За двойното шоу в небето: Разказват астроном и астролог

Лунно затъмнение и Кървава Луна ще има довечера
Обновена: 28 юли 2018 07:20 | 27 юли 2018 18:30,
7


Две интересни и редки астрономически събития ни очакват тази нощ - най-дългото пълно лунно затъмнение за века и Марс в опозиция - планетата се приближава максимално до Земята. Явлението е наречено още "Велико противостояние". От астрономическа и астрологическа гледна точка, в студиото на Bulgaria ON AIR, темата коментираха астрономът Георги Латев и астрологът Силва Дончева.

"Едно лунно затъмнение винаги е съпътствано и със слънчево такова, а ефектите се наблюдават върху човешкото поведение още от 13 юли. Марс и Луната са в съвпадение, а Меркурий е ретрограден. Това са уроци, ще ни тестват как общуваме един с друг, а ако сме лениви, отпуснати и неорганизирани, периодът е опасен до 11 август", посъветва астрологът Силва Дончева.

Още по темата

Тя добави още, че продължаващите скандали и протести са следствие от планетарната подредба.

"Стихията на Марс е огън и това, което наблюдавахме в Гърция е неговия израз в най-висока степен. Всеки трябва да внимава в комуникацията - първо да мисли, после да стреля", предупреди астроложката.

Според астрономът Георги Латев, обаче, това не е необичайно събитие. Той съобщи, че явлението ще се случи в 23:23 ч. българско време, като всяка година има по две лунни и две слънчеви затъмнения, редуващи се през две седмици.

Малък наклон, около който Земята обикаля Слънцето позволява наблюдаването на това астрономическо явление, а на 7 август 2037 г. ще има друго подобно затъмнение.

"Час по-късно луната ще бъде най-дълбоко в земната сянка. Съветваме хората да гледат, ако са открили ясен хоризонт. Явлението не изисква наблюдения със специална апаратура. То може да бъде като индикатор за това колко е чиста атмосферата", каза още Латев.

Специалистът обясни още, че от 2003 г. насам противостоянието на Марс спрямо Земята се случва в същата конфигурация. Очаква се той да бъде ярък и окрасен в червено.

Силва Дончева предупреди, че родените под знака на Водолей, Лъв и Скорпион трябва да бъдат внимателни, тъй като били най-уязвими.

Латев добави, че не се очакват нови затъмнения до края на годината, но ще има метеорен поток, който може да бъде наблюдаван на тъмно място, а по време на затъмнението ще бъдат видими 4 планети.

Лунното затъмнение ще продължи около 100 минути. Пълната му фаза ще приключи 15 минути след полунощ, като Луната ще бъде в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна).

Лунното затъмнение ще е най-дългото за XXI век. Другото явление е свързано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противостоене.

Тогава Марс е най-близо до нашата планета и се вижда цяла нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стана ясно , че пожарите в Гърция са предизвикани. Има и задържани.Какви предсказания -измишльотини реди пред публиката.?
3
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
Астролога к'во прави там ? Той научна степен ли има ? Блещи само измишльотини. Това същото мога и аз да го говоря особено след 4-та бира.
2
3
 
11
 
! Отговори
сиктир астроложката преди 5 години
Това, което наблюдаваме в Гърция е умишлен палеж, тежко престъпление, и няма нищо общо с глупотевините, които незнайно защо медиите ти дават да дрънкаш в ефир. Който се връзва на астроложки докато гледа червената луна да вземе да скочи от някой висок етаж та да не пречи с ***.отщините си. Тъй му било писано от ретроградния Мдркурий, кво толкоз
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Облачно е, язък! Баце не може ли да направи нещо по въпроса?