Можем да ядем всичко и пак да сме във форма

Уж "вредни" храни се оказват дори препоръчителни
24 яну 2018 18:24,
8
Можем да ядем всичко и пак да сме във форма
Снимка: Pixabay

Чували сме израза - "гладни и дебели", а може и да го използваме, защото все се лишаваме от изкушения - мазно, сладко, солено, алкохол, за да имаме добра фигура. Идеалната "противоотрова" срещу манията да се загърби всичко нездравословно, е да не се отказваме от любимите си хранителни "прегрешения", пише в. "Дейли стар", позовавайки се на редица международни проучвания.

Сол
Прекомерната консумация на сол се свързва с риск от повишено кръвно налягане. Официалната препоръка е да не се надвишава количеството от 6 г дневно, което е около една чаена лъжичка. Недостигът на сол обаче може да навреди на сърцето. Специалисти от университета "Макмастър", Канада, са установили, че ограниченият прием на сол е свързан с повече случаи на инфаркт и инсулт в сравнение със средния препоръчителен прием, съобщава БТА.

Солта е важна за телесните функции и прекомерното й ограничаване може да доведе до повишено складиране на мазнини и дори до понижено либидо. Решението на проблема със солта е да не изпадаме в истерия всеки път, когато посегнем към любимия си чипс или други подобни "вредни" храни.

Алкохол
Милиони британци през януари се опитват да се въздържат от алкохол в името на доброто си здраве. Различни изследвания обаче разкриват ползи от умерената консумация на алкохол - повишена продължителност на живота и добро здраве на сърцето, дори понижен риск от еректилна дисфункция според проучване, публикувано в сп. "Journal of Sexual Medicine". Британски организации, сред които Кралският лекарски колеж, препоръчват за добро здраве хората да се придържат към два до три дни без алкохол седмично.

Кафе
Ако по нечие внушение сме решили, че кафето е по-скоро вредно за здравето, трябва да знаем, че кофеинът стимулира мозъка, понижава риска от чернодробен рак, болест на Паркинсон и диабет, и допринася да се увеличи броят на изгорените калории, ако се приема преди тренировка. Решението е да не превишаваме дозата от 400 мг кофеин дневно - еквивалент, който се равнява на шест чаши инстантно кафе.

Можем да ядем всичко и пак да сме във форма
Снимка: Pixabay

Въглехидрати
Популярни диети като тази на д-р Аткинс изключват приема на въглехидрати. Въглехидратите обаче са важен източник на енергия. Според редица експерти, продуктите, които съдържат нишесте като картофи и хляб, трябва да съставляват една трета от храната. Израелско проучване показва, че вечерният прием на въглехидрати е свързан с понижен риск от сърдечносъдови болести и диабет. Решението е да не се отказвайме от въглехидратите, но да наблягаме на пълнозърнестите версии, които освобождават енергията по-бавно.

Захар
Според диетолозите добавените захари - трапезна захар и мед, не трябва да надвишават 5% от набавяната чрез храна енергия. Ограничаването на захарта намалява опасността от развитието на диабет и затлъстяване. Няма доказателства обаче, че отказването напълно от нея е необходимо. В действителност консумацията на някои продукти, съдържащи захар, например шоколад, е свързана с понижен риск от болести на сърцето. Решението е да не превишаваме препоръчителното дневно количество от 30 г или седем чаени лъжички добавена захар.

Можем да ядем всичко и пак да сме във форма
Снимка: Pixabay

Мазнини
Години наред слушаме и четем, че за добро здраве трябва да избягвме мазните храни. Ново, предизвикало спорове проучване, обаче показва, че наситените мазнини в крайна сметка не са толкова опасни. Според авторите му от Норвегия изобилстващото от мазнини хранене допринася за повишаване на нивата на "добрия" холестерол. Здравните експерти са съгласни, че мазнините трябва да присъстват в храненето, като е препоръчително те да се набавят от полезни продукти като авокадо и тлъсти риби.

Млечни храни

Увеличават се и доказателствата, че млечните продукти като сирене не са толкова вредни за сърцето, колкото се е смятало преди. Освен това ползата им за здравето на костите е всеизвестна. Е, хората, прехвърлили 40-те не е добре да консумират млечни произведения, особено прясно мляко.

Можем да ядем всичко и пак да сме във форма
Снимка: Pixabay


Глутен

Безглутеновата мания може и да е обзела доста загрижени за здравето си хора, но ако човек не страда от непоносимост към протеина, няма основание да го изключва от менюто си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определението вредни храни се дава единствено от психично болни, от типа на веганите и разни шарлатани, в науката такова понятия не съществува. Яжте всичко, тялото ви има нужда от всичко, не се поддавайте на внушенията на разни кукувци!
5
0
 
9
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Няма вредни храни. Човека е еволюирал защото може да усвоява и преработва всякаква органична материя. Проблема със затлъстяването е от обездвижването и плюскането. А плюскането се стимулира от химическите овкусители.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1То понеже българите са едни слаби слаби... мани...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можете да ядете каквото си искате стига да не поемате повече калории от колкото тялото ви изгаря освен ако не сте спортисти (което силно ме съмнявам). Това е кратко и ясно.
2
2
 
4
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Не ! Бая примери има за това . Не случайно спортистите също са на режим .
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Можем да ядем всичко и пак да сме във форма"О, ами пробвайте! След 2-3 години в този стил и ще заприличате на редовия американец: 110-120 кила. Фиданка. Финданка, *** от БОАБАБ.