Конете променили етническия профил на Евразия

Те са допринесли хуните и монголите да заменят индоевропейските
Обновена: 10 май 2018 14:10 | 10 май 2018 14:07, Елка Василева
13
Конете променили етническия профил на Евразия
Снимка: архив, Reuters

Конете са променили историята и "лицето" на степите в Евразия, сочат резултатите от три изследвания, цитирани от Франс прес. Като стимулирали големите завоевания на запад, конете допринесли племена хуни и монголи да заменят индоевропейските.

Завоеванията на запад довели също до епидемия от смъртоносна чума.

Заключенията на учените са въз основа на анализа на геномите на десетки хора, живели в региона между 2500 г. пр. Христа и 1500 г.

Евразийските степи обхващат район, който се простира от Унгария и Румъния на запад до Монголия на изток.

"Резултатите показват, че популацията в степите е минала от предимно западно към източно родословие", заяви съавторът на две от изследванията Еске Вилерслев от университета в Копенхаген.

От 8-ми до 2-ри век пр. Христа евразийските степи били доминирани от скитите. Впоследствие те били заменени от хуните, дошли от Монголия. Преди 1500 години други племена поели щафетата от хуните и били свързани със завоевания на запад.

Сред тях на първо място са монголите, предвождани от Чингис хан през 13-и век.

"Може да се каже, че по-голямата част от генетичния профил на популациите, които днес живеят в региона, се е формирал именно тогава", поясни Вилерслев. Конят бил векторът на тези завоевания.

"Опитомяването му позволило пасторалното общество да се развие, а по-късно, в края на бронзовата ера, изобретяването на колесницата довело до създаване на търговски пътища", отбеляза Петер де Барос Дамгаард от екипа.

Учените констатирали също, че епидемията от Юстинианова чума, причинила смъртта на милиони хора през 541 г. и 542 г., е била донесена от завоеватели от Азия. Освен това било установено, че вирусът на хепатит В присъствал в региона преди 4500 години.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Сайънс" и сп. "Нейчър".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Първите монголи които достигат до Урал и руските степи са тези на Чингиз-хан, те никога не се задържат тук и монголските корени на европейците са мит който беше доказан от науката категорично. Монголски гени отсам Урал и северно от Байкал няма. Ако има то те са на съвременни пришълци от последните 100 г. Вярно е, че монголите са изтикали европеидите сърмати на запат. Днес археолозите намират сарматски гробове и скелети на европейди в Китай и Корея.
8
2
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Целия славянски род, всички племена включително и българите сме наследници на сърматите. Хуните са сърмати също като нас едно сърматско племе обединява всички срещу Рим. Територията на хунската империя се разпростира на територията на която се говорят славянски езици днес, без Унгария и Румъния. Унгарците не се имат за унгарци а за маджари. Наричат ги Хунгари от името Хуни-ариици. Етнически нито са хуни нито ариици. Езика им е по скоро тюркски а те са с финландски корени. Науката е наясно с това
7
0
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Анонимен""пълни глупости,""Ама вярно , че пишете глупости и то на търкалета като гуми на БЕЛАЗ.Хуните,когато нахлуват в Европа предводител им е Атила ,и в този конгломерат от племена има и някои български ,Чингиз хан е предводител на монголите и никога не е идвал в Европа при това живее 800 години след Атила.Атила се сражава с Аеций,Теодорих и Меровей в битката при каталаунските полета.Стига ви толкова ,че ще поумнеете,продукт на образователната с-***
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пълни глупости, коня е познат и опитомен много преди хуните на чингиз, а колесници има още от древно египетско, тракийско и римско време.
5
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 5Така е.Що нещо лошо ли виждаш в това
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Баце от кои е ? От Хуните, Монголите или от Индииския етнос, дошъл през Османската империя?
3
1
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Чудно - защо тогава европейците не са с дръпнати очички?
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спореo тия гении на съвременната наука със по 10 нучни титли хУн(г)арийците и Бълг-арийците пеша ли са вървяли през степите или им трябваха около 200 год да схванат и да осмислят нещо, което всички знаят.
1
4
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Великолепна статия, жалко че сте преписали толкова малко.