Качвате килограми? Дали пък не е от лошия сън

Дори една нощ недоспиване водила до затлъстяване
15
Качвате килограми? Дали пък не е от лошия сън
Снимка: Pixabay

Лошият сън отслабва организма и увеличава риска от затлъстяване, съобщи БТА като се позова на в. "Индипендънт".

Шведски учени изследваха как работата на смени, смяната на часови пояси и умората се отразяват на здравето. Те твърдят, че дори една нощ недоспиване отключва гени в мастната тъкан, които увеличават способността на тялото да натрупва тлъстини и са свързани с диабет тип 2.

Обратният ефект се появява в мускулната тъкан, защото протеините, които ги изграждат, започват да се разпадат на по-прости форми. Това може да е адаптация, помагаща на тялото да съхрани мастните натрупвания, които изгражда.

"Открихме доказателства, че това може да е свързано с промени в биологичния часовник, който регулира 24-часовия ритъм, определящ как тези ключови тъкани използват метаболитното гориво и реагират на стимули" - обясни ръководителят на екипа д-р Джонатан Седернес от университета в Упсала.

Предишните изследвания само установиха връзка между загубата на мускулна маса, диабет и напълняване у работещите на смени, но не можаха да изключат дали за това не допринасят фактори от начина на живот, например лошо хранене или обездвижване.

Шведските учени откриха доказателства, че прекъсването на цикъла на съня може пряко да се отрази върху метаболитните процеси и да предизвика трайни рискове за здравето.

Учените са работили с 15 здрави доброволци, като са изследвали показателите им след нормален сън и след нощ, в която е трябвало да будуват, подобно на нощна смяна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: теглосъншведски учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
Херцог Трън преди 5 години
Камелия Цветанова има лош дъх!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно завода е нейн и не търпи 50-55 килограми ви жени, а 120 килограма ви. Ако това е така, това е дискриминация спрямо останалите жени. Анорексички ли да станат!? Тази пълно куку защо не ходи да се прегледа. Мъжа и не и пуска явно, защото си има друга жена любовница и тя си го изкарва на колегите си.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колегите и защо не и се подиграват на не и те!?Явно не могат да и паднат на просташкото проявление. Считат я за много проста и ***. И не им се занимава с нея.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази защо така се подиграва с колегите си? Защо не и потърсят сметка за това? Как ще коментира нечия визия и ще злепоставя колегите си пред хората. Тази няма акъл за пет стотинки за възпитание и дума не може да става на въпрос. Първите седем години майка и ги е проспала или не е била част от живота и. Някакви дърт лелички избиват комплексите си върху по-младите от тях и си мислят, че това ще им е простено. Тя притеснява нарочно колегите си. С подигравки и злобни е, бавки.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще обсъжда нечия визия, кой и е позволил? Дали ли са и разрешение за това!?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това къде една си работи, но постоянно "виж как си надебеляла" постоянно и се цикли на главата. А тя не е повече от 55 килограма. Назначават друга жена 120 килограма и пишат в смяна постоянно с жената, която има претенции към килограмите на другата жена. Тя отиде да работи с други колеги. А онази с голямата торба с претенции я оставиха със 120 килограмивата жена. Когато си го търсиш си го намираш!!! Просто я побъркала, понеже освен че е с претенции и с голяма уста. Побъркаха я!Заслужава си го.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изследвали 15 човека. Несериозно изследване.
7
1
 
18
 
! Отговори
Никога повече преди 5 години
Четири години давах нощни смени... Когато напуснах се преродих... Едно от най вредните неща... Предпочитам да не работя постоянна работа, отколкото да си прецаквам здравето...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гърба на едната твоя позната вдигат самочувствието на останалите. Тя защо ги търпи, а не ги постави на мястото им? Хората са пълни с комплекси. Тя така ще се разболее от тяхното черногледството и комплекси.
5
1
 
3
 
! Отговори
Фелшер преди 5 години
До АнонименЕдно е недоспиване, друго е лош сън като при апнея.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И авторката така зависи кой и се привижда че е качил кила. Според мен са илюминатите или плод на нейното болно съзнание и изкривено виждане за нещата и хората.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В завода където работят мои познати, едната е 120 кила, другата 50-55 кила. Постоянно и казват, че ужасно дебела, а другата къде е 120 килограма я черпят с торта и боза. Някои хора са с болно съзнание и неуместна гледна точка. Нищо нормално и вярно няма при тях!!!
2
5
 
5
 
! Отговори
Хахахах преди 5 години
аман от *** учени помня само добрите не лошите и не качвам килограми
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корема ми е слепен за гърба работя на смени и ям през целия ден.