Вредите от наргилето се оказаха колкото и от цигарите

Учени развенчаха мита, че то е по-безопасно за пушене
12
Вредите от наргилето се оказаха колкото и от цигарите
Снимка: Булфото, архив

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че наргилето е толкова вредно за здравето, колкото пушенето на цигари, съобщи БТА като цитира Лента.

Още по темата
Специалистите констатирали, че един сеанс пушене на наргиле увеличава пулса с 16 удара в минута и повишава артериалното налягане.

Освен това употребата на наргиле увеличава втърдяването на артериите, смятано за един от главните рискови фактори за сърдечносъдови болести.

До тези заключения учените стигнали, след като извършили експеримент с 48 доброволци на възраст между 18 и 34 години. На участниците било предложено да пушат наргиле в разстояние на половин час. Учените следили сърдечния им ритъм, артериалното им налягане и нивото на никотина в кръвта им преди и след сеанса.

Специалистите смятат, че получените данни са съпоставими с наблюдаваните след пушене на цигари и че широко разпространеното виждане за по-малката вреда от пушенето на наргиле не отговаря на истината.

Те отбелязват, че тюнютът в наргилето съдържа изкуствени химични вещества, които могат да нанесат още по-големи вреди на здравето, и затова използването им при производството на цигари е забранено.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Cardiology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: наргилецигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
* преди 5 години
По 4-5 цигари на ден пазят от Паркинсон и Алцхаймер!Организма се справя с лекота с тях!Ако са повече вече са вредни!Всичко е доза,нищо повече!
10
0
 
7
 
! Отговори
'48 преди 5 години
Как тютюн за наргиле с 0 % никотин и 0 % катран е еднакво вредно с обикновените цигари???
9
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Всеки пушач знае че пушенето е вредно, но за да се откажеш се иска силна воля. Повечето хора (и всички пушачи) са със слаба воля.
8
0
 
4
 
! Отговори
'48 преди 5 години
До АнонименУмнико само ти си достатъчно *** за да не видиш как се мачка всякакъв бизнес свързан с търговия на тютюневи изделия алтернативни (бездимни цигари, ел. цигари, тютюн за наргиле и т.н.) за Булгартабак.И достатъчно *** да пишеш тъпотии. Естествено, че Шиши не е платил на учени от Сащ, пропагандата идва от медиите повечето негова собственост.Всеки ден по новините повтарят като папагали как наргилетата са 100 пъти по-вредни от цигарите, на което само "умници" като тебе могат да повярват
7
0
 
10
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Помня, имаше един депутат "Вальо Ротманса" , той беше и главен дистрибутор на булгартабак, та той даже прокара и някакви закони против заместителите на цигарите, след което беше наказан за лобизъм.
6
2
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
За какви бради говориш бе?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ония с наргилетата и брадите не доживяват дълбока старост,кое не им е ясно на гринговците.
4
6
 
5
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Fake news!!!Преди седмица по радиото в Лос Анджелос слушах за електронните цигари, там шефа на една от лабораторийте каза че никой досега не е правил подробни изследвания за ефекта от тях, но потвърди че са много по-безвредни от нормалните цигари. Тук в щатите 90% от пушачите минаха на Е-цигари, а в Бг-то лобито на Булгартабак държи хората в пълно затъмнение, затова България е на второ място в света по брой на пушачите и на първо място по смъртност.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48Ти май не можеш да усмисляш писан текст. Хората са ти го написали дори в заглавието и двете са вредни. Никой не писал, че цигарите са по-полезни от наргилетата, с които се тровят децата и кифлите. А идеята как пеевски ще плаща на американски учени, за да промотира продукцията на вече на 90% унищожения от него Булгартабак е просто смешна
2
5
 
6
 
! Отговори
'48 преди 5 години
Пропагандата на Шиши продължава.Добре разбрахме, че цигарите са полезни а всяка алтернатива е супер вредна!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакво значение дали са еднакво или различно ,вредни вредни са и толкоз. Пушете лула британските учени все още не са установили колкото вредно е пушенето на лула Шерлок Хомс е пушил лулата на мира.