Снимка: Pixabay
|
Екип от учени, начело с Юджийн Чанг от университета в Чикаго, изучил подробно микрофлората в тънките черва на опитни животни.
Специалистите се натъкнали на бактерии, които са отговорни за преработването и усвояването на мазнините от организма, играещи съществена роля при затлъстяването и болестите на сърцето.
Микробите от семейство Clostridiaceae се оказали ключово звено в споменатия процес, съобщава сайтът "Лайф". Благодарение на техните ферменти червата започват по-активно да извличат мазнините от мазните храни.
За да докажат своята теория, изследователите вкарали допълнителни "възбудители на затлъстяването" при опитни мишки и те бързо започнали да наддават на телесна маса, предава и БТА.
Така че не само приемането на по-обилно количество храна, обездвижването и хормоналните смущения са в основата на сериозното качване на килограми, което води до болестно състояние на организма.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase