Бенджамин Франклин – баща на САЩ, баща и на въртенето на часовника

Сатирично есе на политика е в основата на постоянната смяна на времето
Обновена: 2 сеп 2018 22:46 | 2 сеп 2018 20:30,
58
Бенджамин Франклин – баща на САЩ, баща и на въртенето на часовника
Снимка: Visualhunt

Тъй като французите трудно ставали рано сутрин, през 1784 година американският политик Бенджамин Франклин пише сатирично есе за това колко много свещи и пари можели да се икономисат, ако се въведе смяна на времето, която да кара хората да стават по-рано.

Още по темата

За целта Франклин предлага да се въведе данък върху щорите, да се намали производството на свещи и населението да бъде събуждано сутрин с топовни гърмежи, пише "Deutsche Welle".

78-годишният Франклин, който е един от Бащите-основатели на САЩ, по онова време живеел в Париж.

В своето сатирично есе за „Журнал дьо Пари“ известният с пестеливостта си Франклин пише за икономиите на осветление в домакинствата, които биха могли да се реализират благодарение на една промяна на часовото време. Самият той обичал да играе шах до зори, така че много рядко ставал от леглото преди обяд.

Под заглавие „Икономически проект за намаляване на разходите за осветление“ той описва как един път случайно се събудил в 6 часа сутринта, само защото щорите не били спуснати. За свое голямо учудване открил, че "слънцето грее още от съвсем ранни зори".

Като истински учен Франклин изчислил, че ако бъде променено часовото време, парижките домакинства могат да икономисват милиони килограми восък за свещи и газ за лампи.

Парижаните обаче посрещнали с присмех съветите на Франклин и неговите предложения потънали в забрава.
Повече от сто години по-късно двама учени, независимо един от друг, предлагат сезонна промяна на часовото време. През 1895 година новозеландският изследовател на насекомите и астроном Джордж Върнън Хъдсън, а през 1907 и британският откривател Уилям Уилет пишат по този въпрос.

В произведението си "За пилеенето на дневната светлина" Уилет предлага през лятото стрелките на часовниците да бъдат премествани с 80 минути напред, за да се пестят разходи за осветление.
Стрелките на часовниците трябвало да бъдат местени в четири последователни неделни дни през април с по 20 минути напред. И по същия начин да бъдат връщани назад през септември.

Шегата се превръща в реалност

Въодушевен от идеята всъщност бил само Уинстън Чърчил, но лятното часово време така и не се наложило във Великобритания. Чак когато Германия и Австро-Унгария въвеждат лятно часово време през 1916 година по време на Първата световна война, техните противници на фронта Великобритания и Франция, както и някои други европейски държави ги последват. През 1919 година, след загубата на войната, Германия отменя лятното часово време.

Протестиращите селяни във Франция успяват да наложат исканията си и така лятното часово време е отменено и там през 1922 година, но е въведено отново само година по-късно - през 1923. Единствена Великобритания държи твърдо на лятното часово време. В началото на Втората световна война Берлин си спомня за лятното часово време и го въвежда през 1940 година. Промяната влиза в сила и в окупираните територии. След края на войната много държави се разделят с лятното време. Ежегодното местене на стрелките на часовниците е отменено след основаването на двете германски държави през 1949 година.

Ситуацията в родината на Бенджамин Франклин е много по-сложна. Още по времето на Първата световна война САЩ въвеждат лятното часово време. До 1966 година обаче няма единен федерален закон и отделните щати въвеждат или отменят лятното часово време на местно равнище, което води до огромен хаос.

Европейската бъркотия

В годините на европейското икономическо чудо никой не говори за пестене на енергия. Едва след петролната криза от 1973 година европейците си спомнят за лятното часово време.

То бива въведено през 1976 година във Франция. След известно време нейният пример е последван и от други държави на Европейската общност. ФРГ обаче се колебае, защото не иска да задълбочава разделението и чрез различни времеви зони. През 1979 год. ГДР поднася изненада и обявява въвеждането на лятно часово време от следващата година. От 1980 година то влиза в сила и в двете германски държави. Много съседни държави следват техния пример. Разпоредбите за лятното време са уеднаквени през 1996 година и оттогава са в сила за всички страни-членки на ЕС, с изключение на отвъдокеанските им владения.

След изненадващо ясния вот от общоевропейското онлайн-допитване ЕК иска да отмени ежегодните смени на часовото време.

Ако беше жив, Бенджамин Франклин навярно би бил безкрайно щастлив да знае колко вълнения е предизвикал с едно безобидно сатирично есе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31И пич, нас това, какво ни интересува ? Бил си от село, купил си си апартамент. Хората си купиха жилищни комплекси и острови, нищо че са от село :D
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Стига писа глупости, моля те :)
26
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завърших инженерна специалност, бакалавърска степен (магистратурата- 1,5 години е загуба на време) На 23 годишна възраст се ожених, купих апартамент (без заем), после станах баща. Жена ми имаше детероден проблем, за който изсипах една камара пари за лечение в частна клиника в София. Макар че работя, съм съсобственик на фирма оперищата в национален мащаб. Печеля допълнително от втори апартамент, който давам под наем. А най-интересното е, че идвам от село в града и съм започнал не от, а под нулата
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв тормоз за тялото е смяната на времето, тикве ници? Един полет със самолет не е ли същото? Ненормалници ....
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са сбирщина дивациАбе, не знам, но тая сбирщина диваци е пращала кораби с жито на гладуващите иванушки.Я потърси картината на Айвазовски Раздача продовольствия, където руската тройка с развято звездно знаме пристига в гладуващо руско село.При това Айвазовски не е западник, а стандартен руски империалист.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БенНомер 2 не чете. Да се помъчи с очите си и ще види "един от бащите", но този се знае като "свободен масон", защо ли е на 100 доларовата бакнота и то новата с нишка от камбани, които звънят последния час на скритато съобщение потоп и изтрелване на атомна бомба!
22
0
 
2
 
! Отговори
Бен преди 5 години
Номер 2 казва, че е бил президент.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Зона 51 на ЦРУ го смята цялата нация 51-щат. Там никой не може да премине иначе САЩ разстрелва невинните граждани по "хуманно демократичен" начин!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БенНикой не казва, че е бил президент!
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до :(И какво постигна със "заложбите" си ?
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Aaaa ... 52-я щат, бил Европа ... ок. Ама кой е 51-вия щат?Зашото САЩ има 50 щата, не 51.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм разбирал нуждата от смяната на часовото време.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам предложение ! Защо вместо да прецакваме графика на цялото човечество, не оставим фирмите, който искат, да си изменят работното време, м ?
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смяната на времето е вредно за сърцето. Нищо чудно, че милиони хора страдат от сърдечни болести заради един луд! Франклин е бил гей и луд и невероятно алчен и скръндзъв масон
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ имат седем бащи и нито една майка. А турците от векове се опитват да постигнат мъжко зачатие.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз Франклин да не е случайно габровец?Е *** скрънзливия човек. Той си е бил *** да не с е р е.... не е бил изобщо умен, един крадец и мошенник. Тези идеи и ги е крадял и ги е преписал на свое име. Той е бил просто един шебек маниполатор. Убиец. Знаете ли, че точно заради болната идея на тоз масон колко милиона хора страдат именно заради смяна на времето. Това е огромен стрес за тялото. Но алчният масон едва ли е бил толкова умен за да го знае
12
2
 
4
 
! Отговори
Бен преди 5 години
Бенджамин Франклин никога не е бил президент на САЩ. Май ти си масово неграмотен.
11
3
 
2
 
! Отговори
православие преди 5 години
събират да се сътват за ,,въртенето на часовника,, в правилна посока не по ,,часовника ви,,
10
4
 
10
 
! Отговори
Историк-професор преди 5 години
На краварите , нищо им не е като хората ! Сбирщина от примитивни диваци , дори така наречения им "баща" е бил посмешище във тогавашния , все още чист от арабски пришълци Париж :"Парижаните обаче посрещнали с присмех съветите на Франклин "Изобщо , най-гну.сната *** на света , събрана на едно място да плячкосва, краде и убива - резултата е унищоженото коренно население ! Няма по-кръвожадна *** !
9
2
 
3
 
! Отговори
гнусни педераси преди 5 години
англииски а! от 1000 години все буломачи правите