Бенджамин Франклин – баща на САЩ, баща и на въртенето на часовника

Сатирично есе на политика е в основата на постоянната смяна на времето
Обновена: 2 сеп 2018 22:46 | 2 сеп 2018 20:30, Боряна Павлова
58
Бенджамин Франклин – баща на САЩ, баща и на въртенето на часовника
Снимка: Visualhunt

Тъй като французите трудно ставали рано сутрин, през 1784 година американският политик Бенджамин Франклин пише сатирично есе за това колко много свещи и пари можели да се икономисат, ако се въведе смяна на времето, която да кара хората да стават по-рано.

Още по темата

За целта Франклин предлага да се въведе данък върху щорите, да се намали производството на свещи и населението да бъде събуждано сутрин с топовни гърмежи, пише "Deutsche Welle".

78-годишният Франклин, който е един от Бащите-основатели на САЩ, по онова време живеел в Париж.

В своето сатирично есе за „Журнал дьо Пари“ известният с пестеливостта си Франклин пише за икономиите на осветление в домакинствата, които биха могли да се реализират благодарение на една промяна на часовото време. Самият той обичал да играе шах до зори, така че много рядко ставал от леглото преди обяд.

Под заглавие „Икономически проект за намаляване на разходите за осветление“ той описва как един път случайно се събудил в 6 часа сутринта, само защото щорите не били спуснати. За свое голямо учудване открил, че "слънцето грее още от съвсем ранни зори".

Като истински учен Франклин изчислил, че ако бъде променено часовото време, парижките домакинства могат да икономисват милиони килограми восък за свещи и газ за лампи.

Парижаните обаче посрещнали с присмех съветите на Франклин и неговите предложения потънали в забрава.
Повече от сто години по-късно двама учени, независимо един от друг, предлагат сезонна промяна на часовото време. През 1895 година новозеландският изследовател на насекомите и астроном Джордж Върнън Хъдсън, а през 1907 и британският откривател Уилям Уилет пишат по този въпрос.

В произведението си "За пилеенето на дневната светлина" Уилет предлага през лятото стрелките на часовниците да бъдат премествани с 80 минути напред, за да се пестят разходи за осветление.
Стрелките на часовниците трябвало да бъдат местени в четири последователни неделни дни през април с по 20 минути напред. И по същия начин да бъдат връщани назад през септември.

Шегата се превръща в реалност

Въодушевен от идеята всъщност бил само Уинстън Чърчил, но лятното часово време така и не се наложило във Великобритания. Чак когато Германия и Австро-Унгария въвеждат лятно часово време през 1916 година по време на Първата световна война, техните противници на фронта Великобритания и Франция, както и някои други европейски държави ги последват. През 1919 година, след загубата на войната, Германия отменя лятното часово време.

Протестиращите селяни във Франция успяват да наложат исканията си и така лятното часово време е отменено и там през 1922 година, но е въведено отново само година по-късно - през 1923. Единствена Великобритания държи твърдо на лятното часово време. В началото на Втората световна война Берлин си спомня за лятното часово време и го въвежда през 1940 година. Промяната влиза в сила и в окупираните територии. След края на войната много държави се разделят с лятното време. Ежегодното местене на стрелките на часовниците е отменено след основаването на двете германски държави през 1949 година.

Ситуацията в родината на Бенджамин Франклин е много по-сложна. Още по времето на Първата световна война САЩ въвеждат лятното часово време. До 1966 година обаче няма единен федерален закон и отделните щати въвеждат или отменят лятното часово време на местно равнище, което води до огромен хаос.

Европейската бъркотия

В годините на европейското икономическо чудо никой не говори за пестене на енергия. Едва след петролната криза от 1973 година европейците си спомнят за лятното часово време.

То бива въведено през 1976 година във Франция. След известно време нейният пример е последван и от други държави на Европейската общност. ФРГ обаче се колебае, защото не иска да задълбочава разделението и чрез различни времеви зони. През 1979 год. ГДР поднася изненада и обявява въвеждането на лятно часово време от следващата година. От 1980 година то влиза в сила и в двете германски държави. Много съседни държави следват техния пример. Разпоредбите за лятното време са уеднаквени през 1996 година и оттогава са в сила за всички страни-членки на ЕС, с изключение на отвъдокеанските им владения.

