Евросъюзът доволен от еврошефството ни, дава ни пари за "Хемус"

С нови европари: Метрото до Благоевград! Премиерът: Може и до Солун
1 апр 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
142
Евросъюзът доволен от еврошефството ни, дава ни пари за "Хемус"
Снимка: Булфото

Автомагистрала "Хемус" ще свърже София и Варна много по-рано от очакваното! Новината дойде тази сутрин от Брюксел, където лидерите на ЕС са останали изключително доволни от българското председателство и проведената среща на върха ЕС – Турция във Варна.

Заради отличните ни резултати Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер са обещали на премиера Бойко Борисов незабавно финансиране за най-големите инфраструктурни проекти на държавата. Двамата лидери са останали очаровани от Варна и резиденция Евксиноград и са изразили мнение, че морската ни столица трябва час по-скоро да бъде свързана с магистрала с главния град София.

За целта ще бъдат отпуснати европейски пари, с които магистрала "Хемус" да бъде завършена до 2020 година, вместо очакваното - през 2025 г. Самият Жан-Клод Юнкер е поискал до другото лято да бъде официално открит поне един лот от новото трасе, за да може той лично да пререже лентата преди края на мандата му като председател на ЕК.

Премиерът Бойко Борисов увери, че строителството на новото трасе може да започне до броени дни. "Живи и здрави, с благословията на началника горе, имаме готовност да направим първа копка още идния четвъртък. Ще го отложим обаче, защото са светли празници, хората боядисват яйцата, пекат кузунаци, а и тези дни владиката казва, не се работи!", посочи Борисов пред родните медии в сутрешните часове на 1 април.

Той обаче увери, че работата скоро ще започне, а през лятото на 2020 година цялата магистрала трябва да бъде готова.

Освен за магистрала "Хемус", ЕК е обещала и още пари за столичното метро, което на практика ще стига чак до Благоевград. Идеята е да бъде изградено специално трасе и да бъдат закупени  специални двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по модернизирано бързо жп трасе да правят връзка с Перник, а оттам – чак до Благоевград. Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро.

По този начин от Благоевград до центъра на София ще се стига само за около час.

"Ако колегите от Солун копнат малко до границата, може и до там да го закараме, да си имат и те метро. Хем и българинът ще ходи доста по-бързо на море в Гърция – джапанките, сакчето, на метрото и хоп – Солун, Халкидики! Ама ще ни се разсърдят българските хотелиери, трябва после да пускаме метрото и до Бургас", пошегува се премиерът в Деня на шегата.

Вероятно всичко написано по-горе ще стане факт някой ден, макар и не през 2020 година. Но пък не пречи да помечтаем, особено на днешния 1 април. Честит празник!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: 1 априлДен на шегата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започвам да изпитвам леко оправдан оптимизъм от тези новини!А дано!Все пак и ние сме дали нещо на света!
77
4
 
11
 
! Отговори
До 96 преди 6 години
Явно живеем в различни държави. Как може да твърдите, че сега, в 2018 година, няма работа. Няма такова нещо като безработица в момента в страната. Не работят само мързеливци. Може на много места да не е добре платена, може да няма най-добрите условия на труд навсякъде, но да се твърди, че няма работа е смехотворно. Огледайте се навън, вижте стандарта на живот. Днес младите българи си позволяват много повече неща отколкото през комунизма - забавления, пътувания, културни събития и дори облекло.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А парите за АМ Хемус дали ще отидат по предназначение, или пак ще отидат за софийското метро? Щото това софийско метро се оказа една бездънна яма.
75
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 95А сега, млади хора, има една раздуууута държавна администрация(бюрокрация), която по цял ден си клати краката под бюрото, реди пасианси, получава заплата за това и мнооого успешно замени някогашната партийна клика.Та, млади хора, сега тия дето са на държавна хранилка, ви внушават, че някога е било зле, а сега е добре.Хората пишат с носталгия по миналото, защото някога имаше РАБОТА. И за образования, и за грамотния, и за работливия, и за мързеливия.
74
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млади хора , ще ви кажа , защо има още хора които тъгуват за времето на бай Тошо. Във всяка фабрика имаше щатни партиен секретар, профпредседател, комсомолски секретар, платен физкултурник, платен партиен агитатор и около дях десетки служби. Същото и повече го имаше в Районите комитети на БКП, после в Градските кометети, после в Окръжните комитети , и след това в ЦК на БКП . Това са стотици хиляди некадърници на заплата без нищо да работят. Та тези сега пишат по форумите и реват .
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вързах се
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога няма да забравя една случка по времето на Тодор Живков. По едно време задължаваха всяко предприятие да купи няколко компютъра произведени в с. Правец, защото бяха некачествени и никой не ги искаше. Тогава Секретаря на РК на БКП ни казваше , много е удобно напишеш примерно буквата Р и излизат телефоните на всички хора с Р. Да се смееш ли или да плачеш. Не бяха компютри , а компоти.
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце е измолил европари за продължаване на метрото до Москва.
70
13
 
