Не ГМО, а селекция: Създадоха лук без сълзи!!

Създателите са категорични: Сортът не е чист!
7 фев 2018 17:30, Екип на Dnes.bg
17
Не ГМО, а селекция: Създадоха лук без сълзи!!
Снимка: Visualhunt

Американска компания, притежавана от германския гигант "Байер", е създала лук, който не предизвиква сълзене при рязане.

Откритието е резултат от селекция, продължила над 30 години и е пробив в земеделието, похвалиха се производителите от "Съниън". То е постигнато чрез продължителна кръстоска на сортове.

Сортът няма нищо общо с ГМО технологиите и се очаква да предизвика бум на пазара, тъкмо защото избягва страховете на потребителите от намесата на генни-модулатори.

След като бъде обран зеленчукът трябва да престои известно време в складовете, като "сълзливият ефект" намалява с времето, а вкусът става по-сладък, колкото по-дълго се съхранява, обясняват създателите му.

Лукът без сълзи ще бъде пуснат на американския пазар през март и се очаква по-късно да бъде лансиран и в Европа. Засега ниви с него са засети в два американски щата – Невада и Вашнигтон и производителите вече го берат. Те смятат, че количествата ще стигнат за два месеца и ще се продават само през определени търговци. До декември новият лук ще бъде засят на цялата територия на САЩ.

Вкусът на новия сорт е подобен на познатия кромид – сладък. Той има обичаният за лук аромат и е хрупкав, така че потребителите няма да усетят разлика, с изключение на сълзите на домакините при подготовката му зя ядене. Сортът ще бъде още по-подходящ за готвене, тъй като има достатъчно силен аромат, без да е остър.

Причината за сълзенето при разянето на лук са химичните реакции при нарушването на целостта на клетките на лука. Получаваните от тях киселини се превръщат в летливи газове, които дразнят носа и очите и генерират отделянето на течност.

Изобретени са стотици методи за намаляването на ефекта от тези процеси, включително носене на очила, замразяване или попарване на лука преди рязане, създаване на пара, която да разрежда летливите газове, използване на хирургически наточени ножове и др. Новото откритие ще реши кардинално проблема, обещават производителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още преди 20 години тук имаше червен лук който не люти и е много по-сочен от лютивия. Краварчетата много обичат да откриват топлата вода.Все пак системата им е такава, че не е важно кой какво е открил а кой какво е патентовал. Патентоват се какви ли не щуротии, с надеждата да се изкара някой лев после, буквално всичко, дори неща които са напълно безсмислени или лишени от приложение, та камо ли популярен сорт лук, случайно останал незабелязан досега.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Уточнение"Строго погледнато, селекцията пак си е ГМО - генно модифициран организъм."ГМО е само когато има пряка човешка намеса в самата генетична структура. При селекцията човек избира какви гени да се кръстосат, но самата кръстоска си става по натуралния начин, няма пряка човешка намеса в ДНК-то.Разликата е природата си знае работата, и кръстосва лук с лук, докато човека си мисли, че знае по-добре, но реже и слага каквото му дойде и отгоре отгоре да видим кво ще излезе.
13
2
 
6
 
! Отговори
8 преди 6 години
Пак са излъгали матриала и са гушнали едни парички за "селекция". Баба ми без селекция от много години гледа такъв лук - дето изобщо не люти и е с много по-богат вкус от другия, и едва ли е селекция на баба ми, защото гледам и бабите по пазара го продават, а голямата изненада е, че е същия като тоя на картинката :)Някой май е патентовал нещо отдавна съществуващо
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
байер и чиста селекция = вода ама не мокра
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората още нямат идеа реално какво е ГМО и си мислят още че става дума за разни отрови и тн :( тъжна картинка. Селекцията пак е модифициране. Доматите които си купувате от магазин и не изгниват със седмици пак са модифицирани. Това не ги прави отрови обаче нали просто по издържливи :)
10
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Напълно възможно да се създаде сладък лук по методите на класическата селекция. Достатъчни са няколко години - лукът е двугодишно растение.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там създали и тиква, тежка 3 тона.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът го реших преди 15 години, когато ти сложих абсорбатор в кухнята.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идва ли от САЩ не ми го хвали.Най-смешното е че 30 г. им трябвало да създадат един сорт лук.То да беше нещо друго ами лук.Кога го създадоха,кога го засадиха че вече и го берат.Да си го заврат този лук там дето слънце не огрява.Ние си имаме наш хубав лук и дано сорта му не се загуби.
6
7
 
12
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
Строго погледнато, селекцията пак си е ГМО - генно модифициран организъм.
5
4
 
11
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До никиНе проливаш съзи, но те избива на смях!Сигурно расте между едни специални плевели, а?!
4
4
 
7
 
! Отговори
ники преди 6 години
В България отдавна има такъв сорт. В село Реселец- Плевенско се отглежда страхотен воден лук със споменатите по- горе показатели.От години си купувам и една сълза не съм пролял. :)))
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подзаглавието трябва да бъде "Сортът нИ е чист", иначе се получава някаква дивотия.
2
5
 
1
 
! Отговори
Nipas преди 6 години
Ko stana prodadahte li telemor i dance na turcite ili sha gi harizvate na norvejki pirati?!
1
6
 
3
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Така де, но се произвежда в Китай