Сърдечна недостатъчност и внезапна смърт! Ето от какво!

Пиячката не е за всеки, особено ако има мутации на ген
29 май 2018 11:07, Надежда Йосифова
2
Сърдечна недостатъчност и внезапна смърт! Ето от какво!
Снимка: Pixabay

Употребата на алкохол допринася за сърдечна недостатъчност, установиха учени от Лондонския имперски колеж и кралската болница "Бромптън" в британската столица.

Те доказаха, че мутации на ген, кодиращ протеина титин са виновни за сериозното увреждане на сърцето. Титин, известен също като конектин, е най-големият от познатите на учените протеини. Съставен е от 38 138 аминокиселини и участва в съкращаването на напречно набраздените мускули на сърцето.

Мутациите му предизвикват дилатационна кардиомиопатия, при която се увеличава обемът на сърдечната кухина, без да изтъняват стените й. Това допринася за развитие на сърдечна недостатъчност и за внезапна смърт.

Било изследвано здравословното състояние на 141 пациенти, засегнати от алкохолна кардиомиопатия, която е свързана с прекомерна употреба на алкохол, например с изпиване на 7 бутилки вино седмично в продължение на 5 и повече години.

Оказало се, че 13,5 на сто от участниците притежават дефектен ген, кодиращ протеина титин. Въпросното процентно съотношение е по-голямо в сравнение с онова на засегнатите от алкохолна кардиомиопатия сред цялото население.

Учените освен това интервюирали 716 души, засегнати от дилатационна кардиомиопатия. Целта била да се разбере какво количество алкохол консумират интервюираните.

Макар нито един от тях да не консумирал достатъчно за развитието на алкохолна сърдечна недостатъчност количество алкохол, се стигало до нарушаване на сърдечните функции дори при малко превишаване на препоръчваното количество - 140 милилитра чист етанол седмично. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

(БТА)


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой не иска да забрани алкохола или да го "украси" като цигарите, въпреки че сърдечно-съдовите заболявания са най-често срещаните !
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който пие бира,не умира!