Микровълновите фурни вредни за околната среда

Лъчистите уреди генерират парников газ като автомобилите
18 яну 2018 15:07,
22
Микровълновите фурни вредни за околната среда
Снимка: Pixabay

Според британски учени микровълнови фурни в Европейския съюз генерират парников газ колкото почти седем милиона автомобили, съобщава БТА. Екип от университета на Манчестър изследва въздействието на лъчистите уреди върху околната среда - от производството и употребата им, до изхвърлянето им.

Въпреки популярността им, тъй като продажбите им ще достигнат 135 милиона годишно до 2020 г., малко известен факт е как влияят върху околната среда. Вече се знае, че микровълновите фурни генерират 7,7 милиона тона въглероден двуокис годишно в ЕС, което се равнява на 6,8 милиона вредни емисии от автомобили за същия период от време.

Фурните консумират 9,4 тераватчаса електричество годишно, което е равно на енергията, генерирана от три големи газови електростанции. Една микровълнова фурна използва 573 киловатчаса електроенергия през 8-годишния си живот, което е сравнимо със 7-ватова LED-крушка, която свети в продължение на близо 9 години.

Всъщност основните заплахи за околната среда, свързани с микровълновите фурни, са заради материалите за производството им, производствения процес, и изхвърлянето им, е изводът от проучването.

Ръководителят на изследването Алехандро Галего-Шмид изтъкна, че хората купуват нови уреди преди да бъде изчерпан капацитетът на притежаваните от тях. Животът на съвременните микровълнови фурни е почти със седем години по-кратък, отколкото е бил преди 20 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък ако знаете какви щети причиняват английските круизни кораби на околната среда, бедна ви е фантазията! Но тея кораби се произвеждат в Англия и се експлоатират от англичани и затова са "екологични" . А микровълновите, дето спестяват ток като за световно, ги правят в Китай и за това са неекологични... Вече не знаят как да извъртят търговските си интереси така, че да не миришат на търговска война... Толкова очевадни им станаха приомите. Криви краставици, щастливи кокошки... Бе да ви ...
21
2
 
5
 
! Отговори
мързела преди 6 години
Ако нямам микровълнова, ще претоплям на котлона, което става с 2-3 пъти повече ток.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко което работи без да върти електромера е вредно.Дори и печките на твърдо гориво,хем се топлиш,хем си готвиш .........хем сушиш прането зимата.Облъчвания,парникови ефекти ала-бала.
19
2
 
14
 
! Отговори
gost преди 6 години
Евротолерасти като много знаете въведете забрана за коли с двигатели на 115 коня и стига сте ревали за глупости.Само машини със специално предназначение да са с повече коне, това ще предпази околната среда повече от колкото микровълновите в целия свят за години напред.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те по принцип микровълновите фурни са вредни и това се знае от самото начало на пускането им в производство.Старите фурни са по-добри,лесно и евтино се ремонтират,не се развалят след изтичане на срока,няма наблъскана електроника.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те и пърдежите били унищожавали озонния слой, ама никой не ги спира....!
16
1
 
22
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Вчера вредни бяха съдомиялните.Днес са микровълновите утре сигурно ще е бойлерът щот произвежда варовик.
15
2
 
15
 
! Отговори
До :):) преди 6 години
Айде нема нужда, досега си готвех безплатно от антената отсреща
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ии те хората са си казали основният проблем - произвеждането и изхвърлянето, а не експлоатацията.
13
2
 
9
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Не обръщайте внимание на Ингилизите. Чешат се където не ги сърби. Пишат глупости да ги забравят.
12
2
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до9 що за бисери ръсиш. кви процесори сънуваш. Чул недочул.
11
3
 
24
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Бе тоя зеленотолерастичните елементи взеха съвсем да се осииииррат в изследванията си. На микровълновата фурна КПД-то и е несравнимо по-високо от това на конвенционалните котлони, печки и т.н. Там няма загуба при нагряване на плоча, тиган, тенджера, а се загрява само нещото вътре, т.е. микровълновата е много по-зелена от котлона примерно. Друг е въпроса какво може и какво не може да сготвим в нея.
10
2
 
18
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ми тогава и джиесем клетките да махнем щото и те работят в СВЧ диапазона
9
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всеки електро уред като почнете от телевизорите до ел.печките има заложен процесор който след като навърти определените им часове се разпадат безвъзвратно! Това е с цел да неможе да се възстановят а да отидете до магазинаи да си вземете нов телевизор и ел.уред на който му е свършил срока на годност. Това самоунищожение се залага от завода производител. Това не са ви соц ел. уредите които подлежаха на ремонт. Телевизор Опера който го имам от 1960 г. още работи.
8
1
 
19
 
! Отговори
Виж сега Наде! преди 6 години
Винаги е имало *** и тоя "учен" не е изключение. Те скоро ще открият и че човекът е най вреден за околната среда и ще искат да се забрани еб ането...
7
2
 
15
 
! Отговори
гого преди 6 години
вредни са щоти с тях свалят американски стелтове у српско.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия *** да направят изледвсне колко вредни са човеците за околната среда и да вземат мерки!!Направо пълни *** глобалистки манипулации
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати мега глупостите!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sa horata sa vredni v bg koe ne e vredno
3
3
 
22
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Кой ли е платил за това изследване?!? Предполагам, че производителите на печки и котлони с електронагреваеми плочи?!? :)