Доказано: Загубата на много пари или имот скъсява човешкия живот

Опасността е като новооткрита сърдечна болест
4 апр 2018 22:09, Елка Василева
20
Доказано: Загубата на много пари или имот скъсява човешкия живот
Снимка: архив, Reuters

Американски учени доказаха, че загубата на много пари или имот скъсява човешкия живот, предаде Асошиейтед прес.

Американците на средна възраст, които са претърпели внезапна финансова загуба, са изложени на по-голям риск от смърт през следващите години, отколкото хората без този проблем.

Опасността от смърт след такъв тип загуба съществува при хора с различно социално-икономическо положение, независимо от това колко пари са имали в началото.

Анализ на опита на близо 9 хиляди души подчерта добре известната връзка между парите и благополучието. Предишни изследвания свързаха по-ниските доходи и увеличаващото се неравенство в доходите с повече хронични болести и по-кратка продължителност на живота.

"Това наистина е история за всеки човек", каза ръководителят на проучването Линдзи Пул от Северозападния университет в Илинойс.

Тя добави, че фактори като стрес, забавено лечение, злоупотреба с наркотични вещества и самоубийствата също оказват влияние.

Шокът след материална загуба увеличава риска от смърт с 50 %.

Изследователите анализираха информация, събирана в продължение на две десетилетия в проучването "Здраве и пенсиониране". В него са участвали хора на 50-70 години, като е отбелязано кои от тях са починали. Около 25 % от тях са претърпели финансова загуба, описана като загуба на поне 75 % от нетната стойност на спестяванията им за две години. Шокът, водещ до смърт, преживяват повече жени, отколкото мъже.

Ефектът е по-изразен, ако човек е загубил жилището си.

Учените показаха, че шокът от голяма финансова загуба е също толкова опасен като новооткрита сърдечна болест, добави д-р Алън Гарбър от Харвардския университет. Изследването беше публикувано в сп. "Джърнъл ъв ди Американ медикал асосиейшън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки вид стрес скъсява човешкия живот.Нищо ново под слънцето!
14
1
 
6
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 6 години
Който има много пари - да му мисли , оти аз немам .А всъщност поле-е-ека ни подготвят за предстоящата поредна финансова криза , генетично свързана със съвременното монетарно общество.Чутовната печатарска дейност , развивана от банките , ги направи кухи до безкрайност и кризата отново ще е спасението .
13
3
 
6
 
! Отговори
български патриот от преди 6 години
Бойко и най-вече американците и империализма са виновни за това че сме бедни и изпаднали. Запада също е изпаднал, само великия СССР просперира!Но не бива да се отчайваме, защото другаря Путин мисли за нас и той ще ни спаси като възстанови комунизма и ни присъедини към така любимия ни СССРбългарски патриот от село
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убива стреса не загубите
11
0
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
А аз се чудех що през час надничам да погледна новата си кола дали е на мястото си пред входа! 😁
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Бойко трябва да ритне камбаната в недалечно бъдеще защото ливанската банка му прибра половината от кинтите които той открадна от България.БРАВО!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже-боже, за какви глупости се харчат пари.Да бяха ме попитали да им бях казал при това "само" на половин ценаот парите хвърлени на вятъра..Проблема е стреса а той става все по-голям.И ако не знаеш как да го преодолееш ......гушваш букета.П.П. Тези "проучвани" са ги минали по някоя "евро-програмка" в американската им версия.
8
1
 
9
 
! Отговори
маке преди 6 години
кой има паре да му мисли я се съм си немал ама помник как с Янето Сандански печеме чевремето и кръкахме ей какви времена бея а ся що един войвода кат ората нема
7
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Какво ще бъдеза нататък ?!Тежък животи все по-кратък.Ран-Ът !!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една застрахователка ми вика...,,-На всеки 100лв,получаваш 10лв годишно,10% твърда лихва''.Аз я питам,,,Ама в каква валута ?'' Тя ,,Ами във всякъва,взимаме влогове във всякаква валута''. А на въпросът ми в какви франкове мога да вложа,тя ми вика в каквито си искаш. Казвам и че ако вложа 100 златни наполеона,те годишно ще ми изплащат по 10 златни наполеона само лихва. Аааааа не може в злато,ние вика в злато не застраховаме,обаче ако имате злато,може да го застраховате при нас. Мошеници.
5
0
 
9
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Тия са много назад бе. Баце отдавна провежда у нас такива експерименти, главно с пенсионери де!! На кой къща му взели, на други спестяванията....Но резултатът е на лице- дълъг живот за българите, или обратен ефект на статията
4
1
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Даваш много точен пример, но и в 2 е описана ситуация, актуална за българите през последните 70 години. Повечето хора у нас през този период разчитат само на заплатите си и се стремят да направят кариера, залагайки на трудолюбието, знанията и способностите си. Но нерядко се пенсионират на възможно най-ниските длъжности, със заплати близки до минималните, като в продължение на десетилетия са гледали кариерния възход на мързеливци и некадърници, толерирани заради връзките и политическия си гръб
3
11
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Хахаха кои банкери бе суляк зад Виденов нямаше централна банка и банкери и затова се получи инфлацията.
2
2
 
24
 
! Отговори
Кога ли и у нас преди 6 години
ще има подобно проучване, но сред хората, които разчитат само на заплатите си? Как им се отразява, когато нарочно им пречат да се развиват? Как преживява такава мръсотия отличникът, попаднал в един и същи научен институт със свой състудент-тройкаджия, който обаче е с връзки и бързо изкачва стъпалата в научната йерархия, а отличникът бива залъгван, че ще го зачислят в свободна докторантура, но го принуждават да бъде уж технически помощник на тройкаджията, а всъщност да му подготвя публикациите?
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е известно на българите още от времето на Жан Виденов,когато затвориха банките за 20тина дена,докато се осъществи девалвацията на лева.Тогава си спомням че скоропостижно си замина много народ от ,,внезапна смърт''.Хората загубиха спестяванията си,които спестяваха цял живот само за броени дни.А банкерите успокояваха,че всичко е ОК,и всеки ще си получи влоговете до стотинка,и така и стана.С малката подробност,че с пари за един апартамент,след това можеше да си купиш телевизор ,,Самсунг''.