Затлъстяването намалява риска от смърт!?

Ново изследване за теглото изненадва с резултатите си
29 май 2018 18:00, Надежда Йосифова
18
Затлъстяването намалява риска от смърт!?
Снимка: Pixabay

Ако човек е затлъстял или с наднормено тегло и е хоспитализиран заради инфекциозна болест, рискът от смърт за него ще е наполовина по-малък, увериха датски учени, участвали в нов експеримент.

Затлъстяването е свързано с риск от редица заболявания, но може също да бъде от полза за здравето, сочат резултатите от изследването, цитирани от ЮПИ и БТА.

За целите на изследването Зигрид Грибсхолт и колегите й от отделението по клинична епидемиология в университетската болница в Орхус събрали данни за над 35 000 пациенти, които били настанени в болница заради инфекции между 2011 г. и 2015 г.

Било проследено дали телесното тегло на пациентите е повлияло върху риска от смърт три месеца след хоспитализирането им.

Учените констатирали, че за хората, чието тегло е по-ниско в сравнение с показателите за нормалното, рискът от смърт е 2 пъти по-голям, отколкото за слабите.

Това изглежда било свързано с неотдавнашна загуба на телесно тегло вследствие на заболяване. Рискът от смърт обаче не се увеличил за пациентите с ниско телесно тегло, които наскоро не са отслабнали.

Учените били изненадани от резултатите, които показвали, че за хората с наднормено тегло рискът от смърт бил с 40 на сто по-малък, а за затлъстелите пациенти - с 50 на сто по-малък, в сравнение с тези, с нормално.

Що се отнася до затлъстелите пациенти, някои фактори, като неотдавнашни промени в телесното тегло или тютюнопушене, имали малък ефект върху риска от смърт.

"Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани със значително намаляване на риска от смърт", отбелязаха учените. Резултатите от изследването бяха представени на неотдавнашния Европейски конгрес за затлъстяването във Виена.


18
Още от За да се разбираме
Аспекти на интимността, различни от секса
Напиши коментар Коментари
17
3
 
20
 
! Отговори
Мачо преди 3 седмици
Кой гнусен кашалот написа това безумие?!? Веднага на дръвника !!!
16
0
 
29
 
! Отговори
шматка преди 3 седмици
Днеска ши чупите тъпомера
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затлъстяването е зелен светофар за диабета.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уаау, каква ръка!
13
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добро утро.Естествено,че в критични ситуации организма се храни от запасите,които е натрупал.Аз от 95 килограма за 3 месеца станах 55 кг при престой в болница и добре,че ги имах тези килограми иначе нямаше да съм жив.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
един мъж като се насити от секс любопитен е какво ще стане ако обърне резбата та и този учен шарлатанин всички казват че напълняването е много вредно и товари абсолютно всички органи и смъртноста при тях е в пъти по голяма ама този учен за да стане интересен твърди обратното съветвам го в наи скоро време да отиде на лекар има психически отклонения не сме длъжни да му слушаме простотиите
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А опасността от инфаркт и инсулт се увеличават с 1000% при затлъстяване на организма.
10
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От години наред не сьм чел толкова простотии. От одавна бях чел, че дебелогьзите са по здрави от дребноогьзите!
9
2
 
30
 
! Отговори
Я гледай.... преди 3 седмици
Айдее, ново двайсе. Всички постулати на медицината отидоха на кино. До 5 цигари са полезни , прекалената употреба на сол не вреди, алкохола в малки колечества не вреди , сланината е полезна за сърцето, ако откажеш цигарите с лекота след 4.5 г. рака на белия дроб те е гепил и още.,и още..Сега и това вече ни идва в повече.
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не съм видял дебел столетник по телевизията :D Всички са слаби.
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купувайте и плюскайте на воля да живее консуматорското общество.
6
2
 
49
 
! Отговори
Киро шарнира преди 3 седмици
Дебел столетник НЯМА!
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да си дебел не е много добре, ама пък е голям кеф до като надебеляваш ...
4
2
 
25
 
! Отговори
бай Митю преди 3 седмици
Както се разбира намалява риска от смъртоносно заболяване от ЗАРАЗНИ болести. А това диабет,сърдечно-съдови, бъбреци,костно-ставни ,дихателни и всякакви каквито се сетиш проблеми от свръхтегло не са интересни. Важното е,че сланината е като броня срещу *** и холера.
3
9
 
18
 
! Отговори
Йес преди 3 седмици
Да вярно е.
Бойко като малък редовно е набивал филии с мас и вижте докъде стигна. Сигурно ще 20-30 години ще е начело на държавата.
А тези които не са яли филии с мас мрът като мухи и са пълни лузъри в живота.
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
никаква цензура ли нямате на дезинформацията която бълва тук
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Псилютну !!! Плюскайте за да сте здрави. Аз се чудех защо у нас е пълно със затлъстели деца, подрастващи, младежи и възрастни пък то било по новите датски изследвания. Особено се фчепетлявам от модата тлъсти и дебели да се носят важно важно с клинове.