45-годишният Судан. Умиращият гигант, след който идва краят!

В света са останали само 3 северни бели носорога. А от тях – един мъжки
Обновена: 9 мар 2018 22:34 | 9 мар 2018 21:42, Красимир Ангелов
26

Последният северен бял носорог. Снимка: Reuters

Последните 3 останали северни бели носорога на земята изживяват дните си в природен резерват в Кения.

Сред тях само един единствен е мъжки, но битката му да продължи изчезващия род е обречена.

Судан. Така се казва последният мъжки северен бял носорог. Той е на 45 години, напреднала възраст за един носорог, и за съжаление изживява останалите си дни. От началото на годината той често е болен, като досега имаше 2 сериозни инфекции на един от задните си крака.

Носорозите обикновено живеят между 30 и 40 години, а реално единствено непрестанната грижа на ветеринарите държат Судан още на крака.

Но дори и да се излекува и да поживее още, шансовете му да създаде потомство са на практика нулеви. Около него са последните 2 женски – Пату и Найзин, за които се предполага, че са негови дъщеря и внучка. Заради напредналата възраст на Судан, както и заради родословието на женските, създаването на поколение на практика е обречено на провал.

Така е въпрос на години северният бял носорог, който на практика е изчезнал от природата от 2007 година, да изчезне завинаги като вид. А причината е ясна – бракониерите, които избиваха този вид безжалостно заради парите, които прибират от рога на носорога.

И все пак все още има малка надежда: Учените се надяват да спасят северния бял носорог от изчезване като използват за сурогатни майки южни бели носорози. Ако ли не - умиращият гигант ще бъде последният, а след него идва краят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
1
 
! Отговори
ех, как си знаех... преди 6 години
До Българин...че Костов е виновен :))))))
19
3
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Трябва да им пратим нашия носорог Валери Симеонов да им спаси популацията, макар и да не е съвсем бял!
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко наистина ,какво може да излекува един костен израстък ? Всичко е в резултат на човешкото невежество и простотия (80-те %) .
17
9
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Важното за нас българите е, че Великият Драгалъвский Крадец и Хвърковатата му ай душйа чета,макар и оредяла, са в добро здраве,нахранени и още дълги години ще ни водят към светли дълбини-адови.До когато оцелеем- кой както може.Анатема,Ай дуци!
16
43
 
13
 
! Отговори
Американ преди 6 години
И какво от това, Светът ли ще загине?То и белият човек е пътник, ама за някои носорога е по-важен..
15
4
 
14
 
! Отговори
до №4 преди 6 години
Срамота е, че са се намерили 25 псевдоинтелектуалци като теб да харесат неграмотния ти коментар, а само 4-*** души са разбрали колко си заблуден:ще бъде последнияТ (съставно именно сказуемо)... идва краяТ (подлог)И двете употреби на пълния член са напълно верни!
14
13
 
14
 
! Отговори
Всички преди 6 години
Няма държава , която да е защитавала животните си преди един век.Важното е какво се прави сега , защото всяко добро се надгражда.Вижте Уругвай какъв възход има , след като реши да премине към зелена енергия-двуцифрен растеж всяка година.А петролната Венецуела тъне в мизерия.Дори Германия вече добива 30% от енергията си чрез ВЕИ и смята да я удвои след десет години.А тука има луди , дето си мечтаят за Южен Поток.
13
2
 
22
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Сега Япония е един от най големите унищожители на животински видове.А защо има само 50 сибирски тигъра.
12
3
 
28
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Това трябва да ни е за урок и добре , че все повече хора осъзнават колко е важна природата.Дано Япония и САЩ се присъединят към ЕС в борбата им за чиста и естествена природа.Ако не беше ЕС сега всички щяхте да ядете само ГМО и консерванти , както е в Китай и САЩ и скоро в Русия.
11
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите и капиталистите от САЩ които са най-големият вносител на слонова кост убиха Судан за пари и печалба и сега прехвърлят вината на бракониерите т които купуваха като разпрани, а всъщото време самите кравари ходеха на сафари да отстрелват слонове .
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО и на хората ще им дойде краят.Само дето ще са унищожили всичко около тях.
9
21
 
6
 
! Отговори
Tъпи преди 6 години
Да изчезнат всички диви животни ,за да има край на мъките и новото поколение да слушат историите за дивите животни както ние за динозаврите.
8
3
 
54
 
! Отговори
някой преди 6 години
хората са тумор, ама са толкова прости, че не разбират, че на хората им трябва природата, на природата хора не и трябват.
7
2
 
32
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
нали искаха да възраждат мамутите чрез генетичен материал,тези пишман учени. сега реват ,че ще загубят носорозите. ами размножете ги. имате генетичен материал все още
6
14
 
6
 
! Отговори
Докога така? преди 6 години
...след КОГОТО идва краяТ...
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1. Горещините през лятото които все повече се усилват за белият човек са пагубни. Той неможе да вирее в горещините кожата му е прекалено нежна и ще изгори от жегите.
4
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще бъде последнияТ... идва краяТСрамота е да не го научите тоя пълен член.
3
12
 
25
 
! Отговори
R[f преди 6 години
...идва краяТ - аре, моля ви се. Една добре написана новина може да бъде скапана от ей такива недоглеждания. Уважавайте повече собствените си усилия.
2
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там си имат своят Валери Симеонов, който да им види сметката
1
18
 
60
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
не само белите носорози, белите хора също са изчезващ вид - от 30% от населението на планетата преди 100 години, в момевта белите хора са едва 2-3% от населението на земята. обаче, меркел и кукловодите й, няма да се спрат, докато и последният бял европеец не е погребан!