Къщата на бъдещето. 50 броя са на пазара. Цената – висока!

"Екокапсула"-та е 26 квадрата, всичко е усвоено и уютно
12 фев 2018 20:30,
25

Снимка: ecocapsule.sk

Каравана, малък дом, плаваща къщичка, изследователска станция или просто място за уединение и почивка. Тя е всичко това, но и много повече.

Наричат я "Екокапсула". Идеята за нея се ражда преди десетина години в архитектурно студио в Братислава. Двама словаци решили да оформят преносимо обитаемо пространство за екстремни туристи, фотографи и любители на природата.

Постепенно идеята им прераснала в дом-мечта за всички, които обичат промяната на пейзажа и уединението, без лишаване от съвременните удобства. Така се оформила преносимата къща на бъдещето, която отскоро се предлага на потребителите и в настоящето.

Първите 50 броя от нея бяха пуснати в продажба. Първоначалната цена е относително висока, но не надхвърля тази на нов джип. Къщата е 26 квадратни метра, има яйцевидна форма, която придава вътрешен уют, плюс максимално усвояване на пространството.

Това е напълно независим подслон за двама с достатъчно екстри: самостоятелно захранване с електричество от вятърната турбина и соларните панели, вградени в покрива. Те са свързани паралелно и осигуряват 600 вата плюс 740 от ветрогенератора, което гарантира, че миниатюрният дом няма да остане без ток, уверяват словашките изобретатели.

Яйцевидната форма има и друга роля - намалява загубите от енергия, позволява по-лесно да се събира дъждовна вода или да се улавят сутрешните капки роса. Те се пречистват от филтри, монтирани върху стените. Специална излоация предпазва обитателите на екокапсулата от екстремни метеорологични условия.

А самите обитатели имат огромен избор - да поставят дома си на равно покривно пространство, да го разположат някъде из града или извън него - на морския бряг, на поляна, в гората или високо в планина. Екокапсулата прави контакта с природата възможен с минимален отпечатък от страна на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко месеца търсих информация за куполните къщи. Тогава не се казваше, че са скъпи, а напротив обясняваха че благодарение на липсата на ъгли цената пада с близо 30%. Или сега се говори за поредната модна вълна, която изкуствено оскъпява така наречените яйцевидни къщи?!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, прането на ръка а готвенето на лагерен огън отвън.Як лукс, няма що.Дръжте си "бъдещето", аз не го искам.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще се транспортира,не видях колела.
21
1
 
3
 
! Отговори
бай Слави преди 6 години
А мазе за киселото зеле и зимнината има ли?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗуйоХхаха, тераса няма ли за усвояване, не ми я хвали къщата :))))))))Че и крива за фибран:)
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ми изглежда много по-малко от 26 кв.
18
1
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
че то в Централния имат повече пространство
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието - селташко. Селски мърльовци. Ако има причина някой да идва тук, то тя е, че имате система за анонимни коментари. Не заради новините, редакторите и авторите ви, които след някоя и друга година ще са трайно безработни.
16
0
 
8
 
! Отговори
РИБАРЧЕТО преди 6 години
ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ.ТО МОЯТА КАРАВАНА ПО ГОЛЕМА И С ПОВЕЧЕ ЕКСТРИ.ЗАПАЛИЛ СЪМ ПЕЧКАТА ВЪТРЕ 28 ГРАДУСА.ДА ЗАПОВЯДАТ ВСИЧКИ ФЕНКИ.НА ШАРАНСКИЯ РИБОЛОВ .....И ЗВЕЗДОБРОЕНЕТО.ИМАМ И БАНЯ С ДУШЧЕЕЕЕЕЕЕ....
15
0
 
2
 
! Отговори
Дедим преди 6 години
Определено е много далеч от 26м2,гледах репортажа по телевизията и там дадоха тази квадратура,вероятно е някаква норвежка грешка в превода.Според мен къщичка с такава автономност е много ОК.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато *** или Ганка пишат статии и се правят на джурналисти обикновено е такаа именно, нищо не им се разбира.
13
3
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Словашкия турист - добър турист.Купува без безкрайни пазарлъци !
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези загъжляци съм , чел преди години!наричат се еко био говнодом и представляват реално подвижни *** тип каравана!Аз ще се задуша в такова!
11
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Кви къщи бе ?!Другаря Плeвнелиев нали каза, че трябва да живеете на квартири ?!Понеже така било на Запад.
10
0
 
3
 
! Отговори
от Саудитска Арабия преди 6 години
До ЗуйоВидял си ти хомофобия!?
9
5
 
4
 
! Отговори
Зуйо преди 6 години
До Вуйчо ВаньоБългарете сме изнамерили хомофобията. Малко ли е?!
8
2
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 години
В Словакия това са измислили и изобретили хората. А в България какво? Че тия стари лаври за компютъра и киселото мляко вече не ни топлят.
7
0
 
13
 
! Отговори
Зуйо преди 6 години
Е като нема тераса, я от дека че си фръгам фасовете?!! И мазе нема, да скътам зеице и рИкийка. Въобще кво ми го фалите тава пластмасовото, като мойта панелка у Люлин е сто пъти по-убава!
6
2
 
11
 
! Отговори
балама преди 6 години
И по какво се различава от каравана, освен по липсата на колела, тая "капсула"!? Че ни я пробутват като "уникална", "инованивна" и "куул"!?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поувеличил съм квадратурата на капсулата. Не е 10 кв.м. А 8,2 кв.м. Използваема площ 6,3 кв.м.