Звездите говорят: Всеки трети българин вярва на зодии и хороскопи

Според 35% знак на късмет е да намериш стотинка
Обновена: 8 сеп 2018 20:15 | 8 сеп 2018 20:10, Веселина Йорданова
67
Звездите говорят: Всеки трети българин вярва на зодии и хороскопи
Снимка: flickr

Всеки 3-и българин вярва на зодии и хороскопи, всеки 4-и - на гадаене на кафе, всеки 5-и - на гледане на ръка и на карти. 39% се доверяват на сънища. Това показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Данните показват, че жените значително повече се доверяват на астралните знаци и прогнозите за представителите им - в проучването те са 48%, докато при мъжете този дял е почти 4 пъти по-малък - 13% вярват на зодии, 11% на хороскопи. Тази е и най-съществената динамика при прочита на демографските характеристики на анкетираните по темата.

Близо 40% сред висшистите също вярват в зодиите. Но мнозинството - близо две трети от сънародниците ни, не споделят тези увлечения.

Според психоложката Ани Владимирова предоверяването на хороскопи, зодии и различни гадания е знак за криза и повишена тревожност. По думите й търсенето на решение на житейска ситуация в хороскоп е вид отказ от авторство на собствения си живот. Психоложката обяснява доминацията на жените в групата на доверяващите се на хороскопи с по-голямата им емоционалност.

Една четвърт от попитаните вярват, че от зодията, към която принадлежиш, зависи и съвместимостта ти с интимен партньор или приятел - 28% са убедените в това. Тук съотношението жени - мъже е 4:1 в полза на жените (44:11%), показват данните.

То се запазва и в доверието към хороскопите - всеки трети им вярва, като в тази група жените доминират - 45%, докато мъжете са едва 11%.

35% от попитаните от “Тренд” споделят, че четат своя хороскоп, независимо дали му вярват, или не.

Малко над половината от жените посочват, че четат хороскопа си, докато делът на мъжете е едва 16%. На въпрос колко често 18% посочват, че го правят всеки ден, 36% - няколко пъти седмично, а 19% - веднъж седмично. Всеки 4-и го прави няколко пъти или един път в месеца.

Сред доверяващите се на хороскопите малко под половината споделят, че са действали в зависимост от написаното в тях, а 43% - не. Всяка втора сред жените в тази група се е съобразявала с предписаното в хороскопа си.

Една четвърт от българите вярват в гаданията на кафе, всеки 5-и - в гледането на ръка и на карти. И при трите групи съотношението 4:1 в полза на жените се запазва, показват данните.

Знак за късмет е да намериш стотинка, твърдят 35% от попитаните срещу 53% на обратното мнение. Така смятат всеки 4-и сред мъжете (23%) и почти всяка втора от жените (45%).

Обратното - лош късмет носи, ако младоженецът види булката преди сватбата (28%), ако отвориш чадър в затворено помещение (10%) или ако ходиш под стълба (10%). Над 2/3 общо за трите опции не споделят тези суеверия.

На респондентите беше зададен въпрос, свързан с тълкуването на сънища. 39% от хората вярват, че сънищата могат да бъдат тълкувани и да бъдат пророчески, а близо половината - не. Малко под две трети от българките вярват в тълкуването на сънища, докато при мъжете този дял е едва 17%.

Всеки 5-и проверява в съновник какво означава видяното насън. Делът при жените е отново значително по-голям в сравнение с този при мъжете – 32:7%.

Данните са от редовното национално представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на нагласите на българите към зодии, хороскопи и тълкуване на сънища. Проучването е реализирано в периода между 1 и 10 август 2018 г. сред 1006 пълнолетни българи.
 


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво е наука ?

2+2=4

Докажете го .
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е хубаво, че не съм от тези 3ти и да вярвам на изкуфели лелки, чудещи се как да изкараъ някой лев пъ списания и вестници, а сшед това и пт заблудените хора които ще им се обадят за "повече информация"
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък не вярвам на зодии, не и на тези традиционните. Те даже на 80% не са верни. Единствено съм забелязал, че характеристиките на зодиите по китайският хороскоп, са много точни, но и там "предсказанията" за предстоящата година издишат...

