Най-добрият стимул за отказване на цигарите – парите

Изводът е от изследване, обхванало 6 000 пушачи
26 май 2018 11:52, Елка Василева
11
Най-добрият стимул за отказване на цигарите – парите
Снимка: архив, Reuters

Учени от университета в Пенсилвания откриха, че най-добрият метод за отказване на цигарите е паричното стимулиране, съобщи Лента.

В изследването са участвали около шест хиляди пушачи, подложени на оздравителна програма. Доброволците били разпределени в няколко групи според методите, които трябвало да им помогнат да се откажат от вредния навик.

На първата група екипът с ръководител Скот Халпърн давал мотивиращи материали за ползата от здравословния начин на живот; на втората - никотинови лепенки и други фармацевтични препарати; на третата - електронни цигари.

На последните две групи, които също използвали никотинови лепенки и други материали, давали допълнително 600 долара, които участниците щели да изгубят, ако не се въздържат от пушене в продължение на 6 месеца.

Резултатите показали, че само 0,1% от участниците в групите, в които предлагали традиционна помощ, отказали цигарите. За останалите групи показателите варирали между 0,5 и 3%. Най-добри резултати имали участниците, които получили парични стимули. При това разходите били по-малко от онези, които харчат големите компании, за да откажат сътрудниците си от тютюнопушенето.

Въпреки това някои специалисти критикуват изследването, като заявяват, че не се знае колко души от всяка група наистина са се възползвали от пособията за отказване на пушенето.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрях след един изкачване на Черни връх откъм южната страна.Като се задъхах и видях какви буци изхрачвам и ми се взе ума....Не пуших пеез целият денНа следващата сутри дишах мнението го по-леко от обичайното.Хареса ми.От тогава (с малко инат от време на време) не съм палил.Натоварване+страх и отвращение е добър стимул.Удоволетворението е голямо,вярвайте ми-струва си!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто замених цигарите с Електронна цигара тип МОД за близо 200 лв. се родих.Вече я няма тютюнджийска сутришна кашлица . Плащам по 30 лв на месец за първокачествена течност която съдържа само растителен глицерин който напълно безвреден и Никотин който е вреден в известна степен, но е най-безвредната субстанция от всички съставки в обикновената цигара.Няма болки в главата от препушване ,високо кръвно ,кашлица и т.н.Съветвам ви всички да замените цигарите с електронни такива!
5
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 5 години
Пълни глупости ! НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ НАЧИН ЗА ОТКАЗВАНЕ ОТ ЦИГАРИТЕ Е СТРАХА ! Всички отказали се , които познавам , се отказаха поради тази причина ! Действа БЕЗОТКАЗНО !!!! Като ти кажат , че имаш стеснение на кръвоносните съдове на краката , и ако продължиш да пушиш , ще ти ги отрежат , или пък - появил се е тумор в белия дроб , спираш цигарите моментално ! Аз бях пушач от 30 години , но след като една нощ треперих до сутринта с кръвно 280 / 150 ги спрях на секундата !!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не се спестява с отказването на цигарите.Усещам го вече шеста година по джоба си.Отказването е нож с две остриета(поне при мен)-наддаване на килограми и повече залитане към алкохола,отколкото преди.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ние не искаме да ги отказваме не си търсете нови поводи за да вдигате цените на хората данъка върху цигарите вече е 80% от тяхната стойност не е ли много дали да не почнем да се дрогирае с марихуана като не можем да си позволим цигари.
2
0
 
29
 
! Отговори
'Се 1 ме нема преди 5 години
Паричното стимулиране е най-добрия метод за всичко! Питайте жените!
1
1
 
32
 
! Отговори
NOLF преди 5 години
Глупости, от както отказах цигарите харча повече пари.За мен лично основния стимул беше здравословен.