"Симфония на моретата" - същински плаващ град

Най-големият круизен кораб в света отплава към Малага
24 мар 2018 16:30,
16
"Симфония на моретата" - същински плаващ град
Снимка: Reuters

Най-големият круизен кораб в света, "Симфония на моретата" (Symphony of the seas), построен в корабостроителницата Ес Те Икс Франс (STX France) в западния френски град Сен-Назер, тази сутрин вдигна котва пред събралото се за събитието множество, за да отплава на първия си курс към испанския град Малага, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Корабът, на стойност около 1 милиард евро, е дълъг 362 метра и широк 66 м. Той може да поеме над 8000 души, включително 2200 души екипаж.

С няколко метра и няколко допълнителни каюти, той отнема първенството от своя брат близнак - кораба "Хармония на моретата" (Harmony of the seas) - който френският корабостроител предаде през май 2016 г. на същия корабособственик Роял карибиън крузис (Royal Caribbean Cruises Ltd - RCCL).

В първия си сезон на вода "Симфония на моретата" ще извършва круизи в Средиземно море, а през есента ще пристигне в постоянното си пристанище в Маями, САЩ.

"Симфония на моретата" е същински плаващ град, с ресторанти и места за развлечения на площ над 66 000 кв. м. Той си има дори собствен Сентръл парк като в Ню Йорк, с 12 000 растителни вида.

Това е тринайсетият кораб, построен в Сен-Назер за историческия клиент Роял карибиън, и четвъртият пътнически кораб от клас "Оазиз". Ес Те Икс Франция има поръчка за пети пътнически кораб от същия клас, който трябва да бъде доставен през юни 2021 година.

Поръчката за "Хармония на моретата", направена през декември 2012 г. с опция за "Симфония на моретата", беше глътка въздух за Ес Те Икс Франс след двугодишна пауза без нови договори. Оттогава поръчките валят и до 2022 г. последната голяма френска корабостроителница трябва да достави девет круизни кораба - по два годишно, което не се е случвало от предаването на "Куин Мери 2" през 2003 година.

За да се справи с този натоварен график, корабостроителницата разчита на 8000 души, включително 3000 на заплата, и търси да назначи 200 инженери, техници и работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Burzum-викаш маршал Ким мразел богатите !!! А , щото той горкия е много бедничък ...
11
0
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
..............включително 2200 души екипаж.Сигурно има и Българи в него
10
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Модерен вариант на Титаник.Дано винаги стига до пристанище.Амин!
9
2
 
13
 
! Отговори
Лелемале преди 6 години
"корабостроителницата разчита на 8000 души, включително 3000 на заплата"Определено с 5000 души без заплата, собственика на корабостроителницата ще си вее мъдята на Карибите вовеки.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1: абе тя че няма да може да привлече никой и нищо е повече от ясно, но виж-може да си направи едно круизче, под предтекст че много работа върши.Сега се реди по различните медии да обяснява каква връзка има туризма с оскарите и селфитата й.
7
1
 
13
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Колеги, най-белия кахър е къде да застане кораба, може да си пусне котва и с тендъри да се превозват хората. Плавам на пасажерски кораби в Европа е изключително честа практика но в малките пристанища. Нямаме правоуправляващ орган да инвестира пари или привлече инвеститори да се удълбочат пристанищата ни ( не само за пасажерски кораби, но и за товарни), а най-големия проблем е, че вече никой не ходи в Истанбул и е просто загуба на пари за корабосбствениците да пращат насам кораби.Със здраве!
6
10
 
0
 
! Отговори
rr преди 6 години
До Теона кой му пука бе мой
5
1
 
10
 
! Отговори
Тео преди 6 години
В Стария Несебър съм влизал с кораб 33000 брт , което е горе-долу максималното възможно. Газенето му беше около 6.5 м.
4
2
 
11
 
! Отговори
Teo преди 6 години
То ние нямаме и пристанище за кораб с 3000 души на борда. Ако кораба има газене повече от 6м не може да влезе в пристанище Варна, а Symphony of the Seas гази повече от 10м.
3
1
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
дО сТАРИЯ НЕСЕБЪР и КЪДЕ ЩЕ АКОСТИРА ТОЗИ КОРАБ У НАС -ИМА ЛИ ПОДХОДЯЩО МЯСТО?
2
2
 
14
 
! Отговори
несебър преди 6 години
няма начин за съжаление .нямаме такова голямо пристанище да акстира кораб от такава класа
1
2
 
17
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Ангелкова да не спи, а да ги привлече тези туристи да разглеждат старините по морските градове.