Това, което обаче е 100% вярно е, че когато тръгнеш някъде да излизаш, и си забравил нещо и се върнеш - 100% след това не ти върви! Просто това "връщане" което правиш, e вид предупреждение на подсъзнанието може би- да не тръгваш, защото няма да ти върви... )
43
2
 
1
 
! Отговори
52375 преди 5 месеца
Меки са думите на психоложката. не просто повишена тревожност, а пълното отчаяние тласкат българина към мистиката. Все пак става дума за българите - с вроденото си чувство за реализъм и тоен усет за истината и измамата. Изпелени хора с разбита съдба - това е резултатът от отказа от социализъм.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Астрологията е древна "наука" с която са забавлявали кралските особи и други подобни. Няма нищо общо с науката. Престанете да си мислите, че древните са знаели повече за света и космоса от нас... смешно е. Меко казано.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това показва нивото на образователната ни система...
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 42435

Луната не влияе на водата защото е вода... то бива да сте глупави ама... и не астрологията няма нищо общо с астрономията. Астрологията е псевдонаука която е подлагана на тестове многократно и винаги се е проваляла.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 48

Да те са други шматки.. вярват в богове и други литературни герои от старти книги...
38
2
 
2
 
! Отговори
Арсений преди 5 месеца
Още малко да поогладнеем и вярващите ще станат 2/3!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СЛАВА БОГУ, ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ 2/3 ОТ БЪЛГАРИТЕ СА НОРМАЛНИ ХОРА.
36
3
 
4
 
! Отговори
ОтСиднейАв$тралияя преди 5 месеца
на всеки трети българин звездите му говорят
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е направо трагично, ако е вярно разбира се.
34
2
 
3
 
! Отговори
42435 преди 5 месеца
...за така нареклата се Алена и дума да не става..не излъчва никакво доверие или одухотвореност.същинска продавачка от женския пазар..
Ама и тя няма връзка със зодии и планети..планетите са с сътворени от Бог..така че те са част от неговата промисъл..
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно така V, астролозите и хороскопите сс отречени от Господа като езически И в никой случай не бива да се занимаваме с такива неща, за да не си навлечем Божия гняв!
32
6
 
3
 
! Отговори
v преди 5 месеца
Не вярвайте на хороскопи, това са езически измислици, планетите и звездите не определят живота ни, не ни дават успех в бизнеса и семейството. Грях е да се вярва в тях, против първата Божия заповед, "да нямаш други Богове освен мене. Живота си го определяте вие и Бог. Жалко е, че навсякъде такива като Алена печелят милиони, а никой не е сколасал от зодии. Ама нали е лесно и не иска усилие, а истината иска усилие и работа над себе си.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 42435
Забрави да пишеш за цикъла и Луната! :))))))))))))))))))
30
10
 
5
 
! Отговори
42435 преди 5 месеца
Зодии и хороскопи...астрологията е свързана с астрономията..И след като луната влияе на водата т.е. на приливите и отливите..естествено ,че планетите влияят върху човека..твърдо съм убедена в това..а може и да е от зодията ми..стрелец..,--,))
.
29
4
 
5
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 5 месеца
Аз вярвам в монархиите, царствата и кралствата!

Слава на Исус! Краля на кралете!!!
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Математика също не е точна наука, но ни набиват от 1 клас че е. Всичко е въпрос на учене , набиване и внедряване.
Ако от 1 клас учиш астрология или медитация ...Ще можеш неща, които не подозираш. Въпрос на световния ред, какво искат те...Ти да можеш. Очевидно да се мислиш за голям математик и да смяташ 1/0 = 0 :))
27
6
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 месеца
Космоса и планетите не ни влияят това е ясно. Твърде нищожни сме. Ако погледнем на зодиите под друг ъгъл, примерно кога жената е бременна и кога е родила. Ако бременност е през студени, депресарски месеци. Тя (майката) ще е по-тъжна и депресирана, а това ще повлияе на плода. (научно доказано). Това е причината зодиите да имат някаква тежест. Хороскопите обаче са пълна глупост ...