Арабската следа в езика ни: Думи, за чиито корени дори не подозираме

Вижте в галерията кои са и кажете за кои знаехте!
Обновена: 30 май 2018 19:26 | 30 май 2018 19:00,
49

Еликсир

Думата "еликсир" била използвана за пръв път около 7 век след Христа в средновековния латински. Смята се, че е директна производна на арабската дума за субстанция с магически свойства "ал иксир".

Виж други галерии »

Има думи в езика ни, а и не само нашия, които ползваме ежедневно и ни звучат напълно естествено, а всъщност имат корен от арабски език. Замисляме ли се как езикът ни еволюира и се изменя?

Deutsche Welle събра някои от думите, които използваме често и идват от арабски. Вижте ги!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите пък са взаимствали думи от старите българи, персите,шумерите,асирийци,финикийци и други древни народи ...кръговрат.
24
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Само дето персите не са араби, нито говорят арабски.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алгебра и цифра също са арабски думи и то много важни. Всъщност когато арабите са имали блестяща култура и развита наука в дойчевелевите земи е било дивотия и блата, така, че днес археологията там почти няма смисъл.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителствената рекламна журналистика е най-печеливша и затова повечето журналисти се ориентират на там.С тази статия авторът и ще получи жълти стотинки.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам къде тук е новината? В езика ни има страшно много чуждици от много езици примерно гардероб от немски, дом то латински и тн и тн. Има цяла наука нарчена лингвистика която се занимава с това.
20
3
 
8
 
! Отговори
Несъгласен преди 5 години
Тъпотия, някой иска да вземе пари заради написани глупости. Да беше прочел поне малко !
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитвам се да кажа че преди ..егър е била позволената дума.Сега е обратно.*** е обида, "Блак ман/уомън" е в добрия тон.Еволюция на езика.Промяната става след 60-тегодини на миналия век. Може би след хипис, сърдитите млади или какъвто адър *ит там.
18
7
 
5
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Глупости
17
16
 
7
 
! Отговори
Вонящ се СУДЖУК преди 5 години
За това трябва да благодарим на великия СУЛТАН който е съхранил българския дух през вековете...българския народ се гордеее че в жилите им тече османско-арабска кръв..а сега с продажните управление на българските чорбаджиии-убийци майка България е заплашена да изчезне от картата на света
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Думичката алкохол се използва във всички европейски езици. Това означава ли че в тях има арабска следа? Егати манипулативното заглавие!"Да, означава, че има думи с арабски произход. И какво от това ? Защо се палиш толкова ?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Замисляме ли се как езикът ни еволюира и се изменя?"Да.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче Веле..... Всичко е ясно. Няма смисъл да се коментира.
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kreti"Аз освен бакшиш друга дума не виждам , всички други ги има и в немският!"---Има още думи. Влезли са българския език чрез турския. Ето няколко: сандък (от араб. сундук); кибрит; чай; чорап ( араб. джуриб); ракия (араб. - араки); и др.
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте смесвали древния свят със съвременния . Това е голяма глупост. Какво общо имат днешните араби с Шумер и Вавилон? Та те нямат нищо общо дори със средновековните си предци. Защото онези са имали наука и култура а днешните имат само петро долари, с които си купуват всичко и религия, с която да манипулират. Да вметна, това важи и за днешните гърци, които си мислят че са елини. Да умреш от смях.
11
7
 
9
 
! Отговори
Арабисто-питек преди 5 години
До не съм арабистАз за христянин фундаменталист не съм чул досега.
10
14
 
7
 
! Отговори
не съм арабист преди 5 години
До Факт!Истината е че това го правят християнските фундаменталисти , като не само изгарят библиотеката , но убиват с камъни една много известна жена учен.
9
7
 
5
 
! Отговори
kreti преди 5 години
Аз освен бакшиш друга дума не виждам , всички други ги има и в немският!
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснали сте още една важна дума Алгебра от ал джебри на арабски
7
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига глупости! Българският няма нищо общо с арабския, пък камо ли да говорим за арабска следа. Думичката алкохол се използва във всички европейски езици. Това означава ли че в тях има арабска следа? Егати манипулативното заглавие! Някой пак се мъчи да ми пробутва нещо. Арабската тема стана нещо много на мода . Но ви казвам, това вече ми писна. Арабите не ме интересуват. Особено след тия невероятни изцепки по целия свят. Да си решават сами проблемите най - сетне, стига са цапали навсякъде.
6
3
 
15
 
! Отговори
До Шматка преди 5 години
Тази полумаймуни под теб дали знаят, изобщо, какво е Двуречие!? Цялата ни цивилизация идва от там.