Защо на 50 се чувстваш на 30? Учените имат отговор...

Пак стигаме до мозъка, който "знае" всичко
29
Защо на 50 се чувстваш на 30? Учените имат отговор...
Снимка: Pixabay

Ежедневие е млади хора да се чувстват стари и обратно. Обясняваме си състоянието с определена нагласа, начин на живот и хора, с които общуваме.

Ново изследване на учени от Южна Корея хвърля светлина по въпроса. Ако се чувстваме по-млади от възрастта си, се дължи на факта, че мозъкът старее по-бавно, е обяснението им, съобщи в. "Дейли мейл".

Хора, които се чувстват по-млади от годините си по паспорт, имат повече сиво вещество, което отговаря за слуха, емоциите, взимането на решения и самоконтрола, предава БТА. Те притежават и по-добри спомени, смятат се за по-здрави и са по-малко склонни към депресии.

Учените от Сеулския национален университет изследвали 68 души на възраст от 59 до 84 години с помощта на ядрено-магнитен резонанс, преди да стигнат до тези изводи.

Те попитали участниците и на каква възраст се чувстват. Отговорите били или "По-млад съм от възрастта си", или "На възрастта, на която съм" или "По-възрастен от годините си".

Учените направили тестове на участниците и за спомени и памет, за да проверят когнитивните им способности. Избраните за експеримента трябвало да определят личностните си черти, да кажат дали изпитват симптоми на депресия и как усещат общото си здравно състояние.

Чувството на хората, че са по-стари, отколко са всъщност, може да се дължи на загуба на сиво вещество, констатира екипът. И отново стигаме до мозъка - отговорен за всички процеси в един организъм.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 8 месеца
Друго си е да можеш да направиш три тъпанарки една след друга...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
...и аз на 30 се чувставах като на 50. Спокойно момчета! На 30 човек още не познава "техниките" с които трябва да върви през живота и се пренатяга. После всичко се научава :)
26
0
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 8 месеца
Не , ти просто си сладур.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просото, прав си! И аз за нищо не съжалявам, но и нищо не искам да ми се повтаря...
24
2
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
аз лично и сега се чувствам на 35 /макар че съм доста "над"../

Но никога не бих пожелал да се върна на 35!!!!!!...Всяка възраст е хубава,стига човека да не е...калпав...
23
3
 
7
 
! Отговори
и аз за себе си.... преди 8 месеца
съм наясно , че изгрева и залеза са прекрасни , но отчитат времето напред.Остаряването е биологичен и естествен ход за всеки жив организъм . Нужно е да го приемаме спокойно и да не правим трагедия от факта.Изобщо трябвали много да мислим по въпроса ? Невъзвратимо е , затова е излишно да се драматизира.
Разумният човек живее пълноценно, колкото може , а не грабва с пълни шепи от живота.
Животът не се живее "на екс".
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз на 30 се чувствам като на 50.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди няколко години спряхме по един селски път да ни опъти жена караща колело. Беше август месец, адска жега. Жената
забрадена с бял ръченик беше не по малко от седемдесет години. Отивала в съседното село, което било на около десет километра от нейното. Никаква умора не се изписваше на лицето и. Каква издръжливост. Това за мен е младежки дух.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С одобрение приемам стегнат мъж на 50-60, с поддържана фигура, издаваща самоконтрол над лакомията. В добавка - улегнало и спокойно поведение. Но се потрисам от 40-50 годишна жена, правеща се на тинейджърка, с нарочна инфантилност и едва прикрито истерясване от остаряването. Остаряването е факт! За никого природата не прави изключения.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
като цяло презирам суетата, пораждащата заблудата, че сме по-млади и младеем! Нали никой не се надява да умре на 100, но да изглежда като на 30? Всяка възраст е хубава за интелигентния човек. На всяка възраст той ще открие нови очарования. Приемете нещата каквито са и се опитвайте да сте щастливи! Поводи - дал Господ.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на 55 съм и се чувствам като на 55. Това много години ли са? Слаб съм, имам пердвид телесният индекс ми е в норма, нямам хипертония, револверът е без забележки. Нося очила за четене, редовно правя леки тренировки, мързи ме да бачкам, имам два моста. Не желая да се чувставам по-млад, защото сега съм спокоен. Опитвам да стана по-добър. Други цели нямам, защото имам всичко което си заслужава.
17
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
На 30 се чувствах като на 50, а на 50-като на 30. Обичам всички хора. Сигурно съм ненормален.
16
8
 
