"Златната ръка" на Джеймс – спасителят на 2 милиона бебета

Неговата плазма е помогнала на милиони майки да износят децата си
Обновена: 16 май 2018 18:14 | 16 май 2018 18:00,
14

Джеймс Харисън е известен като "човекът със златната ръка". Причината е, че даряваната от него кръв е помогнала за спасяването на над 2 млн. бебета. Тази седмица мъжът се подложи на последната си дарителска акция.

В продължение на повече от 60 години почти всяка седмица 81-годишният Джеймс Харисън е дарявал кръв. Поради всеотдайността си той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес.

81-годишният Джеймс Харисън е нормален човек като всички останали – баща, дядо, колекционер на марки. На пръв поглед нищо необичайно. В родната Австралия обаче го наричат "Човекът със златната ръка".

Той е дарявал кръв 1173 пъти и е спасил живота на над 2 000 000 бебета, пише Bulgaria ON AIR. Родителите на всички тези деца са безкрайно благодарни на Джеймс.

На 14-годишна възраст Джеймс претърпява тежка операция на гръдния кош и се нуждае от преливане на голямо количество кръв. След преживяното решава да се отплати и да дарява собствената си кръв на нуждаещи се.

Лекари откриват, че в кръвта му има антитяло, което може да се използва за приготвяне на медикамента Anti-D, който се бори с проблем при бременните, наричан резус конфликт. Това се получава, когато жена с положителен резус фактор е бременна с дете с отрицателен резус фактор. Тогава имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето.

Джеймс е смятан за герой, но самият той не се определя като такъв. Заради напредналата си възраст лекарите му препоръчват вече да не дарява кръв. Джеймс споделя, че ако не е била медицинската препоръка още би продължил да кръводарява, защото няма по-хубаво усещане от това да спасяваш живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Редактори няма ли преди 5 години
Невежеството на Борянка е безгранично. За резус фактора моето момиче попрочети повече - жена си. Може да ти потрябва.
11
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До АнонименОсвен това когато кара бавареца, ще е леко полегнал наляво, може би опирайки лявото стъкло до водача и съвсем леко, но само с една ръка върти кормилото.... А забравих и лека чалга която се носи от колата ....
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше ***, щеше да иска пари и с тях щеше да си купи 10-годишен баварец и да го рязка и да гледа лошо.
9
0
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
При кръводаряване се даряват 450 мл кръв, която се възстановява количествено до 2 седмици, а качествено след месец. И все пак всяк седмица звучи нереално, някой е преувеличил бройките. Въпреки всичко, само поклон заслужава този ЧОВЕК!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... почти всяка седмица 81-годишният Джеймс Харисън е дарявал кръв." (!?)---По колко кръв е дарявал? Борянчето наясно ли е? За другите от сайта не питам.Човек средно има 4,5 5 литра кръв. Дарява се по 200 300 милилитра на процедура.Количеството се възстановява за около 90 дни, т.е. следващото даряване може да е не по-рано от този срок. Как става тогава "всяка седмица"? По колко?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето, това вече е георй за възхвала. Пожелавам му безпроблемни старини, да живее още дълго и да се радва на внуци и правнуци.
6
0
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
в същност ако цифрите са верни, оказва се че за 720 месеца е дарил почти 1200 пъти кръв. Ако предположим, че е имало паузи поради разболявания, почивки и други фактори, то излиза че е давал грубо на 2 седмици по един път кръв.Аз нямам представа принципно какви количества и колко често може да се дарява, но в предвид, че кръвта му се използва не за кръвопреливане, а за изготване на серум, то сигурно вземат по-малко.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сверявайте си версиите, журнагля!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авторът, погледна ли, че кръв се дарява, най- често, през поне 2 месеца. Всяка седмица кръв няма как да дари. Може да погледнеш и сайта на НЦТХ. Много си зле.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на човека , има си 2 млн деца
2
2
 
31
 
! Отговори
Божееее преди 5 години
Ами защото му взимат кръв от ръката умнико. Браво на дядото да е жив и здрав.
1
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само неразбрах защо "ръка"? А инък ние си имаме един със златен пръст