Малко синьо хапче... Виагра празнува юбилей

Легендата Пеле също допринася за успеха на хапчето
Обновена: 26 мар 2018 23:10 | 26 мар 2018 23:00,
14
Малко синьо хапче... Виагра празнува юбилей
Снимка: Pixabay

Малкото синьо хапче бе създадено в помощ на мъжете с еректилна дисфункция. Целта на медикамента, известен като Виагра, е да усили кръвообращението в пениса, за да улесни постигането на ерекция.

И това се случи преди 20 години, което предизвиква сензация и предизвика революция в сексуалния живот на милиони по-възрастни мъже, предаде Франс прес.

А ето я и историята на "вълшебния" цяр: В началото на 90-те години екипи в лабораториите на американската компания "Пфайзер" експериментират с нов медикамент срещу ангина пекторис (стенокардия, гръдна жаба) - цитрат на силденафил.

Молекулата се оказва неспособна да успокои болките в гърдите, провокирани от заболяването. Приемът й от мъже обаче дава неочакван ефект - ерекция. Повечето представители на силния пол съобщават за съществено подобрение на сексуалния им живот.

Компания "Пфайзер" пренасочва изследванията си към мъжката импотентност, известна още като еректилна дисфункция - проблем, засягащ една трета от мъжете над 40-годишна възраст. До този момент лечението й не е нито практично, нито ефикасно.

На 27 март 1998 г. американското Управление за контрол на храните и лекарствата дава "зелена светлина" за новото лечение. Под търговското наименование Виагра малкото синьо хапче е пуснато в продажба в САЩ през април, припомня БТА.

Следва незабавен успех! Само през първите две седмици, след появата на хапчето на пазара, са издадени 150 000 рецепти.

През пролетта на 1998 г. Виагра е пусната в продажба и извън САЩ. В страни като Израел, Полша и Саудитска Арабия цената на хапчето надвишава между три и пет пъти стойността му, която в САЩ е около 10 долара.

След официалния си дебют в Европа през септември 1998 г. малкото синьо хапче се превръща в мощен "финансов двигател" за "Пфайзер". През следващите две години глобалните му продажби се увеличават с 30 процента и носят на компанията годишни приходи, надхвърлящи милиард долара.

Рекламните кампании, подпомогнати от известни мъже като бившия кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Боб Доул и футболната легенда Пеле, също допринасят за известността на хапчето.

И още нещо: Виагра е полезна още при хора с високо кръвно налягане, при депресивни състояние, както и помага на жени, които имат силно болезнен менструален цикъл, благодарение на активното вещество силденафил, което разширява кръвоносните съдове в таза.

Но за жените все още няма "вълшебно средство" за стимулиране на понижено либидо. През 2015 г. Управлението за контрол на храните и лекарствата даде "зелена светлина" за женската Виагра - флибансерин с търговското наименование Адий.

От самото начало обаче хапчето е съпътствано от редица противоречия. Розовата таблетка, спадаща към семейството на антидепресантите, е в пъти по-скъпа от мъжкия си аналог, препоръчително е да не се приема с алкохол и дава редица странични ефекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Самуил преди 5 години
Пробвал съм преди време, но наистина има странични ефекти, и затова предпочитам продукти на билкова основа.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Е колко да е безвредно ... има поне няколко известни случая на починали от въпросното синьо хапче. Твърди се, че от предозиране, а кой може да каже със сигурност за кой организъм каква точно е безопасната доза? Така че съвсем безвредно май не е, въпроса е да не се прекалява. То и с много други неща е така.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ги нямаше американците, нямаше да можете и да е.бете.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тебе пък кой да те запознае?Като не ставаш за...Без тълкувания!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално "Циалис" С-20, или "жълтото" хапче е много по-селективен инхибитор на фосфодиестераза 5f alpha, но при "виаграта" беше включена цялата маркетингова машина. "Левитра"- германския аналог на виагра, в който разликата в молекулата е само в промяната на ароматността в едно ядро, не постигна такъв ефект макар, че нямаше кой знае каква разлика. В момента света е залят от копия произведени в Китай, които в някои случаи са по-добри от оригинала.
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е защото не обичат!Няма такъв случай влюбен мъж, мъж който да обича жената и да не му се получи. Един влюбен мъж и ако обича със сърцето си много, само като види жената има неустоимо желание към нея.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А наистина ли е безвредно?
4
5
 
7
 
! Отговори
К К К преди 6 години
Когато куция Киро клецаше кака Кера, кварталната куурва с ***, като краставица, зад какиния Керин курник, кака Кера каза:-Кеф, Кирооо, кееееф!Киро и каза:- Керо, къде ми е Виаграта?
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее хапчето, което е трябвало да бъде против грип, но докато са го тествали се е оказало, че има и друго действие. Без това хапче маса мъже няма да могат да вдигат самолета!
2
6
 
9
 
! Отговори
Алфа мъжкар :) преди 6 години
До КиреИ кака Пена сигурно започва да крещи "Какъв божУР Кире, какъв кеф!" Крещи, та чак цепи махалата!
1
12
 
13
 
! Отговори
Кире преди 6 години
Абе кака ви Пена като ми заголи насреща тарлъка ни виягра ни синьо ни пембено апче ми треба. Тръгам кат бико у червен пешкир.