6
 
! Отговори
Яверт преди 8 месеца
Тези хора имат ли заеми ? Приятелите и семейства им пръснати ли са Из цял свят ? Защото щастливите хората, които познавам аз са или много глупави и нищо не ги вълнува, или застаряващи осъзнавайки, че няма смисъл да се впрягат, радвайки се на оставащото им време.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Хора, които се чувстват по-млади от годините си по паспорт, имат повече сиво вещество, което отговаря за слуха, емоциите, взимането на решения и самоконтрола"
По-голяма глупост има само в статиите за астрологията.
Отдавна е доказано, че количеството на "сивото вещество" няма отношение нито към нивото на интелекта, нито към нивото на възприятие от петте сетивни модалности, преобразуването им и даване на двигателен или психичен отговор. "Когнитивните способности" не зависят от това "количество".
14
0
 
13
 
! Отговори
777 преди 8 месеца
Ама то това отдавна е доказано у нас. Ето, например плеймейтките контактуват предимно с богати хора и закономерно се чувстват по - богати...
13
0
 
17
 
! Отговори
:)) преди 8 месеца
Така е дедо гого прав си, просто винаги си мисля за ЕГН то, преустанових с прекалено екстремните неща, места на ски писти които съм ги минавал на шюз без да спра вече не го правя, много повече мисля за възможни трагични инциденти и се подсигурям много, не като на лудите млади години, точно защото добре разбирам , че аз може да се чувствам на 30, но стави, мускули, сърце и т.н. са си на 52. Това ми е бил съвета към хора като мен, умната вече ейй, не сме на 20-30 :)
12
1
 
37
 
! Отговори
и аз за себе си... преди 8 месеца
...да напиша нещичко.
Аз съм на 60 г. , но много от хората казват:"Не ти се дават такива години , не изглеждаш на толкова.Сподели , какво правиш ? " В съзнанието си , вглеждайки се в себе си ,никога не съм се чувствала на много години. Не се и замислям върху възрастта.Чета много, почивам често и...никога не завиждам на никого( има ли за какво?).Проумях едно ,че всичко е психическа нагласа и е важен ъгъла под който приемаме случващото се около нас.
Духът у човека НЕ остарява .
11
3
 
15
 
! Отговори
25 годишен преди 8 месеца
А, аз съм на 25 но се чувствам на 45.... Нещо много рязко пораснах....
10
3
 
13
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 месеца
До Анонимен 2 : Бре, бре, бре, остава да кажеш, че мъдреци ти никнат ! Чувствай се, както искаш, пич, но не забравяй, че тялото (дето носи и храни мозъка) се износва и му трябва мноооого яка поддръжка ! Айде, със здраве !
9
5
 
23
 
! Отговори
може и да е вярно преди 8 месеца
Като се замисля, май е вярно това! аз съм на 52, ама хич не си нито давам нито чувствам на толкова години! ИТ специалист съм, още им скривам шапката на младите със знания и умения! Водолаз високо ново съм - 60-70 метра си ги правя винаги когато има място и дълбочина за това, карам непрекъснато и то сериозно 1300 кубиков мотоциклет, вчера цял ден съм карал лодката си да търся Пепи в Искъра (доста екстремно си беше), за секса по добре да не пиша, че ако го четат младежи ще почнат с компексите:)