Дори и плюшените играчки са опасни

Спинърите и бойните мечове да се купуват с повишено внимание
14 дек 2017 22:20,
1
Дори и плюшените играчки са опасни
Снимка: Pixabay

Актуални данни показват, че повече от 15% от проверените от експерти детски играчки не отговарят на изискванията за безопасност. Така близо 6000 опасни играчки се изземат всеки месец от търговската мрежа или от митническите власти. Най-много от сигналите на европейските потребители за опасни стоки през миналата година са именно за играчки.

85% от ексрите за подрастващи на пазара в Европа, а и у нас, са внос от Китай. Точно те се оказват и най-опасни. Средната цена на една играчка е 38 лева, а в потребителската кошница влизат играчки за около 64 лева, съобщава Нова.

По празниците обаче играчките, които купуваме, ни излизат между 150 и 300 лева, показват сметките на търговците. Бебешки играчки рингове, пластмасово пони с въже, боен меч, дрон с дистанционно управление, спинъри и дървен ксилофон - това са част от 10-те най-опасни играчки, на които можем да попаднем на европейския пазар.

Малките части са абсолютно забранени за играчките за деца под 3 години. Те трябва да са маркирани със специален стикер, който предупреждава родителите да разгледат стоката с повишено внимание. Плюшените играчки също не са особено подходящи за най-малките.

Артикулите от качествен плюш обикновено са по-скъпи от останалите, а и цената невинаги може да ни ориентира към безопасните играчки. Търговци обясняват, че понякога по-опасната стока струва точно колкото нейния качествен еквивалент.

Продажбите на играчки преди Коледа скачат пет пъти, отчитат продавачите. Сред топ играчките за сезона са часовник, който се превръща в различни чудовища, кукла, която плаче със сълзи и дух, който познава това, което сме си намислили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
Кои престъпници преди 6 години
И защо произвеждат и продават опасни играчки за малчуганите? Не трябва ли тези фирми да се закриват,а производителите- в затворите?