Куркумин срещу депресия и Алцхаймер

Редовната му употреба носи още ползи за организма
25 яну 2018 12:22,
9
Куркумин срещу депресия и Алцхаймер
Снимка: Pixabay

За да се подобри настроението, е нужно да се използва ароматно тревисто растение, което разрежда кръвта и понижава кръвното налягане.

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че съединението куркумин, което се съдържа в подправките, повишава настроението, а редовната му употреба подобрява паметта и когнитивните функции на мозъка.

В рамките на изследвания на тъкани учените заключили, че куркумин притежава значими противовъзпалителни и антиоксидантни свойства в лабораторна среда. Активността му е съпоставима с тази на промишлените лекарствени препарати и може да допринесе за спиране развитието на болестта на Алцхаймер.

Използването на куркумин в храната стимулира активността на амигдалата и хипоталамуса - мозъчни зони, които "отговарят" за спомените, впечатленията и емоционалността.

Оказва се, че куркумин вероятно е най-добрият природен антидепресант за онези, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.

Но далеч не всички хора понасят куркумин. Повечето от онези, които го използват като подправка в храната, получават гадене и имат стомашни болки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ime преди 5 години
Куркуминът може да повиши нивата на BDNF в мозъка https://sciencedirect/science/article/pii/S0006899306027144
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куркумин е веществото в куркумата.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е куркумин,нито кукумицин,а се нарича КУРКУМА
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истина е. Всички индийци са весели заради куркумина.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ, лек за алцхаймер и депресия не е простотия. Просто статията кой знае откъде е изсмукана.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха... "Само това прочитам и знам, че натам няма СМИСЪЛ...Аз като един образован, но НЕ УЧЕН човек винаги съм се питал - Учените само с простотии ли се занимават... ?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКак точно куркумин е антидепресант, като е липофобно нестабилно кето съединение, което не може да премине кръвно-мозъчната бариера? Какъв е метода на работа? Не изглежда да е инхибитор нито на реабсорбирането на серотонина, нито на норадреналина, нито на допамина. Какво, стомашна моноамин оксидаза ли? Я дайте един линк към откритието, моля.В лабораторна среда действало. Алцхаймер щяло да лекува. Как точно, като не може да навлезе в невроните, за да ги чисти от плаки?
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питат радио Ереван как се нарича транссексуална кума.Отговор: КУРКУМА.