От теорията към практиката: Професията като знание за нас

В бъдеще монотонните професии ще изчезнат
Обновена: 10 окт 2018 06:42 | 9 окт 2018 22:50, Боряна Павлова
2

1707 гледания   |  Още видео

Кога е време за кариерна промяна? И как да изберем правилната за нас професия? В своята книга "От любов към себе си" консултантът по професионално развитие Лили Георгиева систематизира ключовите въпроси по темата. Текстът е насочен основно към жени, които искат "да слязат от въртележката" на претовареното всекидневие и работата, която им оставя вкус на неудовлетворение, и да направят завой към работа, която ще обичат и ще носи стойност на другите.

"Колкото и тривиално да звучи нашият избор трябва да бъде продиктуван от познанието ни за самите нас, т.е. на първо място за нашите ценности, силните ни страни, универсални умения, за това в какви области бихме могли да ги приложим и какви са собствените ни критерии и разбирания за успеха", сподели в студиото на "Денят ON AIR" авторът.

Тя подчерта, че едва след като начертаем тези основни приоритети идва същинската позиция.

В книгата няма съвети за избор на позиции, за писане на автобиографии или за ориентиране на трудовия пазар, нито бляскави истории за успех. Тя представлява по-скоро описание на промяната като процес и е подплатена с необходимото теоретично и научно познание, освен с историите за промяна.

"Новите професии обаче безспорно ще бъдат повлияни от дигитализацията, роботизацията и автоматизацията, както и от изкуствения интелект. Това разбира се няма да се случи внезапно, но е показателен фактът, че само в рамките на 5 години се очаква 70 млн. работни места да изчезнат или да се трансформират и да се появят нови 135 млн. такива", отбеляза футурулогът от БАН д-р Мариана Тодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че на първо място ще изчезнат монотонните професии - счетоводители, мениджъри, продавачи, разносвачи на храни, готвачи на бърза храна, все позиции, за които, по думите ѝ, не се изисква творчество.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 5 месеца
Консултант по професионално развитие каква точно професия е?
Иначе добре си рекламира книгата, може някоя овца, патка или кокошка да си я купи и да попрочете нещо между турските сериали и ферма брадър, и да се ориентира защо е безработна.
1
0
 
0
 
! Отговори
светли бъднини.. преди 5 месеца
Ааааамммм.., значи хората само ще ядат и пър дят и един робот ще им тика в устата ГМО дървен талаш, идващ от завода по една тръба ей така го виждам бъдещето