След изненадващо ясния вот от общоевропейското онлайн-допитване ЕК иска да отмени ежегодните смени на часовото време.

Ако беше жив, Бенджамин Франклин навярно би бил безкрайно щастлив да знае колко вълнения е предизвикал с едно безобидно сатирично есе.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коментарите както винаги балканска трагедия..
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 48

Няма абсолютно никакво значение...
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 37

НЯМА 51-и ЩАТ! Хавай е щат (и влиза в 50те американски щата) , но Пуерто Рико и подобни нему острово не са, защото нямат право на глас в конгреса. Бенджамин Франклин е от една от най-значимите исторически фигури за създаването на САЩ. Никъде няма написано правило, че на банкнотите, трябва да имат президенти на на тях. 10 доларовата банкнота също не е с лика на "президент". Не бъди толкова рязък, че ставаш за посмешище.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
43 - Виж, не си длъжен да лягаш и ставаш по часовник.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 48
ЦРедноц е, да правим каквото ни е удобно :)
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лятното наистина е по-подходящо за нас - даже не в 5, а в 4:30 ще се съмва. Ние сме и най-крайната граница на часовият ни пояс. Иначе за самата отмяна на сменянето от зимно на лятно и обратно определено я одобрявам.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А защо лятното часово време. Редно е да сме по астрономическо.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако даваш глупави идеи, значи си глyпaк, но още по-големи глyпaци са тези, които ги прилагат на практика. А можеше просто да си сменят работното време.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
".Самият той обичал да играе шах до зори, така че много рядко ставал от леглото преди обяд."
Каква ирония. И тази идея идва от човек, за когото няма никакво значение кога започва денят. Но в Париж могат да ти дойдат всякакви идеи, особено ако намаш друга работа.
42
0
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 5 месеца
Е да де, ама 83% от тези 4 млн. са гласували да си останем с лятното часово време.
Аз гласувах по същия начин.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бен .....Циркон... Авангард ,...Ратник ... Казах !
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слушах вчера една двойка да коментира този въпрос. Странно, но повечето хора мислят, че лятното време е астрономическото. Но уви. Сигурен съм, че всичките тези 4 милиона европейци са били също толкова не наясно. Е сега като махнат лятното време през лятото ще става светло в 5 часа и ще се стъмва в 9 (вместо в 10). Много умно да махнем лятното време. Няма що. Сега се си спим на светло и ще седим на тъмно вечер лятото. Да ви е честито.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САЩ са били съюзници с Русия в две световни войни. И днес са се съюзили в пореден опит да унищожат европейската цивилизация.
38
5
 
2
 
! Отговори
Бен преди 5 месеца
Ето американците имат огромен принос към световния прогрес,а ди вите азиатци от сибирските степи какво са измислили освен водката и руската рулетка,нищо.Затова всички путинофили тук веднага да замълчат и да се скрият в землянките си.Казах.
37
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
Даже комисарската водка от 200 гр.,давана преди атака, е от САЩ. Генералските и маршалски КАЛПАЦИ също са от САЩ.
36
5
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 5 месеца
До Анонимен--29;
САЩ спасяват от глад руснаците 3 пъти. 1892 г. 1922 г. и през ВСВ Те спасяват от гладна смърт 10,4 милона руснаци. През ВСВ освен ОРЪЖИЕ и ТЕХНИКА те хранеха и обличаха руската армия. Има руски филми; САЩ спасиха СССР но къде е нашата благодарност? Иване неблагодарен си. и др.
35
2
 
0
 
! Отговори
Мисля,че преди 5 месеца
Мисля ,че се касае за отмяна на лятното часово време няма ли да пояснят да няма две мнения по въпроса.
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не е бил президент защо ликът му е на банкнотите? И второ, има 51ви щат, острови, дали Хавай или други,сега не съм сигурен,че взех две бири отгоре днес.Хайде легайте да спите че утре е Понеделник и седмицата започва отначало,божичко!
33
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Часовникът само с един час се сменя, а денят се променя от 9 до 15 часа продължителност. Зимата ще се става 1 час по-рано, ако остане лятното часово време. В тъмнината, студа и снега. Питали 8 милиона най-големи евроидиоти онлайн, най-големите интернет зомбита и фейсбукарчета. Глупост и лудост е да се пита простия интернет трол и потребител из фалшиви интернет анкети.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е луд, който дава баницата ... а чакай ... объркъх гу.