Щурият Джон: Чорапеният предприемач със Синдром на Даун

Щури чорапи – може ли да предположите, че е успешен бизнес?
16 яну 2018 18:30,
17

Чорапи с Ейбрахам Линкълн? Защо не! Снимка: Facebook, John's crazy socks

"Обуй си чорапите!" е фраза, която хиляди родители повтарят на хиляди деца в продължение на години. За Джон Кронин обаче е не просто фраза, а е ключ към предприемаческия му успех.

През 2016 г. 21-годишният Джон казал на баща си Марк, че иска да започе бизнес щом завърши училище, но не бил сигурен какъв точно.

"Първото ми предложение беше магазин за забавни стоки, но не знаех какво да продаваме", казва Джон, роден в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

След това си мислел за фургон за храна, но имало проблем: "Ние наистина не можем да готвим", шегува се Марк.

Но най-накрая се спрели на идея.

"Джон е носил щури и шарени чорапи през целия си живот, така че беше нещо, което той обича и предложи да продаваме чорапи", разказва Марк пред BBC.

"Чорапите са забавни, креативни и цветни и ми позволяват да бъда себе си", казва Джон.

Това би било просто история за 21-годишен предприемач, но необикновеното е, че Джон е със синдром на Даун.

И така фирмата "Щурите чорапи на Джон" се ражда

Година по-късно основателите твърдят, че са изкарали $1,4 млн. приходи, събрали са $30 000 за благотворителност и са изпращали чорапи навсякъде по света, включително за премиера на канада Джъстин Трюдо и бившия президент на САЩ Джордж Буш - старши.

Онлайн магазинът предлага около 1400 вида чорапи с всякакви картинки от котки и кучета, през барбекюта, та дори и с лика на Доналд Тръмп.

Всяка поръчка се обработва на същия ден, изпраща се заедно с бонбони и ръчно написана благодарствена бележка. А ако клиентът живее наблизо има удоволствието да получи пратката си лично от Джон.

Като лице на бизнеса Джон посещава търговски събития, говори с клиенти и доставчици и стои зад инициативи като: "Понеделнишка лудост: Мистериозна торба" и клубът "Чорапи на месеца".

Марк пък се занимава с техническите аспекти от бизнеса.

"Джон е вдъхновение", казва Марк, който добавя, че синът му не получава специално отношение.

"Той работи усилено в този бизнес. Обикновено сме в офиса преди 9 сутринта и често не си тръгваме преди осем вечерта", казва Марк.

Само за година двамата са изпратили над 30 000 поръчки

5% от всички печалби биват дарени за организацията "Special Olympics", която организира спортни събития за хора със специални образователни потребности. Джон се състезава в игри като баскетбол, футбол и хокей.

Също така е дизайнер и на собствени чорапи, които целят да повдигнат интереса към проблемите на хората и помагат на благотворителни организации като Националното общество за Синдром на Даун и Американската общност за аутизъм.

"Имаме социална мисия и търговска мисия и те са неразделни", казва Марк.

"Не мисля, че вече е достатъно просто да предлагаш услуга или продукт. Мисля, че трябва да има ценности и ние имаме модел, който показва това", обяснява Марк успехът на компанията.

"Това, което правим, е да разпространяваме щастие", добавя Джон.

Компанията иска да наеме още хора с увреждания и почти една трета от служителите са такива.

"Работим да покажем какво хората с увреждания и образователни потребности могат да направят", пояснява Марк.

"Когато говоря с работодатели им казвам, че е абсолютно наложително да наемат хора с увреждания. Не защото е правилното нещо, не защото те са готини хора, но защото всички търсят добри служители", посочва бащата на Джон. И според него хората с увреждания са страхотни служители.

Предизвикателствата

Джон и Марк обаче признават, че има предизвикателства и то е да отговорят на търсенето.

В първия си месец "Щурите чорапи на Джон" са доставили 452 поръчки. Три месеца по-късно тази бройка е скочила на над 10 000 и те скоро трябвало да преместят офиса си на по-широка площ.

"Малко бяхме изненадани колко бързо се разрастна", казва Марк.

Пазарът за чорапи също се разраства. В глобален аспект той се оценява на повече от $42 млрд. и се очаква до края на 2025 г. да стигне $75 млрд, според компанията "Transparency Marketing Research".

"Повечето от нас носят някакъв вид униформа на работа - дали ще е костюм, каки панталони и блуза или оранжев гащеризон може да обуете чифт чорапи и да изразите себе си, добавяйки цвят и стил и може да го направите за 10 долара или по-малко", казва Марк.

