани хора измислиха пицата, защото трябва да робуват на системата и нямат пари и време за качествена храна. Яжте пица другари граждани аз довечера мятам едни мешани скари точа една кана с вино и не ми пука за Юнеско.
2
0
 
9
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Тоо.. и ние сме дали нещо на света - "чалгата".Къде другаде може да се срещне подобно падение? И то едновременно действащо на тялото и на душата :))По-заразно е от чума и оставя белези за цял живот.Да ни е честит приноса !!!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да включат и двулитровата туба от бира към ЮНЕСКО браво.