Евросъюзът доволен от еврошефството ни, дава ни пари за "Хемус"

С нови европари: Метрото до Благоевград! Премиерът: Може и до Солун
1 апр 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
142
Евросъюзът доволен от еврошефството ни, дава ни пари за "Хемус"
Снимка: Булфото

Автомагистрала "Хемус" ще свърже София и Варна много по-рано от очакваното! Новината дойде тази сутрин от Брюксел, където лидерите на ЕС са останали изключително доволни от българското председателство и проведената среща на върха ЕС – Турция във Варна.

Заради отличните ни резултати Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер са обещали на премиера Бойко Борисов незабавно финансиране за най-големите инфраструктурни проекти на държавата. Двамата лидери са останали очаровани от Варна и резиденция Евксиноград и са изразили мнение, че морската ни столица трябва час по-скоро да бъде свързана с магистрала с главния град София.

За целта ще бъдат отпуснати европейски пари, с които магистрала "Хемус" да бъде завършена до 2020 година, вместо очакваното - през 2025 г. Самият Жан-Клод Юнкер е поискал до другото лято да бъде официално открит поне един лот от новото трасе, за да може той лично да пререже лентата преди края на мандата му като председател на ЕК.

Премиерът Бойко Борисов увери, че строителството на новото трасе може да започне до броени дни. "Живи и здрави, с благословията на началника горе, имаме готовност да направим първа копка още идния четвъртък. Ще го отложим обаче, защото са светли празници, хората боядисват яйцата, пекат кузунаци, а и тези дни владиката казва, не се работи!", посочи Борисов пред родните медии в сутрешните часове на 1 април.

Той обаче увери, че работата скоро ще започне, а през лятото на 2020 година цялата магистрала трябва да бъде готова.

Освен за магистрала "Хемус", ЕК е обещала и още пари за столичното метро, което на практика ще стига чак до Благоевград. Идеята е да бъде изградено специално трасе и да бъдат закупени  специални двусистемни мотриси, които да излизат от тунела на трета метролиния при 19-та метростанция (Горна баня) и по модернизирано бързо жп трасе да правят връзка с Перник, а оттам – чак до Благоевград. Двусистемната мотриса е електрически мотрисен влак, който може да се захранва и от система за железопътен транспорт, и от система за метро.

По този начин от Благоевград до центъра на София ще се стига само за около час.

"Ако колегите от Солун копнат малко до границата, може и до там да го закараме, да си имат и те метро. Хем и българинът ще ходи доста по-бързо на море в Гърция – джапанките, сакчето, на метрото и хоп – Солун, Халкидики! Ама ще ни се разсърдят българските хотелиери, трябва после да пускаме метрото и до Бургас", пошегува се премиерът в Деня на шегата.

Вероятно всичко написано по-горе ще стане факт някой ден, макар и не през 2020 година. Но пък не пречи да помечтаем, особено на днешния 1 април. Честит празник!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: 1 априлДен на шегата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така ще се дават пари като тунел Ечемишка ,105 лампи по 80 лв = 9000 лв,два километра кабел мостовак за 5000лв ,за 5 дена беше направен ремонта ,за надници на майстори 5000 лв колко станаха 20 000 лв ,цената на обществена поръчка беше 390 000 лв + 90 тона желязо където незнайно как изчезнаха и какво стана 370 000 лв куче влачи рейс диря няма.Така ще бъде и сега с тези пари само една шепа хора ги взимат тия пари на пръсти се броят,едната е Главболгарстрой на другата шефа разправяше че ибаллл
37
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То за избирателите на ГЕРБ всеки ден е Първи април!За тях е нещо като партиен празник
36
9
 
12
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Борисов па ще ги усвои - лява ръка, десен джоб. Европейската комисия и Юнкер само корумпират Борисов.
35
3
 
17
 
! Отговори
???? преди 6 години
Това първоаприлска шега от екипа на "Днес.бг" ли е? Съдейки по последното изречение.... Този сайт е всичко друго, но не и новинарски. Винаги се опитват да ни провокират, озлобят... Що така!?
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва е нечовешко.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dnes.bg много аматьорски изпълнено
32
2
 
17
 
! Отговори
P.S. 50 преди 6 години
Всъщност, като гледам колко лесно се лъже българина, няма какво да се учудваме че вече 30 години вярва на какви ли не небивалици
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам някои са се навързали като шарани на куката - абе прочете ако не цялата статия, то поне края й, или поне си спомнете кой ден сме днес...И аз се вързах отначало, ама само няколко секунди
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дадат пари и за ремонта на "Хемус" година след откриването, след като тиквените фирми ocepaт строежа преди това.
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързо ще ги източат тези парици една шайка разбойници със обществени поръчки ,така че народе не се радвай ще си всичко като сега,всичко ще налапат шуробаджанаци и близки до ГЕРБ фирми ,и пак ще слушаме по телевизиите фалити на болници фалити на банки и Кво ли още не ,къде отидоха 20 милиарда за 7 8 години,народа получи ли нещо освен едно кирливо метро където имаше пари за 10 такива метра кой ли не краде от там.
28
3
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Не знаех, че Бойко прави магистралите.Мислех че ги правят фирмите на Прасилян и Черепа с парите от Европа.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така написах вчера какво носят срещата на Борисов ,Турция носи спокойствие от мигранти,а Юнкер носи пари да могат ГЕРБ и една шепа хора да крадът като за последно ,тогава магистралите ще цъфнат като сегашните за една година и така ще си продадът оставките и народа ще си остане пак без стотинка ,без болници,без улици,още повече обезлюдяване ,без нито един в затвора и така още много дълго време.
26
2
 
2
 
! Отговори
Майтапчия преди 6 години
До Зайко-Байко"...С непознати се разговаря на Вие."Е па к'во се впрягаш,тука сме си свои хора-***!Кой с пари,кой за кеф,лаф-моабет да става.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евксиноградското вино върши чудеса!
24
12
 
8
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Днес да почерпиг-жа ЛЪЖА.Ако Нинова наистина мислише за благото на нейния електорат,точно това е денят ,да направи един курбан и да раздаде.И НЯКОГА ,ако има избори,направо ще стигне процентите на своят началник.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и да дава пак "нашите" хора ще ги вземат. А това,че народът мизерства това Европа не го забелязва нали
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Puskaite metroto do nos Emine, zakrivai BDZ, Da se otkrie BChM( Boikovo 4astno Metro) da se stroi Port, hub za gaz i neft i da se priklu4va s tva stroene.
21
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Хайде само да не слагате първоаприлски шеги на водещите щот все пак не е сериозно и някой не прочел до края може да се върже. Честита Цветница на 1во място! и честит 1апр
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно мие просениците лия финансирват тая магистрала
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит 1 Април.