И нещо любопитно за помощниците на Дядо Коледа - елените

Не летят и нямат блестящи носове, но пък са отлични плувци
1
И нещо любопитно за помощниците на Дядо Коледа - елените
Снимка: Reuters

Елените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят и нямат блестящи носове, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото, съобщи сайтът Mlive.com, цитиран от БТА.

Ето някои любопитни факти за едни от най-удивителните създания на Земята:

- Един и същ вид ли са северните елени и карибу?

В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. "Нейчър клаймит чейндж" за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но близки братовчеди.

- Северните елени имат "умни" крачета

Тъй като не могат да сменят ботушките си със сандали, северните елени правят следващото най-умно нещо - възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават "гъбести", подобрявайки придвижването им през "омекналата" тундра, а през зимата се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.

- Женските имат рога

Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските - по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

- Изненадващата съдба на еленските рога

Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

- Елените имат практични палтенца

Палтенцата на елените представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда.

- Елените не могат да летят, но могат да плуват

Благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.

- Елените мигрират на огромни разстояния

Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 километра.

- Северните елени виждат невидимото

Изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

- Елените бягат от раждането си

До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра.

- Удивителното мляко на северните елени

Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22 процента мазнини и 10 процента протеини. За сравнение - кравето мляко съдържа само между 3 и 4 процента мазнини.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Рудолфо преди 11 месеца
Ами аз не мога да плувам ... другите могат!, даже Дашър и Блитцен имат медали от олимпиадата по плуване . Дашър плува 100 метра гръб а Блитцен 200 метра бруст ...
А Аз най много да вляза във водата до копитцата ... Абе мога малко ама не добре