17
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
Никой не казва, че сме цъфнали. Просто да сравняваш днешната България с България преди 89та е все едно да сравняваш Германия с Бангладеш. Всеки един от икономическите ни показатели е значително по-добър от времето на соца. Това са просто обективни данни, с които няма как да се спори, въпреки масовия хленч на комунисти и разни кариеристи, на които им е било много по-удобно в онази система където без много зор получаваш някакво мизерно съществуване. Няма такъв филм вече, иска се работа и това е.
69
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само два примера за нашето велико производство. Изнасяме стъкло за Фрация , а собственика изхвърля стъклото в океана и ползва дървените каси за чамов материал. Изнасяме доматено пюре от консервната фабрика в Ст. Загора в дъбови бачонки . Сащото упражнение , изхвърля се доматеното пюре и се ползват дъбовите бачонки. Хайде и за великите електрокари . Изнасяме за Япония , а те ги разглобяват и ползват чугуна . Още искате ли за великата промишленост на БКП-БСП.
68
4
 
8
 
! Отговори
БКП преди 6 години
Преди се строеше по план . Казваха ни . че до 81год магист. Хемус ще стигне до Ботевград . Питаш защо чак 81год. .а те ни обясняват - Защото Т.Ж. прави 70 год. тогава и трябва дда си ходи до Правец по хубав път. А следващият лот - за рожд. ден на друг големец !
67
5
 
20
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Така като те слушам, все едно сме цъфнали :) напомням ти че най големият инвеститор са българите които работят на вън и пращат пари! Ако това само спре, страната фалира! Туризмът са главно румънци, производството са частни малки фабрички, смачкани от държавен рекет. Земеделието нулево, всичко е внос и то второ качество.
66
9
 
5
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
От факторите, които си изброил индустрията, инвестициите и туризмът са ни в пъти, много пъти по-добро състояние отколкото преди 89та. Произвеждаме много повече (само сравнете мащабите на износа за миналата година и този от 89-та), инвестициите няма как да са по-малко, просто защото преди 89-та нямаше а такива, а що се отнася до туризма - никога не е имало повече туристи в България - почти 10 милиона за миналата година. Само земеделието е в по-лошо състояние в момента. Всички данни са достъпни.
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, просяци, просяци, ама 10 пъти по-добре от руснаците"Ето един бисер на типичният ***. Той предпочитал да е просяк, ама в ЕС. Ти и без да го предпочиташ, си най бедният в ЕС! Само че което шокира е изключителната простотия на изречението! Значи на нас до там ни стигат амбициите като народ!? До там ни стигат възможностите!? Да се благодарим че поне можем да просим в Париж! Пълен срам и позор
64
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 69 80Каква жестока цензура и лъжи са съществувале при Тодор Живков след като още се заблуждаваме , че сме имали промишленост и земеделие. Да привидно имаше заводи и АПК-та , които произвеждаха нещо. Само , че всичко е било на загуба и некачествено. Самите работници са получавали заплати и нищо друго не ги интересува , но Държавата фалира накрая. Кажи ми другарю една стока , която се е запазила и до ден днешен като качесвена . Цялата домашна техника ти е от Западни държави , колата също.
63
2
 
7
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Това за Хемус нямаше да е никак зле! Толкова луканка и ракия изяде и изпи Юнкер и можеше да даде един добър бакшиш за Хемус! Дано някой от власт имащите повдигне темата пред Юнкер
62
3
 
4
 
! Отговори
бъдещ Хасан преди 6 години
Като бях 8-10 годишен, баща ми казваше еееййй, някой ден таз магистрала ще стига чак до София да знайш!!! Тогава беше до Девня...За 35-40 години вече е чааак зад Шумен. От другата страна не е удължавано даже се ремонтира нон стоп и тунелите са в голям риск поради лоша поддръжка. Ако я направят за две години-ще се прекръстя на Хасан
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит 1 април на 🔛 Бойко Борисов + всички 239 *** около него.
60
6
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 6 години
Ако според теб икономическото развитие на една страна стига до там да има киндери и тоблерони, ми става ясно колко си плитък! Хора които ти говорят че сега имало банани, и в нито един момент не ти говорят за индустрия, земеделие, инвестиции, туризъм итн( истинските фактори за икономическо развитие) просто доказват простотията си! Ако се радваме на банани и лъскави хартиики, и не ни интересува здравната ни система примерно, означава че сме паднали много ниско като народ!
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм, на първи април Боко може да каже, че метрото ще стигне и до Париж, минавайки през Перник...за по-кратко...и без европейски пари, че сме мноо богати. А магистрала Хемус ще бъде открита (цялата) на първи май...ама коя година, ще ни извести следващия първи април...