Какво подобрява паметта и настроението?

Следобедният сън е популярен колкото и кафето
Обновена: 30 яну 2018 15:05 | 30 яну 2018 15:05,
2
Какво подобрява паметта и настроението?
Снимка: Pixabay

Д-р Никол Ловато от университета "Флиндърс" установи, че вниманието на хората, които редовно спят през деня, е по-изострено, отколкото на тези, които си позволяват да подремнат само инцидентно.

Изводът е, че следобедната дрямка ободрява като кафето, но не дава странични ефекти, като сърцебиене, привикване, нарушен сън през нощта, които са "патент" на стимуланта, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на австралийски специалисти.

Около 50 % от хората придрямват поне веднъж седмично, което е плюс за организма им, защото освен че се ободряват, им се подобряват когнитивните функции, времето за реакция, краткосрочната памет, дори настроението.

Колкото по-дълъг е следобедният сън, толкова по-ободряващ е той, твърди д-р Ловато. Продължителността му трябва да зависи не само от наличното време, но и от плановете ни за вечерта. Ако спим час или два следобеда, вечерта ще заспим по-трудно и нощният ни сън ще е по-кратък.

"Кратката дрямка е много полезна, защото човек не се чувства отпуснат или замаян, след като се събуди - каза д-р Ловато. - Причината е, че за толкова кратко време не може да се заспи дълбоко".

Така че съветът е, ако можем да отделим час и половина за сън през деня, за да извлечем ползата от дълбокото заспиване. В противен случай и 10-15-минутна почивка могат значително да ни освежат и да подобрят умствените ни показатели за няколко часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой освен безделни хипстъри и кифли, живеещи от парите на мама и тати, може да си позволи да спи следобяд? Защо изобщо ни дразните с подобни простотии?

Спонсорирани публикации