Захар, бонбони, пасти... Можем ли да живеем без сладко?

Глюкозата е енергия за клетките, тя е много необходима
23 авг 2018 23:00, Екип на Tialoto.bg
18
Захар, бонбони, пасти... Можем ли да живеем без сладко?
Pixabay

Всеки любител на сладкото знае от първа ръка колко е трудно да спре да си купува шоколад или колко е тежко да минеш през пекарна, откъдето идва аромата на прясно изпечени кроасани, и да удържиш на изкушението. Как да се научим да живеем без захар, живеейки в хармония със себе си, без никакви желания за сладкиши? 

Разбира се, отказването от захар напълно е равносилно на подписване на договор, пише psychologies. Без него няма начин. Глюкозата е основната енергия за клетките, тя е необходима, като въздух и вода. Без нея изпадаме в депресия, плачем без причина, чувстваме се вяли, животът не ни носи радост.
 
Но вместо да приемаме глюкоза от полезни продукти като зеленчуци, плодове, зърнени храни, ние нападаме сладкиши, газирани напитки. Избираме това, което ни дава незабавно удоволствие. В резултат на това ни очаква излишно тегло, загуба на енергия, проблеми с кожата. Картината не вдъхва оптимизъм.
 
Търсим причината
 
Желанието за сладко има много причини, психологически и физиологични.
Особено силно искаме сладко, когато изпитваме стрес - криза в отношенията, работата не върви добре. Влияние върху апетита за сладко оказва и физическо натоварване, като тук е на двата полюса - прекалено много или недостатъчно. Сладките компенсират скуката, недоволството, емоционалното прегаряне.
 
Използвайте вода
 
Силната жажда е като чувство на глад. Подобна е ситуацията и при захарните изделия. Искате бонбони - пийте чаша вода. Трябва да помогне. Но знайте мярката - излишъкът от течност може да доведе до обратния ефект, причинявайки глад за сладко.
 
Напомняне за миналото
 
Ако знаете, че ароматите предизвикват спомени от миналото, трябва да разберете тази точка. Понякога продуктите се асоциират с нещо приятно от детството, юношеството, някои много значими периоди в живота. И тогава е изключително трудно да се устои. Като алтернатива можете да намерите по-здравословна версия на любимото ви ястие.
 
Сезонно настроение
 
Забелязали ли сте, че през пролетта бързо възстановяваме диетата към по-лека версия? Листни салати, много зеленчуци и плодове. Общото емоционално възстановяване се изплаща. Ние напълно забравяме за сладкиши. Но с началото на есента всичко се връща на своето място: депресия, сънливост, неустоимо желание за нещо захарно.
 
Хормонални колебания
 
Необичайни хранителни навици се наблюдават при много жени по време на менструация, бременност или менопауза. За всичко това е виновно нестабилното ниво на мъжките и женските полови хормони - тестостерон и естроген.
 
Търсим решение
 
Откъде се получава захарта? Това е много просто. Природната захар е в зеленчуците, плодовете и зърнените култури. Тя е много по-лека и по-полезна от рафинираната, дава необходимия енергиен резерв за дълго време, комбинира се с други хранителни вещества, витамини и минерали, полезни киселини и фибри.
 
Основната трудност за онези, които се осмеляват да изоставят сладкото, е да се научат да правят разлика между захар в здравословната храна. И тук е добре да се опитате да "почистите" палитрата си. На първо място рецепторите няма да възприемат естествената глюкоза, но постепенно, когато тялото се отърве от излишъка, ще почувствате различен вкус на храната. И е възможно те да изглеждат по-сладки от любимите ти бонбони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Това е реакция на тялото и ума, за нещата, който не ни стигат. Ние сме зависими от захарта и ми става лошо всеки път, когато чуя "Аз приемам 0 грама Захара, употребявам смао обезмаслено мляко, ям само зелено неща и пилешко". Момичета, а и момчета вече, гладуват от 12 годишна възраст. Те израстват с идеята, че да си замаяност от глас е нормално, стига да фигурата на известни за деня актьор.Защо скачаме от едната в другата крайостров, не зная, но искам да чуя "учените" какво предлагат.
7
0
 
4
 
! Отговори
12345 преди 5 години
До 7Много жестока грешка. Преди правих нещо подобно - ям по много, а за компенсация, тренирах повече. За съжаление, в един момент, ще се наложи да почнеш работа, университет и прочие и няма, да можеш да тренираш така интензивно, не и ако искаш да си пълноценен в други области от живота со.. Ще си кажеш: - Ок, спирам да ям толкова и готова. - но организма ти не мисли така и става едно шоково изпълнение, което може да доведе и сериозни последици
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Физкултура трябва, пък тогава може и захар. 3-4 пъти седмично в басейна по километър и яж квото искаш.
5
6
 
16
 
! Отговори
Лесен Отговор преди 5 години
Не можем без захар, не можем без ракия.Само да добавя,не можем и без жени, въпреки че ни пречат.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми като са купували 1 кг захар в годината -по цял ден са подсмърчали за било и небило. Хахахаха
3
9
 
18
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
"Без нея изпадаме в депресия, плачем без причина, чувстваме се вяли, животът не ни носи радост."- това ми звучи на стадий на нарко-зависимост. Не случайно много учени смятат захарта опасна толкова, колкото тежките наркотици.
2
5
 
25
 
! Отговори
Абе сладко...... преди 5 години
А отговора е НЕ! Не можем да живеем без сладко защото то е необходимо за производството на ракията.
1
5
 
19
 
! Отговори
Абе сладко...... преди 5 години
Истинския въпрос е можем ли да живеем без ракия?