Електронните цигари - трамплин към тютюна!

Според ново изследване те крият риск за младите да пропушат
24 яну 2018 22:51,
7
Електронните цигари - трамплин към тютюна!
Снимка: Pixabay

Докато у нас имаше бум на потребители на електронни цигари преди време, провокиран от забраната да се пуши на обществени места, сега броят им намаля.

А твърденията на експерти са, че тези цигари са по-малко опасни за здравето от традиционните. В САЩ милиони хора пушат електронни цигари, особено популярни са те сред младите.

Според ново изследване електронните цигари увеличават риска при младите хора да пропушат тютюн, съобщава АФП, цитирана от БТА. Авторите на доклада от американската Национална академия на науките и медицината са анализирали повече от 800 изследвания, които са направени по темата.

Изводите им са, че никотинът в електронните цигари може да предизвика привикване, което предразполага към трайно тютюнопушене. Освен никотин, парата на електронните цигари съдържа и други химикали, като формалдехид.

Според учените тези цигари могат да увредят човешката ДНК, но засега няма данни дали концентрацията на химикали в тях е толкова висока, че да причини рак.

"На този етап не можем да определим дали електронните цигари въздействат положително или отрицателно върху общественото здраве", пишат авторите на изследването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Не навсякъде! Само в платените от разни лобита изследвания. Британското министерство на здравеопазването има официален документ, базиран на сериозни изследвания който твърди че електронните цигари са поне 20 пъти по-безвредни от обикновените цигари.
4
0
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Всички отрови от които намират следи в електронните цигари, в обикновените са в порядъци повече. Към чистият никотин не се развива привикване - никой който си лепи лепенки с никотин не продължава да го прави или пък там дето се използва като лекарство. Обаче в цигарите заедно с другите алкалоиди и химикалите които добавят нарочно производителите, привикването се развива много бързо. Вместо да ги рекламират и препоръчват вадят от 10 кладенеца вода против електронните цигари. Защо ли? Нямат акциз!
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всякьде се пишат различно за електроните цигари! Но щом им казват цигари значи и те са си отрова!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е крещящо глупава и е обида за интелигентността и на кактус. А по същество, електронната цигара е патерица за отказващите се от нормалната цигара. Няма вариант да започнеш да пушиш с електронна, първо защото това не е пушене, и второ, защото няма удоволствието от истинското пушене. Така че пийте, пушете и си обладавайте жените на воля.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според ново изследване те крият риск за младите да пропушат"Що за ГЛУПОСТ???Пушенето на електронни цигари си е ПУШЕНЕ!!!Как ще пропуши един пушач??Що за дивотии???Вие сте неземно ГЛУПАВИ.