Звездите говорят: Всеки трети българин вярва на зодии и хороскопи

Според 35% знак на късмет е да намериш стотинка
Обновена: 8 сеп 2018 20:15 | 8 сеп 2018 20:10, Веселина Йорданова
67
Звездите говорят: Всеки трети българин вярва на зодии и хороскопи
Снимка: flickr

Всеки 3-и българин вярва на зодии и хороскопи, всеки 4-и - на гадаене на кафе, всеки 5-и - на гледане на ръка и на карти. 39% се доверяват на сънища. Това показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Данните показват, че жените значително повече се доверяват на астралните знаци и прогнозите за представителите им - в проучването те са 48%, докато при мъжете този дял е почти 4 пъти по-малък - 13% вярват на зодии, 11% на хороскопи. Тази е и най-съществената динамика при прочита на демографските характеристики на анкетираните по темата.

Близо 40% сред висшистите също вярват в зодиите. Но мнозинството - близо две трети от сънародниците ни, не споделят тези увлечения.

Според психоложката Ани Владимирова предоверяването на хороскопи, зодии и различни гадания е знак за криза и повишена тревожност. По думите й търсенето на решение на житейска ситуация в хороскоп е вид отказ от авторство на собствения си живот. Психоложката обяснява доминацията на жените в групата на доверяващите се на хороскопи с по-голямата им емоционалност.

Една четвърт от попитаните вярват, че от зодията, към която принадлежиш, зависи и съвместимостта ти с интимен партньор или приятел - 28% са убедените в това. Тук съотношението жени - мъже е 4:1 в полза на жените (44:11%), показват данните.

То се запазва и в доверието към хороскопите - всеки трети им вярва, като в тази група жените доминират - 45%, докато мъжете са едва 11%.

35% от попитаните от “Тренд” споделят, че четат своя хороскоп, независимо дали му вярват, или не.

Малко над половината от жените посочват, че четат хороскопа си, докато делът на мъжете е едва 16%. На въпрос колко често 18% посочват, че го правят всеки ден, 36% - няколко пъти седмично, а 19% - веднъж седмично. Всеки 4-и го прави няколко пъти или един път в месеца.

Сред доверяващите се на хороскопите малко под половината споделят, че са действали в зависимост от написаното в тях, а 43% - не. Всяка втора сред жените в тази група се е съобразявала с предписаното в хороскопа си.

Една четвърт от българите вярват в гаданията на кафе, всеки 5-и - в гледането на ръка и на карти. И при трите групи съотношението 4:1 в полза на жените се запазва, показват данните.

Знак за късмет е да намериш стотинка, твърдят 35% от попитаните срещу 53% на обратното мнение. Така смятат всеки 4-и сред мъжете (23%) и почти всяка втора от жените (45%).

Обратното - лош късмет носи, ако младоженецът види булката преди сватбата (28%), ако отвориш чадър в затворено помещение (10%) или ако ходиш под стълба (10%). Над 2/3 общо за трите опции не споделят тези суеверия.

На респондентите беше зададен въпрос, свързан с тълкуването на сънища. 39% от хората вярват, че сънищата могат да бъдат тълкувани и да бъдат пророчески, а близо половината - не. Малко под две трети от българките вярват в тълкуването на сънища, докато при мъжете този дял е едва 17%.

Всеки 5-и проверява в съновник какво означава видяното насън. Делът при жените е отново значително по-голям в сравнение с този при мъжете – 32:7%.

Данните са от редовното национално представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на нагласите на българите към зодии, хороскопи и тълкуване на сънища. Проучването е реализирано в периода между 1 и 10 август 2018 г. сред 1006 пълнолетни българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
8
 
! Отговори
11 преди 5 години
До вселенаПринципите на вселената се описват с физика, математика и астрономия.Астрологията е за завършени ***.
25
6
 
3
 
! Отговори
вселена преди 5 години
Астрологията е нещо много трудно за доказване, става въпрос за принципите на вселената.Много по лесно е да докажеш нещо което е пред носа ти, и въпреки това често доказателството претърпява ревизия след години или опровергаване.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще ме видят онези, които не вярват", казва Бог.Дали пък на неверниците не им се казва, че ще си научат урока по трудния начин?Да. Ще видят те.Вярваме и ще го бъде.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни вярват на хороскопи... други вярват на врачки... трети вярват на невидимия хазяин живеещ на небесата... пети вярват, че "царя" ще ги оправи за 800 дни... шести вярват, че политиците работят за България... седми вярват на всичко, което прочетат или видят по разни жълти медии... осми вярвят, че има 50 пола... девети, че Земята е плоска... Днешно време, където и да отидеш си постоянно заобграден от ненормалници.
22
0
 
9
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 5 години
ЯЗЕ ВЕРВАМ САМО НА ВИНЕТУУУУ :))))
21
4
 
5
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
А на шамана Боко Тиквата колко % верват :D
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според психоложката Ани Владимирова .... - много й здраве..... аз повярвах в хороскопи,щото се чудех бившата защо е такава овца.... оказа се зодия овен....
19
5
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Нямаш си на идея какво говориш. Това с самолета и стария модел кола изобщо няма да го коментирам. Явно звездите "ти го говорят".
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А имаше и любители на Орешака докато Не фтаса КТБ :) Сега станаха повече феновете на Борисов :) Явно и банката е псевдо наука за много.
17
3
 
4
 
! Отговори
Чудно преди 5 години
Всички се оказаха любители на ***
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а остналите сънуват Ленин на кълъп с Маркс и Енгелс.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А един на колко търкат ?
14
3
 
10
 
! Отговори
Келеш преди 5 години
Не всеки трети, а на всеки 4-*** от 5 (80%). Една дори стигна до Бразилия.....
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 Псевдо наука е всичко, което не разбираш :) За индианците и твоя самолет в псевдо наука.Не се напъвай просто приеми, че си стар модел кола :))
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тиквуна говори цели 11години ама ква файда
11
8
 
19
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Астрологията не е наука, а псевдонаука. Има голяма разлика.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Забрави да споменеш и ВЕЗИРИ! Най-трагичното е да видиш уж православен българин/ка ка пали свещи и след това моли везир за изцеление! И като прибавим лъжите/похотите/меркантилността на дедо поп - 1Ви сме по интелект!
9
2
 
13
 
! Отговори
Tar МАК преди 5 години
Много висок процент вярват, че са добри шофьори ама ...
8
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е до вяра. Всв едно да вярваш в математика. Това е наука, която малко хора изучават и разбират.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То остана ли на кого да вярват друг.