"Звяра от Изток", "Албена", "Вяра"... Как се кръщават циклоните?

Тази седмица България беше скована от студ от "Вяра", кръстена от НИМХ
2 мар 2018 09:10, Боряна Павлова
13
"Звяра от Изток", "Албена", "Вяра"... Как се кръщават циклоните?
Снимка: архив, Bulphoto

Цяла Европа беше скована от студ, а медиите на Острова нарекоха циклона "Звяра от Изтока" - защото антициколнът, донесъл студът, възникна в Русия. Кой обаче решава как ще се казват циклоните и ураганите?
 
Различни метеорологични служби кръщават циклоните или ураганите в зависимост от мястото им на възникване и мястото, на което създават проблеми.

Българският Национален институт по метеорология и хидрология е кръстил един циклон "Албена". Имената на циклоните се дават по азбучен ред, редувайки мъжки и женски имена, отбелязва "Дарик". Към този момент българските метеоролози са стигнали до буквата "Г", защото циклонът, който премина през България и донесе обилни снеговалежи тази седмица, се е казвал, макар и неофициално, "Вяра".

Антициклонът, сковал от студ Европа, е възникнал в северните райони на Урал в Русия.

Студената вълна британските медии нарекоха "Звярът от Изтока", в Холандия я кръстиха "Сибирската мечка", в Швеция - "Снежното оръдие", а във Франция – "Москва-Париж". Сибирският студ в Европа през последните дни взе над 50 жертви, а обилните снеговалежи парализираха летищата и пътното движение.

В България през първата половина от седмицата снеговалежи създадоха проблеми по пътищата и затвориха училища за "дървена" ваканция, а в четвъртък, първия ден на март минималните температури паднаха значително под нулата: минус 25 градуса в Севлиево, минус 22 - в Стара Загора, а минус 21 - в Кнежа, в София - минус 18.
 
По принцип имена на природни явления като циклоните и ураганите дават метеорологични служби според мястото на възникване, обясни метеорологът в НИМХ Христо Христов.

"Примерно тези, които тръгват от Атлантическия океан и създават проблеми в Западна Европа, местните служби им дават име. На тези, които възникват в Средиземноморието и минават първо през Италия и създават проблеми - италианската служба. Някой път имена дава гръцката служба. Ние също сме давали имена на някои, които са много важни и преди това не са имали име", каза той.

У нас кръщаването на циклоните не е официално, защото не е минало през гласуване на научния съвет. Световната метеорологична организация и английската служба най-често дават имена на преминаващите циклони или урагани, обясни метеорологът от НИМХ към БАН Анастасия Стойчева.  Циклонът, който в понеделник тези седмица ни донесе снеговалежи, носел неофициално името "Вяра". Преди това имало един, който се наричал "Борис".
 
"Но тъй като това все още не беше и все още не е минало през научен съвет, остана само за наша вътрешна информация. Пък "Албена" вече го бяхме обявили", каза Стойчева.
Тя отбеляза, че за метеоролозите температурите от първия ден на март не са екстремни. "Много е важно да се акцентира върху това кое е екстремум. Екстремумите в метеорологично отношение са месечни, тоест за определен месец, когато се надмине най-ниската температура, която досега е отчитана, тогава се обявяват като екстремни стойности. Такива ден по ден в самия ден в конкретна станция - това не е екстремно време", каза Стойчева.

Климатолозите обясниха, че ако редовно дават имена на циклони, то сигурно интересът към метеорологията ще се увеличи.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имената като се дават по азбучен ред, кога ще кръстите някой циклон Азис?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1912 в Женева е имало конвенция, касаеща този важен въпрос. 12 нации, които са присствали, са отделили 850 000 бритнаски лири (днешни 430 000 000 млн британски лири), с цел да направят проучване. В проекта са въвлечени някой от най-престижните в науката хара, за онова време. След 18 годишно проучване, учените стигнали до извода, че е все тая, кой как си ги кръщава ...
8
1
 
9
 
! Отговори
АМАН ОТ ЛЪЖЦИ преди 2 години
Звярът от Изтока.... Бълвоч ....ха ха .После говорим за пропаганда по времето на комунизма. Всичко от запад е fake news. НЕ ВИ ВЯРВАМ ДОРИ ЗА ВРЕМЕТО западни терористи
7
0
 
5
 
! Отговори
Пешо Секса преди 2 години
След циклона Вяра идва бурята ГИНКА
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че един и същи циклон в различни държави е с различни имена. Не би ли трябвало да бъде кръстен в държавата където се появява и да си остане с това име и в другите?? Така е много тъпо,циклонът е един ама с тия различни имена не се знае
5
1
 
1
 
! Отговори
Я па я преди 2 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

Не се напъвай,ще гресираш памперса.
4
1
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 2 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР
В Естония на учения на НАТО наблюдавах как американски хамер буксуваше в преспите. А няколко афроамериканеца в *** , треперещи от студ, го бутаха. Гледка незабравима - определено на публиката хареса
3
2
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 2 години
"Звяра от Изтока" - защото антициколнът, донесъл студът, възникна в Русия
хахаха
Путин е виновен
2
7
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 2 години
Путларах Акбар праща бури и снегове защото го е яд че народите им живеят в благоденствие. Рано или късно ще бъде сложен на място от някой велик владетел от ранга на Наполеон и хиляди московчани ще посрещат с цветя американските си освободители по улиците на Москва и Путларах е бъде дърпан с въже закачен на някой американски хамър
1
2
 
9
 
! Отговори
Емилчо Лаков преди 2 години
Комбинираният ефект на циклоните Гинка и Бойко скапва времето в България.