Звездите говорят: Всеки трети българин вярва на зодии и хороскопи

Според 35% знак на късмет е да намериш стотинка
Обновена: 8 сеп 2018 20:15 | 8 сеп 2018 20:10, Веселина Йорданова
67
Звездите говорят: Всеки трети българин вярва на зодии и хороскопи
Снимка: flickr

Всеки 3-и българин вярва на зодии и хороскопи, всеки 4-и - на гадаене на кафе, всеки 5-и - на гледане на ръка и на карти. 39% се доверяват на сънища. Това показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Данните показват, че жените значително повече се доверяват на астралните знаци и прогнозите за представителите им - в проучването те са 48%, докато при мъжете този дял е почти 4 пъти по-малък - 13% вярват на зодии, 11% на хороскопи. Тази е и най-съществената динамика при прочита на демографските характеристики на анкетираните по темата.

Близо 40% сред висшистите също вярват в зодиите. Но мнозинството - близо две трети от сънародниците ни, не споделят тези увлечения.

Според психоложката Ани Владимирова предоверяването на хороскопи, зодии и различни гадания е знак за криза и повишена тревожност. По думите й търсенето на решение на житейска ситуация в хороскоп е вид отказ от авторство на собствения си живот. Психоложката обяснява доминацията на жените в групата на доверяващите се на хороскопи с по-голямата им емоционалност.

Една четвърт от попитаните вярват, че от зодията, към която принадлежиш, зависи и съвместимостта ти с интимен партньор или приятел - 28% са убедените в това. Тук съотношението жени - мъже е 4:1 в полза на жените (44:11%), показват данните.

То се запазва и в доверието към хороскопите - всеки трети им вярва, като в тази група жените доминират - 45%, докато мъжете са едва 11%.

35% от попитаните от “Тренд” споделят, че четат своя хороскоп, независимо дали му вярват, или не.

Малко над половината от жените посочват, че четат хороскопа си, докато делът на мъжете е едва 16%. На въпрос колко често 18% посочват, че го правят всеки ден, 36% - няколко пъти седмично, а 19% - веднъж седмично. Всеки 4-и го прави няколко пъти или един път в месеца.

Сред доверяващите се на хороскопите малко под половината споделят, че са действали в зависимост от написаното в тях, а 43% - не. Всяка втора сред жените в тази група се е съобразявала с предписаното в хороскопа си.

Една четвърт от българите вярват в гаданията на кафе, всеки 5-и - в гледането на ръка и на карти. И при трите групи съотношението 4:1 в полза на жените се запазва, показват данните.

Знак за късмет е да намериш стотинка, твърдят 35% от попитаните срещу 53% на обратното мнение. Така смятат всеки 4-и сред мъжете (23%) и почти всяка втора от жените (45%).

Обратното - лош късмет носи, ако младоженецът види булката преди сватбата (28%), ако отвориш чадър в затворено помещение (10%) или ако ходиш под стълба (10%). Над 2/3 общо за трите опции не споделят тези суеверия.

На респондентите беше зададен въпрос, свързан с тълкуването на сънища. 39% от хората вярват, че сънищата могат да бъдат тълкувани и да бъдат пророчески, а близо половината - не. Малко под две трети от българките вярват в тълкуването на сънища, докато при мъжете този дял е едва 17%.

Всеки 5-и проверява в съновник какво означава видяното насън. Делът при жените е отново значително по-голям в сравнение с този при мъжете – 32:7%.

Данните са от редовното национално представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на нагласите на българите към зодии, хороскопи и тълкуване на сънища. Проучването е реализирано в периода между 1 и 10 август 2018 г. сред 1006 пълнолетни българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изоставихме вярата и Бог, а се прехласваме към врачки, баячки, езически ритуали, зодии. Не се чудете, защо България върви към дъното.
5
1
 
15
 
! Отговори
az преди 5 години
9 от 10 в тая територия са ***...
4
3
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Свят широк хора всякакви, има и такива които вярват във феята на зъбките ... има и такива които вярват в конспиративни теории, както и в обещанията на другарката Импексова за светло бъдеще ... !!!
3
2
 
17
 
! Отговори
Но никой не вярва на преди 5 години
Но никой българин не вярва на народните ни представители. Защо ли?
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това материалче е поръчково позициониране на Прасмедийте на дръндареца.
1
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт, който свидетелства за умствения багаж на българина. Много лош материал! Много!С такива хора прогрес няма да има. Магии, зодии, фази на луната и прочие.Именно затова *** радев спечели изборите! Закривай!