Метрото – хранилище за бактерии, зарази...

Антибиотиците пък са на път да престанат да ги атакуват
2 авг 2018 14:45,
22
Метрото – хранилище за бактерии, зарази...
Снимка: Pixabay

Метрото е удобство за по-бързо придвиждане, но се оказва и доста опасен транспорт. Бактериите от дръжките, седалките и вратите на подземната железница могат да предизвикат световна суперепидемия, пише в. "Дейли мейл".

Причината е, че те са един невероятно голям източник на патогени. Така че от здравна гледна точка метрото е потенциална заплаха. Изданието цитира разработка на учени от Института "Ханс Ноел" в Германия и на техни колеги от университета в Хонконг, предава БТА.

Специалистите са на мнение, че влакчетата под земята си остават едно от най-опасните "хранилища" на патогени. Учените събрали материал от дланите на хората, които често се возят с метро.

След проведени изследвания, те открили невероятно количество бактерии, сред които са особено опасните за здравето на човека микроорганизми от вида Helicobacter pylory. Те обикновено са причина за стомашни възпаления.

Микробиолозите предполагат, че при наличието на такова голямо количество опасни бактерии, стремително мутиращи под въздействието на някои антибиотици, в скоро време антибактериалната терапия срещу инфекциите ще престане да действа.

Заради кръстосването на два различни вида бактерии имунитетът на тези микроорганизми към антибактериалните препарати нараства в пъти. А съвременната медицина все още няма лек срещу супербактериите от такъв "смесен" вид.

Един от съветите, за предпазване от бактерии, е след слизане от метрото, хората да ползват антибактериални мокри кърпички, които се оказват панацея в много случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човеците направиха метро, Господ им прати бактерии. Винаги е било така. От времето на Вавилонската кула.За да не се мислят за по-големи.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата с бутони на пешеходните светофари, която беше въведена е по добър преносител на каквото се сетите. Особено около болниците.
18
3
 
15
 
! Отговори
Див Селянин преди 5 години
Тези работи са проблем за мегаполисите. У наше село бактериите не важат, и да има някоя заблудена изяждам е със салатата после удрим един як чесън и един лют първак и легам да спа!
17
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Не зная, какъв е проблемът, като има толкоз бактерии, лелките с белината да чистят по-често??? Или май не е проблем на СЗО, ами на Метрополитен АД, и на неговата мениджърска политика... Аман вече. Отгоре на всичкото, тия кърпички, за които се говори като за панацея в края на статията, човек не може да си ги купи от метростанциите дори в София... Така че? Белината май, ще си остане най-доброто решение, и добрият стар антибактериален ***
16
2
 
12
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Ъ! Тия "модерни" светофари, които не светват зелено на пешеходеца, докато не натисне бутона, са чудо..за микробиолога. Един гражданин както си ходеше като 7 и 20 на цело, така благо се изсекна, след което си стисна носа да го изцеди и метнА клеста настрани. За лошо щастие баш преди светофара. Натисна бутона преди да се избърше в панталона. Сега разбрах защо на някои места тези уреди са изкъртени.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма тоалетни във влаковете и на гарите за да се измие човек.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този който е правил замерването не се е качвал на някой автобус около сточна гара или от едни небезизвестни линии където контрола няма и цвета на кожата е по особен.Там да замерят, басирам се че и бой ще намерят и ще има и за всички.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?!Антибактериалните кърпички убиват по повърхността чрез пресичане на липидите на бактериалните стени.Антибиотиците действат вътрешно, и главно са молекули с форма, която засяда в енергийните транспортери на клетките, и по този начин ги убива. Но те мутират и спират да се влияят от тези молекули.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ползвайте мокри кьрпалациеМАГ.
11
7
 
12
 
! Отговори
?! преди 5 години
Е как след като антибиотиците не работят, антибактериалните кърпички вършат работа? Нещо ви куца логиката
10
2
 
13
 
! Отговори
???? преди 5 години
То в устата Ви ако знаете колко има! :) Това някаква здравно-социално-научно-ограмотяваща новина ли е? Даже не я четох. То заглавието "казва" всичко. Нещо като "слънцето изгрява от изток" или още по-новинарското "Трите зодии, които са царе в леглото" :) На всичкото отгоре това са най-четените в днеска.бг.
9
3
 
15
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Каква марка трябва да са мокрите кърпички,уточнете .
8
4
 
24
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Метрото е толкова опасно колкото и всички други места събиране на хора. Макар и малък в сравнение с други градове все пак София съсредоточи половината от населението на България което си е много. В градския транспорт се допускат всички някой от които изключително зле изглеждащи като лична хигиена. С обществения транспорт към многобройните болници пътуват заразоносители от цялата страна. Положението е неспасяемо. При социализма имаше разсредоточаване чрез въведеното жителство. Сега има и мигранти
7
1
 
13
 
! Отговори
:):) преди 5 години
то цял институт не нужен за да го проумееш това
6
1
 
25
 
! Отговори
И ОЩЕ преди 5 години
освен бацили , вируси и т н моля следете и за друг вид опасности , бълхи , въшки и много разпространилите се напоследък дървеници . с дървениците шега не бива , много са гадни за унищожаване умират само при екстремни температури.потърпевша съм и затова споделям инфото .
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и дръжката на вратата на магазина е така, количката за стоки в хипермаркета, кошницата, касата...
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в ,,четворката" как беше ,,Другарю .моля ви се слезте ми от крака" или,,Станете ми от скута моля".Тъпчехме се толкова години като сардели ,сега ,,открихте топлата вода" за общественния транспорт.Метрото е прекрасно и удобно нещо.Хайде стига сте плашили.
3
4
 
21
 
! Отговори
Дядо Хю преди 5 години
Затворето го, щом е опасно. ГЕРБ го построиха това метро, сигурно са искали да ви уморят.И марката на антибактериалните кърпички не сте написали.
2
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Метрото е вредно за вашето здраве!Спасението е лично МПС!
1
6
 
33
 
! Отговори
1 преди 5 години
стига сте плашили простия народ