Освен гардероба, почистите мислите и емоциите си!

Според специалисти това има страхотно лечебно свойство
13 яну 2018 21:06, Екип на Tialoto.bg
4
Освен гардероба, почистите мислите и емоциите си!
Източник: Pexels.com

Безпорядъкът в живота ни е отражение на нашия твърде зает ум. Но можем да направим и друго – да внесем хармония в онова, което ни обкръжава, а така да въведем ред и в своето вътрешно пространство. Трудно е, но си струва. Старт!

Гардеробите ви са препълнени, имате 758 приятели във Facebook, по-голямата част от които никога не сте виждали на живо, препълнени сте с емоции, мислите се губят... Спрете! Започнете прочистване, махнете ненужното и постигнете яснота. Психолозите са категорични – уборката има лечебно свойство.

Така можем да отделим главното, да установим връзка със своите ценности и потребности. И най-важното – да излезем от състоянието на жертва и да поемем отговорност за живота си отново, връщайки си властта над вещите, отношенията и времето. Да въведем порядък в каквато и да е област от живота си, значи да освободим пространство, което да напълним с онова, което има значение за нас.

Дом

Знаменитият специалист по организация на пространството – японката Мари Кондо, предлага да съхраняваме в дома си само онова, което ни носи радост. Как да го сторим? Извадете всичко от шкафовете. Подръжте всяка вещ в ръката си. Вслушайте се в себе си – носи ли ви топло и уютно усещане или не. Ако не, разделете се с нея, но преди това ѝ благодарете за службата при вас. Ако имате твърде малко време за всички вещи наведнъж, опитайте да отделите 15 минути на ден, в които да се разделяте с ненужните неща. За един месец ще разчистите дома си от доста излишни вещи.

Времето

Имаме толкова много задачи, че дори не знаем откъде да започнем. Но да не изпадаме в паника. Психолозите ни съветват да се възползваме от матрицата на Айзенхауер, наречена така в чест на 34-ия президент на САЩ. Тази матрица помага да бъдат подредени приоритетите и да се повиши личната ни ефективност.

Погледнете на ситуацията отгоре, за да осъзнаете какво е важно за вас, а не реагирайте на онова, което е спешно. Помислете 5 минути за всичко, което трябва да направите. След това начертайте на един лист квадрат и го разделете на четири полета. В левия горен ъгъл напишете „Важно и спешно“, в десния горен „Важно и неспешно“, долу вляво – „Спешно и неважно“, а в последния – „Не е спешно и не е важно“. Сега фиксирайте действията си.

1. Важните и спешните – тях трябва да извършите веднага, без да делегирате. Желателно е такива задачи да не са повече от 20 %, иначе няма да успеете.

2. Важни, но не спешни – реалистично планирайте тяхното изпълнение във всекидневието си. Това е вашата зона на растеж, тези дела са онова, което правите, когато изпълните спешните и важните. Те трябва да са мнозинство – около 60 %. Така ще можете да напредвате към целта си в удобно за вас темпо.

3. Спешни, но не са важни – тях можете да делегирате. Научете се да казвате „не“ или „не сега“. Тези дейности могат да заемат около 15%.

4. Не са спешни и не са важни – можете да ги премахнете от списъка, върнете се към тях по-късно... или пък никога, всичко зависи от целите и освободеното ви време.

Попълнете тези четири квадрата с делата и задачите си. Анализирайте ги. Къде губите най-много време? Може ли някои неща да бъдат преместени в други квадрати? Удобен ли е за вас този порядък? След това ги прехвърлете в ежедневен списък. Важните и спешните за близките няколко дни, важните, но не спешни, разпределени така, че да изпълните в следващия един или няколко месеца. Тази проста, но удобна система на планиране освобождава допълнително време и помага да се преразпределят приоритетите.

Повече по темата четете на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Лилка преди 6 години
Много точна статия! След като въведем ред в дома, гардероба и мислите си да се опитаме и съдействаме във въвеждането на ред в държавата и опазване на природата . Кураж, упорит труд , желание , старание и любов за осъществяване на РЕДА в личния и обществен живот ! Успех !
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правописът?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иван БорисовДА ТИ СЕ ВРЪЩА