Медицинското чудо... Стивън Хокинг

Живя 55 години със заболяване, за което му даваха 2 г. живот
14 мар 2018 19:38, Красимир Ангелов
20
Медицинското чудо... Стивън Хокинг
Снимка: Reuters

Един от най-големите умове на съвремието ни Стивън Хокинг почина днес на 76 годишна възраст.

Британският астрофизик ще остане в историята с новите си открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, а книгата му "Кратка история на времето" му спечелва международна известност.

Още по темата

Освен гениален учен и голям човек, Хокинг определено може да бъде определен и като медицинско чудо. Той доживя до 76-годишна възраст - над пет десетилетия след като лекарите, диагностицирали го с фатално неврологично заболяване, му дават не повече от две години живот, пише в свой материал "Дейли експрес".

Хокинг е подложен на тестове на 21-годишна възраст, а на 22 години вече е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна също като болест на Шарко, болест на Лу Гериг, болест на моторните неврони. Болестта стана много известна преди 4 години, когато хиляди известни личности се заливаха с кофи с ледена вода в подкрепа на борбата със заболяването.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главния мозък, обикновено водеща до парализа и смърт.

Болестта най-често започва със загуба на способността за движение на ръцете и краката. С течение на времето за болните става все по-трудно да преглъщат и да говорят. Впоследствие, поради засягане на мускулите на диафрагмата и гръдната стена, болните губят дихателната си способност. Това е и най-честата причина за смърт при пациентите.

Според медицинската статистика, преживяемостта е между 24 и 36 месеца.

Въпреки обрисуваната фатална картина, Стивън Хокинг преживява близо 55 години с нелечимата амиотрофична латерална склероза - постижение, което все още е загадка за медицинската общност.

Въпреки заболяването си, което го отписва от живота, Хокинг става един от най-известните съвременни учени. Той е един от първите, използвали свързан с инвалидната му количка гласов синтезатор, след като губи способността си да говори. Благодарение на този начин на комуникация Стивън Хокинг създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Алберт Айнщайн и Исак Нютон.

Спомняйки си за времето, когато му е поставена диагнозата, Стивън Хокинг казва: "Тогава бях отегчен от живота. Нищо не ми се струваше важно. Над мен беше надвиснал мрачен облак. В един момент изненадващо осъзнах, че се радвам на сегашния си живот повече, отколкото на предишния".

След като миналата година ученият отбеляза 75-ия си рожден ден, мнозина отново се запитаха как е оцелял толкова дълго време със заболяването, припомня БТА.

Според Лео Макклъски от университета на Пенсилвания, цитиран от "Медикъл дейли", забележителното оцеляване на Хокинг се дължи в известна степен на спецификата на организма му, на специфичната природа на формата на амиотрофичната латерална склероза, от която страда, както и на отличните лечение и грижи, които получава.

За бившата му съпруга Джейн Уайлд, оцеляването на Стивън Хокинг е чудо. "Когато си помисля, че са минали повече от 50 години, откакто му е поставена диагнозата, за мен това е чудо. Добре, може и да е чудо на съвременна медицина, но куражът и упоритостта на Стивън също могат да бъдат определени като чудо", споделя Уайлд в интервю за в. "Дейли телеграф" през 2015 г.

Преди 4 години животът на световноизвестния учен бе разказан във филма  „Теорията на всичко“, а актьорът Еди Редмейн спечели "Оскар" за ролята си на Хокинг. "Поздравления за Еди Редмейн за спечелването на "Оскар" в ролята на мен във филма "Теорията на всичко". Браво, Еди, гордея се с теб. С.Х.", написа тогава  физикът в социалната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМПЕРИАЛИСТ,ти си съваршенно,най много, изключително, забъркан
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гений
15
2
 
2
 
! Отговори
Сега ще ме триете преди 6 години
Като изтрихте поста на бурзума, обезсмислихте целия диалог след него. Мислете малко бе админчета! Може и да е бил неуместен за вас ама нали е форум все пак?
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 13Ти наред ли си бе?!!!
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският григор от тениса. Известен с това ,че е известен.
12
16
 
5
 
! Отговори
Поклонник преди 6 години
Почивай в мир. Дано делото ти да не бъде забравено. Трябваше да повярваш в Бог! Сега вече Сатаната те гори в Ада ,заедно с Алберт Айнщайн и Исак Нютон. Много скръбно.
11
2
 
3
 
! Отговори
did преди 6 години
Днес най-сетне той получи отговор ! Или пък не...
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това неговото пък беше един живот... В един момент го превърнаха в някакво шоу и той просто трябваше да продължава да се показва, защото нищо друго не му беше останало. Ако сте гледали игралния филм, собствените му колеги не са толкова очаровани от теориите му.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елон Мъск е взел част от мозъка на С. Хокинг и заедно със редица марокански и афганистански програмисти и инженери по био-роботика от Азербейджан работят върху създаването на първият хуманоид, чрез който този велик учен ще може да възкръсне. Скоро във мозъка на хората също така ще се имплантира чип за да могат всички да бъдат интелигентни като С .Хокинг.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 5Не,ти си една жалка балканска *** нищо повече,простотията е фамилията ти!!!!!! На никой не му пука за теб и така ще остане след смърта ти бе ***
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре, чета заглавието и си мисля: този са го съживили.Ама не :(
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumТази глупост няма нищо общо с политкоректноста. Вземи първо разбери какво означава този израст.
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumТи си една жалка балканска *** нищо повече. Какво си постигнал в жалкия си живот освен да се научиш как да отвориш днес бг, че да си пльоснеш простотията в коментарите? Нищо. На никой не му пука за теб и така ще остане след смърта ти.
4
4
 
6
 
! Отговори
Днес Мей излъга преди 6 години
Винаги така става. Отнасят го невинните... Мир на праха на Стивън Хокинг.
3
13
 
7
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
"Живя 55 години със заболяване, за което му даваха 2 г. живот"МОЖЕ ДИАГНОЗАТА ДА МУ Е БИЛА СБЪРКАНА ИЛИ ТОВА ДА Е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ИЗМИСЛИЦА.
2
12
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
"Живя 55 години със заболяване, за което му даваха 2 г. живот"МОЖЕ ДИАГНОЗАТА ДА МУ Е БИЛА СБЪРКАНА ИЛИ ТОВА ДА Е ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ИЗМИСЛИЦА.
1
7
 
13
 
! Отговори
Гепи преди 6 години
Боко също е чудо. Всяка година къса ахилес и продължава да рита мачлета! А е жив въпреки Йоца Астердама и сръбската мафия.