Конете разпознават и запомнят човешките изражения

Така преценяват дали човекът е заплаха за тях
28 апр 2018 11:52, Елка Василева
3
Конете разпознават и запомнят човешките изражения
Снимка: архив, Reuters

Конете не само разпознават човешките лица, но и запомнят емоционалните изражения и използват информацията, за да преценяват дали човекът може да е заплаха за тях, съобщи ЮПИ.

В серия експерименти специалисти от университетите в Съсекс и Портсмут са показвали на питомни коне снимки на хора с щастливо или ядосано изражение. По-късно завели хората от снимките при конете, като ги инструктирали изражението на лицето им да е неутрално.

Учените наблюдавали движението на очите на конете, когато видели хората на живо. Те възприели тези с гневни изражения на снимките като заплаха.

Предишно изследване разкри, че конете са склонни да гледат застрашаващите обекти и събития с лявото око, защото дясното полукълбо на мозъка им оценява риска. В новия експеримент учените установиха, че животните гледат хората с гневните изражения именно с лявото око. Те не само имат памет за изражение, но и могат да си го спомнят и да го свържат с конкретен човек.

"Знаем, че конете са социално интелигентни, но за първи път откриваме тази способност у бозайник - каза Лиан Прупс от екипа. - Освен това конете в експеримента гледаха снимките само за кратко, те нямаха положително или отрицателно преживяване с доброволците".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: човекконеизражение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
21
 
! Отговори
Свинаря преди 5 години
Тия учени от Съсекс и Портсмут да бяха питали бай Иван от Горно Нанадолнище,щеше да им каже всичките тези работи. Вместо да мислят как да преборят рака,те се чудят вече каква глупост да измислят
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко много неща не знаем за окръжаващия ни свят... Сигурно, ако се докоснем до истината, ще ни е срам от себе си.