Доказано! Мозъчните клетки не умират с възрастта!

Учени изследвали починали хора между 14 и 79 г.
10 апр 2018 20:30,
10
Доказано! Мозъчните клетки не умират с възрастта!
Снимка: Pixabay

След години изследвания върху птици и гризачи, учени от Колумбийския университет в щата Ню Йорк установиха, че възрастните мъже и жени могат да произвеждат толкова нови мозъчни клетки, както в младостта си, съобщава научното списание "Сел стем".

Ръководителката на изследването Маура Болдрини твърди, че хората от третата възраст притежават аналогичната способност да създават хиляди нови неврони в хипокампуса от клетки-предшественици. Процесът е идентичен с този, наблюдаван при младите хора.

Обемът на хипокампуса (мозъчната структура, използвана при формирането на емоциите при човека и за прехода на краткосрочната памет в дългосрочна) се оказал еднакъв при хора от различни възрасти.

При все това Болдрини не отрича, че в по-стара възраст се наблюдава понижаване на когнитивната и емоционална устойчивост на хората. Учените сочат като причина за този процес намалялото образуване на нови кръвоносни съдове, както и на понижената устойчивост на връзките между клетките и хипокампуса.

За провеждането на тестовете в Колумбийския университет са били направени аутопсии на мозъците на 17 мъже и 11 жени. При кончината им тези хора са били на възраст между 14 и 79 години, предава БТА.

Така че последното изследване отрича твърдението, че нервните клетки не се възстановяват с годините. Още повече, за да се подпомогне този процес не са нужни скъпи лекарства или сложно медицинско оборудване. Всичко може да се реши само с правилно хранене.

Американски учени, от Националния институт по геронтология и Американския медицински университет "Джон Хопкинс" успяват да докажат още преди 7-8 години, че нискокалоричната диета и интензивния прием на редица витамини и минерали оказват благоприятен ефект върху човешкия мозък.

Отбелязани са и други положителни ефекти като по-голямата устойчивост на нервни заболявания и удължаване на живота. Също така диетата повишава еластичността на синапсите – мястото на контакт на невроните, през тях преминават сигналите на нервните импулси.

А при огранични мозъчни увреждания цялостната работа на мозъка се възстановява, като здравите неврони заемат мястото на мъртвите клетки.

Проучванията показват, че увеличаването на времевите интервали между храненията е по-добро за здравето, отколкото ограничаването на калориите. Недостатъкът на обилното хранене влияе лошо на хормоните тестостерон и естроген и води до намаляване на сексуалната активност.

Учените, които стоят зад това твърдение, откриват и идентифицират редица средства, които са предназначени за превантивната мозъчна защита. Заедно с колеги от Университета "Ивате" в Япония, те отделят от розмарина карнозинова киселина, която предпазва от мозъчни инсулти и развитието на редица деградиращи заболявания, включително и болестта на Алцхаймер.

Карнозиновата киселина е най-ефективна именно в състава на растенията, но не и под формата на лекарства. Затова експертите съветват да се подправя храната с розмарин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образованието е фалшиво, лъжливо и религиозно с вкарана принудително католическо- църковна Религия, с втълпена илюзия за знания под формата на супер модерна и съвременна наука, която няма нищо общо със заобикалящата ни Реалност, за да могат хората да си останат ***, невежи *** за да могат по лесно да бъдат контролирани от системата, за което е в неин интерес.
9
0
 
2
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Едно време като ходих на училище се учеше точно обратното - тоест, че се раждаш с определен брой мозъчни клетки и през целия ти живот те само умират и няма възстановяване. Сега вече за шестица трябва да декламираш обратното. Да живее образованието! То и други неща се смениха... важното е да се заучават тъпизми, пък дали са вярни...
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ве те не умират, живеят вечно и само се видоизменят... баси лепиларите бухахахаха :)))
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
?? Че нали имаше изследвания , които дори бяха пребройли по колко точно нервни клетки се губят , пък сега ?47347
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нервирай се,нервирай се и пълни гробищата.
5
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Каза Лили Иванова, и попита: коя година сме сега
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мозъкът е въвдобра форма, докато се използва интензивно. Това го знаят най-добре хората на умствения труд. И още нещо, алцхаймер сред пушачите почти не се наблюдава. Приоритетно засяга непушачите. Статистиката е на СЗО и е достъпна в нета.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никотина убива мозъчнните клетки!!Пушачите са по-*** по принцип! :D
2
4
 
17
 
! Отговори
Скеп преди 6 години
Но с алкохола ***!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКА Е СПОР НЯМА !!!И НА 90 ГОДИНИ ИМА ХОРА СЪС БИСТЪР УМ И БЕЗ ДЕМЕНЦИЯ!!!НО С ГОДИНИТЕ БОЛЕСТИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПРОПОРЦИОНАЛНО И В ТОВА СПОР НЯМА :D