Смартфоните ни правят "луди"! Буквално

Телефонните сигнали атакуват мозъка и разстройват психиката
13 мар 2018 18:45,
17
Смартфоните ни правят "луди"! Буквално
Снимка: Pixabay

Постоянното звънене на мобилните телефони задейства хормоните на стреса и предизвиква защитна реакция, при която организмът се мобилизира, за да устои от заплахата.

Резултат е отключването на психичен проблем, съобщи "Бизнес инсайдър". 89 % от американските студенти се оплакват от "фантомно" виброзвънене, при което реагират към смартфона дори когато е изключен.

Други 86 % от американците уверяват, че постоянно проверяват електронната си поща и социалните мрежи, предава БТА. Ендокринологът Робърт Лустиг от Калифорнийския университет в Сан Франциско поясни, че телефонното уведомяване поставя мозъка в постоянно състояние на стрес и страх.

Затова префронталният кортекс, който отговаря за когнитивните функции, волята, абстрактното мислене, метазнанието, престава да функционира в пълния си обем.

По данни на учените, 97,5 % от хората са неспособни да извършат едновременно няколко задачи. Ако човек се е заел с нещо, ще трябва да преустанови заниманието си, за да отговори на телефонно обаждане.

При объркване се повишава нивото на стресовия хормон кортизол, а за неутрализирането му мозъкът се нуждае от хормона на радостта допамин.

Изводът е, че натрупването на стрес при опитите да се свършат едновременно няколко неща, води до болестно състояние на психиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИнтересно, покажи ми аналогов смартфон
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз правя на луд смартфона. Служи ми като роб.
11
6
 
3
 
! Отговори
Кестени преди 6 години
Смартфон и таблетки е туй е кефа батка. И разни изгонил и дъртьофци да не дуднат ами да си пият хановете за деменция.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-хубави са руските смартфони. Те са направени по безаналогова технология която облъчва само американците.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе смартфона си требе. Имам 4 речника, 2 граматики, джипиес, ОБД 2 софтуер... И да снимаш можеш като се наложи. И звук да записваш и видео да правиш ако требе... Ама да го зяпаш докато караш кола на магистралата си е имбецилна социопатия...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 2 дена брадат *** на към 20 - 22 години *** фрасна отзад с колата докато се движех с почти 0 км/ч. чакайки да завия. Гледал си е телефона прозззтака. Младите с тея мании по телефоните вече за нищо не ги бива. Дори не успя да ми счупи врата ***... Трябваше да го избухам два пъти под опашката - и без това за друго не става...
7
3
 
12
 
! Отговори
УСПЕШЕН преди 6 години
Самсунг са най-добрите, Епъл са тестикули.
6
1
 
19
 
! Отговори
Ко Стаа... преди 6 години
Едно време като хората нямаха телефони имаха какво да си кажат като се видят .А сега от говорене по телефони като се видят няма какво да си кажат .С две думи телефона не е толкова необходим за да се носи винаги .Смарт фона пък си е един компютър преди всичко ,който показва локацията ни винаги .Техниката за следене на хора в мрежата е зарибителна ,гугъл,фейсбук,туитер,скайп и всичките взимат данни телефони адреси и си ги проверяват по между си .И всеки вика - ко толкова ...
5
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Аман от смартфони, зьр зьр зьр бьктисах айде и на смарфона ти факю.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз купих малък телефон Енергизер за 39лв. батерията държи 10дни , отказах се от смарт фон.. За другите неща има Линукс и Компютър голям не лаптоп , а иситински комп..
3
2
 
12
 
! Отговори
смартгалфон преди 6 години
от 2004 имам Нокия 1100,железна е пали от раз и се чува идеално в слушалката. Единствено батерията и подмених и си я ползвам постоянно,ей това е телефон!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
1
29
 
9
 
! Отговори
УСПЕШЕН преди 6 години
Аз затова ползвам само най-скъпите на Самсунг. Те са най-добри. Айфоните не струват. В петък ще ходя да взимам новия С9+