Къщата на бъдещето. 50 броя са на пазара. Цената – висока!

"Екокапсула"-та е 26 квадрата, всичко е усвоено и уютно
12 фев 2018 20:30,
25

Снимка: ecocapsule.sk

Каравана, малък дом, плаваща къщичка, изследователска станция или просто място за уединение и почивка. Тя е всичко това, но и много повече.

Наричат я "Екокапсула". Идеята за нея се ражда преди десетина години в архитектурно студио в Братислава. Двама словаци решили да оформят преносимо обитаемо пространство за екстремни туристи, фотографи и любители на природата.

Постепенно идеята им прераснала в дом-мечта за всички, които обичат промяната на пейзажа и уединението, без лишаване от съвременните удобства. Така се оформила преносимата къща на бъдещето, която отскоро се предлага на потребителите и в настоящето.

Първите 50 броя от нея бяха пуснати в продажба. Първоначалната цена е относително висока, но не надхвърля тази на нов джип. Къщата е 26 квадратни метра, има яйцевидна форма, която придава вътрешен уют, плюс максимално усвояване на пространството.

Това е напълно независим подслон за двама с достатъчно екстри: самостоятелно захранване с електричество от вятърната турбина и соларните панели, вградени в покрива. Те са свързани паралелно и осигуряват 600 вата плюс 740 от ветрогенератора, което гарантира, че миниатюрният дом няма да остане без ток, уверяват словашките изобретатели.

Яйцевидната форма има и друга роля - намалява загубите от енергия, позволява по-лесно да се събира дъждовна вода или да се улавят сутрешните капки роса. Те се пречистват от филтри, монтирани върху стените. Специална излоация предпазва обитателите на екокапсулата от екстремни метеорологични условия.

А самите обитатели имат огромен избор - да поставят дома си на равно покривно пространство, да го разположат някъде из града или извън него - на морския бряг, на поляна, в гората или високо в планина. Екокапсулата прави контакта с природата възможен с минимален отпечатък от страна на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ценаБез ДДС.
3
0
 
5
 
! Отговори
цена преди 6 години
79.900 ? е цената
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Размерите на еко-капсулата са от порядъка на 4Х2,5 метра. 10 кв . м. Това означава, че 16 квадрата до 26 са стълбища, балкони и общи части!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, можеше да кажат ясно цената!Колкото нов джип, но то зависи какъв джип...Иначе, 26 квадрата в скъпа световна столица излиза повече и от доста скъп джип!