Успехът на компанията им се подсилва и от медийният интерес и растящата им популярност в социалните мрежи. Страницата им във Facebook има над 90 000 харесвания, а видеата им се гледат от 1 млн. души.

Перфектният съдружник

Марк признава, че им е отнело време да се научат. Той е завършил Харвард и е прекарал кариерата си в здравния мениджмънт.

"Търговията и чорапения бизнес са новост за мен, но ние се учим и се забавляваме и имам перфектния партньор", казва Марк. Той твърди, че никога не са имали разногласия с Джон.

"Винаги сме били много близки и сме прекарвали много време заедно. Това е добро партньорство, защото и двамата споделяме мисията. Знаем, че имаме нужда един от друг. Ако това бяха "Сериозните чорапи на Джон" въобще нямаше да проработи", казва Марк.

Да дадеш шанс

От какво са най-горди?

"Аз съм щастлив, защото обичам да помагам на клиентите и ми харесва да работя с баща си", казва Джон.

"За мен е моделът. Демонстрираме, че можем да построим компанията на базата на даване на шанс - и можем да сме успешни въпреки това", обяснява Марк.

Марк и Джон се надяват да надградят успеха си и да излязат на печалба през втората си година.

Те ще предлагат и уникални чорапи и линия на едро, която да предлагат на други малки бизнеси.

Двамата искат и да разширят влиянието на "Щурите чорапи на Джон" в социалните мрежи.

"Синдромът на Даун никога не ме спира", завършва Джон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнало е Джоре дос, седнало е Джоре.Шарен чорап плете дос, шарен чорап плете.Ти лудо, Джоре дос, ти си лудо Джоре.
12
4
 
6
 
! Отговори
пфф преди 6 години
още ли има инфантили които вярват в страната на неограничениет възможности и дадоха мило и драго включително предадоха отечество за да отидат да чистят в Макдоналдс със ***...Искам си комунизма обратно !!! Искам си златните години на просперитет на България!!! не ви ща криворазбраната демокрацияяя не ви ща кредитите и плиткоумните приказки за амбиции и кариерни развития в ограбена държава без индустрия не ви ща мутрите не ви ща частните бизнеси и банки искам си комунизма и новата лада щастие
11
2
 
1
 
! Отговори
ААмерикаа преди 6 години
Америка!!!- страна на неограничените възможностии!!! :)))
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цяла Америка има синдром на Даун, с изключение на евреите, които я управляват
9
3
 
12
 
! Отговори
американофил преди 6 години
Това е поредното доказателство,че във великата Америка,където господства свободният дух дори един младеж със синдром на Даун може да преуспее.И обратното- при човеконенавистния комунизъм и гений като Айнщайн да си, не си ли съгласен с примитивните ***-нямаш никакъв шанс! Бог да пази САЩ- водачът на демократичното и умно човечество към свобода,демокрация и просперитет!!!!
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даунич, шефа на чорапите.
7
4
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
И аз успях и имам IT бизнес който работи със световни компании в сектора за информационни технологии от Тайван,Южна Корея,Англия,Сащ,Норвегия....И продължавам напред и непрекъснато ме канят на ИТ конференции по разни изложения и мероприятия като БАИТ ЕКСПО,Инф.Център в Женева...и така нататък докато във същото време нашия сиднейАвсралия седи в кашона под моста Харбър Бридж гледайки замислено и замечтано минаващите яхти и иска да бъде като богаташите да се вози на яхта със мадами и с вино в ръка
6
5
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Ти не си виновен,просто природата се е подиграла с теб.Горкото!!!
5
2
 
13
 
! Отговори
До 2 и 4 преди 6 години
Вие може да нямате ,,Синдром на Даун" но реакцията ви е като че ли имате .И то в напреднала форма-80%. Защо чуждият успех ви дразни и вади на показ примитивният ви мозък?Такива като вас така и ще си увехнат в хленчене и злобеене.Жални неудачници.
4
1
 
19
 
! Отговори
Готин преди 6 години
Браво Джони , ти си пич !!!!
3
3
 
22
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Добре че се е родил в САЩ. Ако беше в България майка му жална. Браво на момчето.
2
4
 
20
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
Хахаха, Суджуците цъкат минуси на номер 1 понеже им е казал истината и ги е жегнало в подлите гнусни душици!!!
1
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на момчето! Щастливец е ,че се е родил в САЩ! Тук институциите отдавна кяха да са го забравили камо ли да го подкрепят в бизнесначинание!